Евън Гершкович, журналистът от Wall Street Journal, задържан в Русия

...
Евън Гершкович, журналистът от Wall Street Journal, задържан в Русия
Коментари Харесай

Въпреки обстоятелствата си Евън Гершкович остава силен

Евън Гершкович, журналистът от Wall Street Journal, арестуван в Русия по обвинявания в шпионаж, „ остава мощен, макар събитията си “, съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати.

Лин Трейси, американският дипломат в Русия, получи достъп до пандиза Лефортово, някогашна постройка на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Москва, където 32-годишният мъж е държан, до момента в който чака процеса.

 „ Посланик Трейси оповестява, че господин Гершкович е в положително здраве и остава мощен, макар събитията си “, заяви представителят на Държавния департамент. „ Очакваме съветските управляващи да обезпечат непрекъснат консулски достъп. “

Това беше вторият път, когато чиновници на посолството посещават Гершкович, откакто им беше възложен консулски достъп на 17 април. Срещата в понеделник последва седмици на многократни претенции от Съединени американски щати.

Американецът беше задържан на 30 март, по време на пътешестване до Екатеринбург. Той беше упрекнат от Федералната работа за сигурност в „ събиране на секретна информация за активността на едно от предприятията на съветския военно-промишлен комплекс “. Москва не даде детайлности в поддръжка на изказванието.

Независими съветски медии настояват, че Гершкович е интервюирал чиновници на Уралвагонзавод, производител на танкове, за работата им.

Гершкович и The Wall Street Journal отхвърлят обвиняванията. Той е застрашен от до 20 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен.

Държавният департамент на Съединени американски щати също по този начин прикани за незабавното освобождение на Гершкович и Пол Уилън, някогашен американски морски пехотинец, излежаващ 16-годишна присъда в съветска наказателна колония по обвинявания в шпионаж.

„ Двамата мъже заслужават да се приберат вкъщи при фамилиите си в този момент “, споделиха от Държавният департамент.

По-рано този месец Гершкович загуби обжалването на удължаването на предварителния му арест. Трейси, която беше на чуването в Московския градски съд, сподели, че е „ извънредно разочарована “ от резултата.

Не е избрана дата за правосъден развой.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР