Евентуален внезапен скок на цените на въглеродните емисии през настоящата

...
Евентуален внезапен скок на цените на въглеродните емисии през настоящата
Коментари Харесай

Банките биха загубили 70 милиарда евро при климатични аномалии

Евентуален неочакван скок на цените на въглеродните излъчвания през актуалната година, в комбиниране с климатични аномалии като наводнения и суши, биха довели до загуби от минимум 70 милиарда евро (71,1 милиарда долара) за най-големите банки в еврозоната. Това заяви Европейската централна банка, въз основа на данни от първия си климатичен стрес тест на банките в еврозоната, съобщи Ройтерс.

Централната банка също по този начин предизвести, че оценката й доста подценява действителните загубиза 41 банки, попадащи в извадката, защото стрес пробата се концентрира единствено върху кредитния и пазарния риск, и не регистрира косвени резултати, какъвто би бил последвалият стопански спад.

Банките, както и разнообразни други компании, са под възходящ напън от своите акционери и от екологични организации, с цел да подхващат бързи дейности, посредством които да понижат въглеродния си отпечатък. 

Тестът на ЕЦБ откри още, че множеството банки от еврозоната не разполагат с рамка за моделиране на климатичния риск и нормално не го вземат поради, когато отпускат заеми. Те би трябвало незабавно да усилят напъните си за премерване и ръководство на климатичния риск, като запълнят настоящите пропуски в данните си и възприемат положителните практики, които към този момент съществуват в бранша, сподели ръководителят на Европейския банков орган Андреа Енрия.


Констатациите, произлизащи от стрес теста няма да окажат въздействие върху размера на капитала, който банките са задължени да имат, и ще се включат към надзора им единствено " от позиция на качеството ".

ЕЦБ прави този обособен " тематичен обзор ", с цел да реши напредъка на банките към консолидираното на климатичния и екологичния риск в техните бизнес интервенции. Банката чака те да отговорят на критериите й най-късно до края на 2024 година

" Банк дьо Франс " (Banque de France) беше първата измежду централните банки, която предприе " климатичен " стрес тест на банки и застрахователи предходната година, а по-късно я последва и " Банк ъв Ингланд " (Bank of England).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР