ЕЦБ има средносрочна цел за инфлация от 2%. Войната, растящите

...
ЕЦБ има средносрочна цел за инфлация от 2%. Войната, растящите
Коментари Харесай

ЕЦБ смята да вдига лихвените проценти

ЕЦБ има средносрочна цел за инфлация от 2%. Войната, растящите цени на силата и храните се считат за съществени мотори на настоящето инфлационно равнище

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще би трябвало в допълнение да увеличи главните си лихвени проценти, с цел да се бори с инфлацията в еврозоната. Това уточни вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в изявление за португалския седмичник " Експрезу ", оповестено през днешния ден, предава Българска телеграфна агенция.

" Забавянето на стопанската система няма да е задоволително единствено по себе си за понижаване на инфлацията. Трябва да продължим нормализирането (израз, употребен да уточни желание за в допълнение нарастване на лихвите - бел. р.) на паричната политика. Това е нещо, което всеки би трябвало да разбере ", добави Де Гиндос.

След дълъг интервал на закъснение по отношение на други централни банки, ЕЦБ увеличи главния си лихвен % през юли и го подвигна още веднъж този месец до 1,25 %. Прогнозите са за по-нататъшни покачвания са през идващите месеци. " Реалността е, че сега инфлацията е 9,1 на 100, а нашата цел е 2 на 100 в средносрочен проект. Има огромна разлика ", означи Де Гиндос.

Но той загатна и високото равнище на неустановеност по отношение на това, по какъв начин ще се развие нашествието на Русия в Украйна. " Ето за какво желаеме да запазим допустимо най-голяма еластичност, с цел да можем да реагираме на този тип обстановка ", сподели той.

ЕЦБ има средносрочна цел за инфлация от 2 на 100. Войната, растящите цени на силата и храните се считат за съществени мотори на настоящето инфлационно равнище.

Де Гиндос въпреки всичко изрази оптимизъм: " Според нашите прогнози през 2024 година ще бъдем малко над задачата си със междинна инфлация от 2,3 на 100 в еврозоната. При сюжет, който включва цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия, инфлацията ще се усили до 2,7 %. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР