Евентуални китайски ограничения върху вноса на соя от Съединените щати

...
Евентуални китайски ограничения върху вноса на соя от Съединените щати
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Китай предупреди Пекин да не ограничава вноса на американска соя



Евентуални китайски ограничавания върху вноса на соя от Съединените щати ще навредят повече на народа на Китай, в сравнение с американските производители, предизвести посланикът на Съединени американски щати в страната Тери Бранстад в изявление за телевизия Блумбърг.

" Няма смисъл от сходен ход, защото той ще навреди на китайските консуматори ", уточни дипломат Бранстад, който е някогашен губернатор на щата Айова, считан за главен аграрни индустриален регион.

" Китайците в последна сметка ще схванат, че би трябвало да работим дружно по тези въпроси, чийто отговор не е в определянето на контрамита, а вместо това е належащо съдействие, с цел да бъдат адресирани съществуващите от много време насам проблеми ", уточни той пред Блумбърг.

Трябва да се има поради, че възможното ограничение на вноса на американска соя в Китай чрез въвеждането на висока мита ще се дефинира като пик в ескалацията на комерсиалното напрежение сред двете международни стопански сили. Подобни ограничения ще навредят съществено на американските производители, само че в това време ще усили и разноските на китайските производители на фуражи и на фермерите, отглеждащи животни.

През предходната година соевите зърна образуваха най-големият по мярка експорт на Съединени американски щати на селскостопански артикули в посока Китай, надвишавайки 12 милиарда $. Въвеждането от Пекин на вносни мита за соята биха предизвикали годишна икономическа загуба за Съединени американски щати сред 1,7 милиарда и 3,3 милиарда $, съгласно резултати от изследване, извършено от университета " Пурдю " по пръчка на американският Съвет за експорт на соя.

Китай изкупува близо 60% от соевите артикули, които се търгуват в международен мащаб, като над 30% от вноса на соя идва от Съединени американски щати. Китайските купувачи употребяват най-вече соя, с цел да я трансфорат в соево брашно с което да хранят стадата с добитък.

" Китай не желае да взе участие в комерсиална война. Но в случай че бъде заставен да влезе в комерсиална война, Китай има силата и увереността да отбрани нашите ползи ", съобщи в петък представителят на китайското външно министерство Лу Канг по време на ежедневния си брифинг за пресата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР