Евангелие за жената на Исус с голяма вероятност е фалшификация,

...
Евангелие за жената на Исус с голяма вероятност е фалшификация,
Коментари Харесай

Създателят на Евангелието за жената на Исус бил порнограф мошеник


Евангелие за дамата на Исус с огромна възможност е имитация, твърди проф. Карън Кинг (Karen King) от Харвард, която извърши първичното изобретение. По думите ѝ притежателят на документа умишлено я е заблудил. За абсурда описват Live Science и Lenta.ru.

е дребен откъс от папирус (четири на осем сантиметра), изписан с мастило от двете страни, като добре се е съхранила единствено едната от тях. Артефактът е получил своето име с помощта на фрагмента: „ Исус им сподели: „ Моята жена… “. Този текст освен навежда на мисълта, че Исус може да е бил женен, само че и повдига въпроса за ролята на дамите в раннохристиянските общини.

Кинг показа артефакта на конференцията през 2012 година. Оттогава не са спирали разногласията за неговата достоверност. През 2014 година по метода на радиовъглеродния разбор е открито, че папирусът е бил основан през II-IV в. от н.е.

Но на 15 юни 2016 година лицето Уолтър Фриц декларирало пред журналиста Ариел Сабар от The Atlantic, че той е притежател на документа, който бил придобил от американския предприемач Ханс-Улрих Лаукамп през 1999 година.

Журналистите изяснили, че Лаукамп в никакъв случай не се е интересувал от папируси и въобще от антики (той имал едвам приблизително образование), т.е. не е могъл да бъде собственик на артефакта. Освен това анализът на шрифтовете открил, че писмото на берлинския египтолог от 1982 година, което сякаш удостоверява достоверността на артефакта, се явява имитация (Фриц го посочил на Кинг).

След това публицистите разкрили, че през 1995 година Фриц е основал компанията Nefer Art, продаваща антични творби на изкуството. Но гръцките и арабските ръкописи, което се показват на уеб страницата, са приети за ментета от специалистите.

  • Папирус разгоря спор за дамата на Исус

И най-после, още един удар по репутацията на Фриц станали нецензурен уеб сайтове, които той пуснал при започване на XXI век.

Когато схванала тези обстоятелства, на 16 юни Кинг декларирала, че Фриц я е излъгал за произхода на папируса и че по всяка възможност документът се явява фалшификат.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР