Ето списък на европейски автомобили с американски двигатели Англо-американското сътрудничество никога

...
Ето списък на европейски автомобили с американски двигатели
Англо-американското сътрудничество никога
Коментари Харесай

15 яки „европейки“ с американски „сърца“

Ето лист на европейски коли с американски мотори

Англо-американското съдействие в никакъв случай не е работило по-добре, в сравнение с при вграждането на огромен американски мотор в автомобил с европейски жанр.

По материала са работили създатели от уеб страницата autocar.

Ако дребна европейска компания искаше мотор за своя нов автомобил, тя постоянно търсеше в Америка. За доста от компаниите това е бил стопански ефикасен метод за реализиране на огромна мощ, тъй че да могат да се конкурират с по-утвърдени съперници. 

Формулата е потвърдена по неоспорим метод, когато Ford GT40 разрушава превъзходството на Ferrari в Льо Ман през 60-те години на предишния век, а комбинацията продължава и до през днешния ден с напълно новия TVR Griffith.

Нека разгледаме:

15. AC Brooklands Ace

През 90-те години на предишния век AC събра остарелия екип, с цел да сътвори Brookland Ace, обединявайки британското майсторство и V8 мотора, доставян от Ford. В този случай моторът е 4,9-литров елемент с наложително пълнене и 325 к.с., само че 0-100 км/ч лишава изненадващо бавните 6,2 секунди.

В този проект имаше и други дефекти, като неугледен жанр, нестабилно качество на направата и героично амбициозна цена от 79 750 паунда, която го правеше два пъти по-скъп от доста по-бързи и надалеч по-добре направени противници като Porsche Boxster и BMW Z3 M Roadster. Не е изненадващо, че той се провали и докара до банкрут на компанията.

14. Allard

Сидни Алард (1910-1966 г.) е измежду първите, които осъзнават капацитета на всеобщо създаваните, мощни и надеждни V8 мотори от Съединени американски щати като движеща мощ за своите присъщи спортни коли. Макар че външният на колите, които излизат от фабриката в Клафъм, Лондон, е чудноват, да се изразим меко, скоростта им в никакъв случай не е била под подозрение.

Повечето модели използваха 3,6-литровия V8 на Ford Pilot, само че най-известният автомобил е гамата J2, която беше оборудвана и с 4,4-литров мотор Mercury с мощ 120 к.с. и 299 Нм въртящ миг. Някои клиенти обаче отидоха още по-далеч с V8 на Cadillac с по-голям потенциал, с цел да обезпечат плашещи равнища на скорост за потребление на пътя и пистата.

13. Facel Vega

Facel Vega работи единствено 10 години сред 1954 и 1964 година, само че през това време този някогашен френски производител на каросерии основава красивите модели FVS и HK500 (на снимката). И двата са оборудвани с V8 мотори Chrysler с мощ от 330 до 360 к.с. Дори и освен това състояние, представянето е било умерено, защото колите са били предопределени по-скоро за grand турери (големи дистанции, огромна надеждност и висока междинна скорост), в сравнение с за спортни машини.

Както при доста други производители на дребни коли в историята, гаранционните искания принуждават компанията да се ликвидира, само че процентът на оживелите френски мечти е висок, за което спомага простотата на техните мотори и трансмисии.

12. Ford GT40

От всички трансатлантически планове Ford GT40 стои по-високо от останалите поради триумфа си на пистата, макар че е висок единствено 40 инча. Замислен от Ford, откакто опитът му да купи Ferrari е отритнат, единствената цел на този автомобил е да победи италианците в Льо Ман. Първият опит не е сполучлив, само че от 1966 до 1969 година GT40 печели четири пъти поред на пистата Ла Сарт.

Всички са създадени в Слау с 4,7- или 7,0-литрови V8 мотори според от поколението, което сте купили, като е имало и шосеен автомобил Mk3. GT40 с отсечен покрив е употребен като автомобил за камера във кино лентата на Стив Маккуин „ Льо Ман “, с цел да бъде в крайник със спортните екшъни. Говорейки за филми, борбата сред Ford и Ferrari се разиграва в „ Льо Ман ’66 “, кино драма с Мат Деймън.

11. De Tomaso Pantera

Това е същински интернационален план, защото аржентинецът Алехандро де Томазо (1928-2003 г.) съчетава американските V8 мускули с красивите си италиански спортни модели с каросерия. Той към този момент се е занимавал с тази рецепта, само че точно Pantera притегля въображението на купувачите на суперавтомобили с помощта на сензационния си външен тип и надеждния мотор Ford, който през 1971 година стартира с 330 к.с.

По време на удивително дългия си живот, надживял даже Lamborghini Countach, Pantera оцелява до 1991 година във формата GT5S (на снимката), към момента със същия мотор, само че към този момент с мощ 350 к.с.

10. Gordon-Keeble

GK1 на Gordon-Keeble има всичко: дизайн от Giugiaro, каросерия от стъклени нишки, усъвършенствано шаси и Corvette V8 с четиристепенна механична скоростна кутия. През 60-те години на предишния век той е трябвало да бъде извънредно сполучлив, само че това красиво четириместно купе е имало един минус – цената му е била съвсем веднъж и половина по-висока от тази на Jaguar E-Type.

За 99-те, които си купиха GK1 (на снимката), бяха обезпечени безпроблемна работа на 5,4-литровия мотор и чудесно ръководство, подкрепено от адаптивните амортисьори Selectaride.

През 60-те години на предишния век моделът може и да се е провалил, само че съвсем всички към момента са оживели и в този момент са извънредно търсена класика.

9. Iso Grifo

Производството на скутери и хладилници за следвоенна Италия обезпечава на Iso пари, с цел да сътвори личен блестящ съперник на пътните коли на Ferrari. Започва с Rivolta, само че Grifo (на снимката) е определящият модел на компанията. Елегантният жанр на купето от Bertone е комбиниран с 5,4-литров мотор на Corvette, който предлага оптималната скорост от 233 км/ч, което е доста през 1963 година

По-късният 7,0-литров мотор на Grifo е с 390 к.с. и развива 275 км/ч, с цел да се приближи до оптималната скорост на Ferrari Daytona.

8. Jensen Interceptor

Jensen към този момент е тествал американски V8 в модела си C-V8, преди да предложи стремежи от реактивните мотори Interceptor през 1966 година Той употребява 6,3-литров V8 на Chrysler с 325 к.с., който може да бъде повишен с пакета SP, който значи Six Pack и обезпечава три двуструйни карбуратора Holley, в случай че смятате, че общоприетата настройка не източва резервоара за гориво задоволително бързо.

За да се възползва оптимално от мощността на Interceptor, през 1968 година компанията първа в света предлага автомобил със задвижване на четирите колела в модела FF, който разполага и с антиблокиращи спирачки.

7. Marcos Mantis

Marcos в никакъв случай не се е тормозил да употребява моторите на други производители на коли и напоследък се стопира на V8 на Rover за множеството си модели. Този някогашен елемент на Buick обаче отстъпва място на 4,6-литров елемент на Ford Mustang за Mantis от 1997 година

Снабден с компресор, той обезпечава мощ от 506 к.с., с цел да доближи Mantis повече от 270 км/ч.Това е и забележителният автомобил, защото е първият английски сериен модел с повече от 500 к.с., макар че единствено 16 от тях са напуснали завода.

6. High Speed Monteverdi

Швейцария може и да не е явно място за основаване на мощни коли с огромен мотор, само че търговецът на коли Петер Монтеверди (1934-1998 г.) не е елементарен производител.

Първите му модели са наречени High Speed, което дефинира образа на компанията и в тях се употребяват големи 7,2-литрови V8 мотори, закупени от Chrysler, които обезпечават бърза, само че спокойна работа.

Предлаган като купе с две порти и седан с четири порти, със стила на Фрау, High Speed е създаден в дребен брой, преди компанията да бъде дефинитивно закрита през 1984 година

5. Sunbeam Tiger 260

Sunbeam Tiger 260 е бил толкоз покрай величието в своето време, че трайната му прелест като рядка класика е обезпечена. Когато компанията-майка на Sunbeam Rootes желала на ниска цена автомобил с висока продуктивност, тя принудително вградила в роудстъра Alpine 4,2-литров V8 на Ford, с цел да се получи Tiger.

Той е бърз, оправя се добре в надпревари и ралита и намира приложение в Съединени американски щати. Въпреки това, когато компанията е купена от Chrysler, политиката на Детройт повелява, че V8 на Ford е неразрешен и Tiger изчезва.

4. Trident Clipper

Ford дава своя 4,7-литров V8 на Trident и Clipper форсира от 0 до 100 км/ч за 5,0 секунди, а оптималната му скорост е 233 км/ч. Впечатляващо достижение през 1968 година и Clipper с композитна каросерия е трябвало да завладее света.

Въпреки това, разтегнатото шаси на Triumph TR6 не е било уместно за тази задача. Финансите на компанията също не са положителни и Clipper остава в историята през 1977 година, откакто производството на 135 автомобила се забавя.

3. TVR Griffith

Тук умерено бихме могли да обсъдим истинския Griffith V8 с неговия 4,7-литров Ford V8, препълнен в дребния и приветлив модел Grantura. Ние обаче ще се съсредоточим върху новия Griffith с неговия 5,0-литров мотор Ford Coyote със суха помпа, по който е работила компанията Cosworth.

Това значи олекотен маховик и модифицирано ECU, с цел да се генерират 500 к.с. и този финален модел да доближи оптималната скорост от над 320 км/ч. Изпускателните тръби излизат в профил, тъкмо зад предните колела, с цел да се получи плосък под, който генерира ground effect за прилепяне на автомобила към пътя за по-добро ръководство.

2. Bizzarrini

Името може и да звучи като разчупен резултат от Скрабъл, само че Bizzarrini се занимаваше повече със спечелването на надпревари. Затова лекият GT 5300 Strada (на снимката) е основан от Джото Бизарини (роден през 1926 г.), с цел да се състезава в Льо Ман.

Произведени са към 160 спортни и пътни автомобила, като всички те употребяват 5,3-литровия V8 на актуалния Chevrolet Corvette с мощ 365 к.с.

Пътните коли са били бързи, само че с мъчно ръководство, което е изисквало умения, с цел да се извлече най-хубавото от тях. На пистата най-хубавият резултат на Bizzarrini е девето място и първо в класа на Льо Ман през 1965 година

1. AC/Shelby Cobra

Cobra е архетипният англо-американски хибрид, чак до метода, по който е умислен и конструиран. Тексасецът Карол Шелби вижда своята опция, когато доставките на мотори за толкоз красивия състезателен автомобил Ace на AC престават. Той притегля Ford с неговите V8 мотори, вгражда ги в модифицирано шаси и легендата Cobra е родена.

В началото тя стартира със непретенциозен 4,2-литров елемент, само че размерът, мощността и представянето ескалират чак до 427 със страховития 7,0-литров елемент. Дълго време това беше най-бързо ускоряващият се шосеен автомобил в света, който остава брутално бърз и през днешния ден.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР