Ето решенията, които взе Министерският съвет на заседанието си днес:

...
Ето решенията, които взе Министерският съвет на заседанието си днес:
Коментари Харесай

Електронната идентификация се очаква да бъде изградена т.г.

Ето решенията, които взе Министерският съвет на съвещанието си през днешния ден:

Правителството удължи осъществяването на национална стратегия „ Европейски научни мрежи “

Министерският съвет промени Национална стратегия „ Европейски научни мрежи “, като удължи периода на осъществяване на плановете, финансирани по нея, от до две години на до три години.
Удължаването на периода ще разреши да се извършат изцяло забавените или отсрочени заради въведените противоепидемични ограничения по отношение на COVID-19 действия - научни задания, образуване на образования, присъствени конференции и семинари и други То ще способства за реализиране на главната цел на програмата, а точно надграждане на научния потенциал на българските висши учебни заведения и научни организации посредством присъединяване им в европейски научни мрежи. Ще се изградят устойчиви партньорства, които ще имат влияние върху модернизирането на висшите учебни заведения и научните организации в страната посредством привличане на експерти от чужбина, увеличение плановия потенциал, опция на извличане на нови познания и за увеличение на резултатите от взаимните научни проучвания, включване на повече млади учени, растяща публикационна интензивност и други

Електронната идентификация се чака да бъде построена в границите на 2022 година

Със свое решение държавното управление разпореди на министъра на електронното ръководство да построи софтуерна опция за електронна идентификация посредством мобилно устройство в границите на 2022 година, както и да предложи нужните в тази връзка промени в обвързваното законодателство.

Целта на признатия акт е да се даде спомагателна опция за отдалечено идентифициране на потребителите на електронни административни услуги още през актуалната календарна година.
По този метод се взема решение дългогодишният проблем с неналичието на необятно публикувано, налично, несъмнено, елементарно за потребление и гратис средство за електронна идентификация, ситуирано комфортно в мобилно устройство.

Създава се народен координационен механизъм за транспортните планове, финансирани по Механизма за Свързана Европа 2021-2027

Министерският съвет утвърди народен координационен механизъм за обзор на плановата подготвеност, приоритизиране и мониторинг на осъществяването на плановете в бранш „ Транспорт “ по Механизма за Свързана Европа (МСЕ) през програмния интервал 2021-2027.
Целта на координационното звено е реализиране на оптимално обмисляне на вложенията, подготовка на планове с задоволителна степен на зрялост и качество, както и надграждане на транспортните планове по Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година То ще включва представители на всички заинтригувани страни - министерства, организации, сдружения, имащи отношение към подготовката, утвърждението и осъществяването на плановете.
Бюджетът за бранш „ Транспорт “ по МСЕ за интервала 2021-2027 година е 25,81 милиарда евро, от които 11,29 милиарда евро са за страните, които дават отговор на изискванията за приемане на поддръжка от Кохезионния фонд и 1,69 милиарда евро са планувани за военна подвижност. Основен фокус още веднъж е подложен върху модернизирането на железопътната, пътната, вътрешно-водната и морска инфраструктура, както и обезпечаване на безвредна и сигурна подвижност. Съществен приоритет ще бъде даден на по-нататъшното развиване на TEN-T мрежата, с акцент върху изчезналите връзки и трансграничните планове с добавена стойност за Европейския съюз.

Правителството утвърди изплащането на 1 500 евро обезщетение по едностранна декларация по дело пред Европейски съд по правата на човека

Оплакването на жалбоподателя, че е бил осъден два пъти за едно и също незаконно действие е проблематично в светлината на член 4 от Протокол № 7 и практиката на Европейски съд по правата на човека.
Вземайки поради практиката на Европейския съд по правата на индивида по сходни каузи, българското държавно управление утвърди едностранна декларация на съображение член 37 от Конвенцията за правата на индивида и главните свободи.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на два парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на село Събрано, община Нова Загора, област Сливен. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив - Бургас, Фаза 2 “, позиция 2 „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас “, подобект 16.
По решение на държавното управление се трансформира статутът на парцел, употребен от Окръжна прокуратура гр. Бургас за потребностите на Териториално - поделение гр. Айтос към Районна прокуратура - Бургас. От частна държавна той става обществена държавна благосъстоятелност. Имотът се намира на ул...Богориди” № 2 в гр. Айтос и съставлява трети етаж от пететажна постройка, със застроена повърхност 215 кв. м

Министерският съвет отдръпна предложение до Народното събрание за предоставяне на единодушие за увеличение дяловете на страната ни във импортирания уставен капитал на Международната капиталова банка

Със свое решение държавното управление отдръпна предлагането до Народното събрание за предоставяне на единодушие за увеличение дяловете на страната ни във импортирания уставен капитал на Международната капиталова банка (МИБ), според Програмата за капитализация на Банката за интервала 2018-2022 година
Страните-членки на МИБ са Република България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

Одобрено е Споразумението с Организацията за икономическо сътрудничество и раз за осъществяване на стопански обзор на Република България

Със свое решение Министерският съвет утвърди и предложи на Народното събрание за одобрение Споразумение за осъществяване на Икономически обзор на Република България сред държавното управление на Република България и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Изготвянето на Икономически обзор на страната ни е наложителна стъпка за участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. В него ще бъде регистриран напредъкът по направените рекомендации от предходния обзор, осъществен в интервала 2019 - 2021 година
Целта на прегледите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е да се откри положението на стопанската система, финансовата система и на политиките в другите сфери, в границите на които страните, искащи да се причислят към Организацията, следва да потвърдят, че се придържат към общите й правила.

Правителството утвърди позицията на България за неофициалния Европейски съвет на 10 и 11 март

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалната среща на държавните и държавните ръководители на държавите-членки на Европейски Съюз, на 10-11 март 2022 година, която ще се организира във Версай, Франция.
Основна тематика на полемиката сред водачите ще бъде „ Европейския модел за напредък и вложения за 2030 година “ България поддържа напъните за постигането на една по-устойчива, конкурентна и самостоятелна Европа. В дневния ред на срещата са включени и тематиките защита и енергетика, както и отговорите, които да бъдат препоръчани в тези области в подтекста на новата европейска среда за сигурност.
Очаква се водачите да обсъдят и развиването на обстановката в Украйна.

Одобрена е позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което ще се състои на 14 март 2022 година в Брюксел.
Дневният ред планува реализиране на общ метод сред страните членки по предлагането за Директива по отношение на подобряването на салдото сред половете измежду шефовете на сдружения, регистрирани на фондовата борса, и свързани с това ограничения.
В рамките на съвещанието са планувани два ориентационни дебата на тематика: „ Борба против дискриминирането при наемане и поощряване на разнообразието в света на труда: принадлежности и опит “ и „ Насърчаване на пълноценното присъединяване на възрастните хора на пазара на труда “.
По отношение на Европейския учебен срок се чака да бъдат утвърдени Заключения по отношение на Годишния преглед за резистентен напредък и Съвместния отчет по заетостта за 2022 година Предвижда се също по този начин одобряването на Заключения на Съвета по специфичния отчет на Европейската счете палата по отношение на дълготрайната безработица.

Одобрена е позицията на страната за неофициален видеоконферентен диалог на министрите на стопанската система и на финансите на страните членки

Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване в постоянното съвещание на министрите на стопанската система и на финансите на страните членки на Европейски Съюз, което ще се организира на 15 март 2022 година в Брюксел, Белгия.
По време на срещата участниците ще обсъдят предлагането за инструкция за обезпечаване на световно равнище на данъчно облагане на мултинационалните групи в Европейски Съюз, предлагането за Регламент за определяне на Механизъм за атомна промяна по границите(СВАМ), както и прегледа на икономическото ръководство в Европейски Съюз.
Очаква се министрите да одобрят рекомендация за освобождение от отговорност на Европейската комисия по осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за 2020 година, както и изводи по отношение на насоките за бюджета за 2023 година, държавно подпомаганите експортни заеми и въвеждането на пакета за електронна търговия.

Правителството утвърди резултатите от неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Дискусията на министрите на земеделието се концентрира върху тематиката „ Консолидиране на удобни за климата модели в земеделието и горското стопанство: въглеродно земеделие “, въз основа на авансово публикуван от Френското председателство документ с въпроси за структуриране на дебата.
Република България подчертава, че е належащо да се резервира конкурентоспособността и да се даде задоволителна отплата за земеделските стопани за спомагателните старания, които би трябвало да създадат в посока осъществяване на поставените от Европейската комисия амбициозни цели за понижаване на парниковите излъчвания. Страната ни планува да даде благоприятни условия за подкрепяне по 10 доброволни схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните („ еко схеми “). Прилагането на всяка една процедура е допустимо въз основата на целенасочени вложения на равнище стопанство, свързани с рационализация на индустриалните процеси и внедряване на екологосъобразни решения, които следва да бъдат подкрепени финансово по съответен метод.
Някои страни членки, означиха, че въглеродното земеделие предлага новаторски решения и е опция за фермерите за поддръжка в прехода, осигурявайки спомагателен приход за тези, които се ангажират с устойчиви практики. Част от делегациите, обърнаха внимание върху значимостта на даването на обществени източници на финансиране, само че освен по линия на Общата селскостопанска политика, и че като цяло моделът не може да бъде основан единствено на частни начинания.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика, което се организира на 15 февруари 2022 година в гр. Бордо, Франция.
По време на форума се състоя полемика по отношение на въздействието на цифровия и климатичен преход върху пазара на труда.
В рамките на съвещанието се организираха и три паралелни работни сесии, свързани с вложението в умения за работните места на бъдещето, обезпечаването на поддръжка за професионалните преходи и опцията за възстановяване на обществения разговор в подтекста на зеления и цифровия преход.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси” през февруари 2022 година

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси” (СОВ), което се организира на 22 февруари 2022 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев.
Министрите стартираха подготовката на мартенския Европейски съвет, като обмениха отзиви по плана на анотиран дневен ред, включващ тематиките COV1D-19, Европейски учебен срок, енергетика, сигурност и защита.
На СОВ се организира ориентационен спор по отношение на усилването на подготвеността, способността за реакция и устойчивостта при бъдещи рецесии. В рамките на СОВ се организира чуване по процедурата по член 7, алинея 1 от Договор за Европейския съюз в региона на върховенството на правото. Председателството на Съвета на Европейски Съюз срещна министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа.
Европейска комисия осведоми за настоящото положение на връзките ЕС-Обединеното кралство, свързани с използването на Протокола за Северна Ирландия.

Одобрена е българската позиция за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по телекомуникации

Правителството утвърди позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика (формат „ Телекомуникации “) на 8-9 март 2022 година в гр. Париж и гр. Невер, Република Франция.
Българската страна ще поддържа общ апел на страните към цифровите компании по отношение на дезинформацията и манипулирането на информация в интернет. Важно е системите на цифровите компании да не се трансфорат в средство за разпространяване на ненавист, боязън и дезинформация, а техните услуги да останат надеждни и безвредни за потребителите.
Министрите ще проведат спор на тематика „ Устойчивост на електронните съобщителни инфраструктури и мрежи в Европа “, в който България ще подчертава върху подводните кабели като една от основните електронни съобщителни инфраструктури за подсилване на интернационалната съгласуваност на Европейски Съюз.
Предвижда се провеждането на пленарна сесия на тематика „ Защита на европейското киберпространство “. Засилването на съдействието в Европейски Съюз и укрепването на солидарността на техническо и на оперативно равнище е от значително значение за гарантиране на киберсигурността и устойчивостта на Европейски Съюз в цифровата област. Българската страна ще поддържа взаимния апел на страните членки на Европейски Съюз за подсилване на потенциала на Европейски Съюз за киберсигурност.

Променя се описът на административните органи, които разпореждат систематична интеграция на „ Информационно обслужване “

Променя се описът на административните органи, които разпореждат систематична интеграция на „ Информационно обслужване “ АД.
Министерството на превоза и известията и второстепенните разпоредители към него АИ „ Морска администрация “, ИА „ Железопътна администрация “, ИА „ Автомобилна администрация “ и Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ се изключват от административните органи, които при осъществяването на своите функционалности, свързани с действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването на „ Информационно обслужване “ АД.
Решението не изключва „ Информационно обслужване “ АД от присъединяване във всяка допустима процедура, която ще бъде оповестена от министерството и неговите второстепенни разпоредители с бюджет.

Ограничават числеността на състава на политическите кабинети на министрите

Ограничения на числеността на личния състав в кабинет на министър се вкарват с признатите през днешния ден от Министерския съвет промени и допълнения в Наредбата за използване на Класификатора на длъжностите в администрацията.
Въвежда се рамка за щатните бройки в политическите кабинети на министрите - не повече от 17 и не по-малко от 8 - съветници, специалисти и механически сътрудници.
Измененията са в сходство с задачите и целите за оптимизация на администрацията, заложени в Споразумението за взаимно ръководство на страната 2021 - 2025 година, и няма да нарушат настоящия административен ръб на числеността на личния състав.
С признатите промени се лимитира опцията за голословно повишаване на числеността на политическите кабинети на министрите. Потенциалният резултат е понижаване на числеността на министерствата с до 100 щатни бройки.

Правителството утвърди нормативи за час стратегия през 2022 година на Българската национална телевизия и Българското национално радио

Министерският съвет промени одобрените с Решение № 51 от 2022 година нормативи за час стратегия на Българската национална телевизия и Българското национално радио за подготовка, основаване и разпространяване на национални и районни стратегии. Нормативите за Българска национална телевизия за час стратегия от 1 януари до 31 март са 2 118 лева, а от 1 април - 2 127 лв.. За БНР от 1 януари до 31 март са 527 лева, а от 1 април - 528 лв..
Размерите на нормативите за час стратегия са съобразени с избраните с член 49, т. 1 и т. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година бюджетни взаимоотношения на публичните медии с централния бюджет за 2022 година и е оферти от Българска национална телевизия и БНР обем/часове телевизионна стратегия и радиопрограма, според издадените от Съвета за електронни медии лицензни за снабдяване, надлежно на аудио-визуална медийна услуга и радиоуслуга. Определянето на нормативи за час стратегия на публичните медии за два интервала в годината се въздейства от главните допускания за политиката по приходите, заложена в Бюджет 2022 година, а точно нарастване на размера на минималната работна заплата от 650 лева на 710 лева и на оптималния застрахователен приход от 3 000 лева на 3 400 лева от 1 април 2022 година.

Правителството утвърди промени по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 година в размер 1,1 милиарда лева

Правителството утвърди промени по бюджета на Министерството на земеделието за 2022 година за спомагателни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1,1 милиарда лева за увеличение на капитала на еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала „ Сортови семена-Елит “ ЕАД - София.
Средствата са предопределени за застраховане на продоволствената сигурност в страната посредством интервенция на страната на пазара на зърно.

Правителството утвърди Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет, регламентиращи ръководството
на средствата от Европейски Съюз

Във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 13.12.2021 година за приемане на нова конструкция на Министерския съвет на Република България, е установена нужда от осъществяването на промени в нормативната уредба, регламентираща ръководството на средствата от Европейски Съюз.
Въведените промени плануват актуализация на Съвета за съгласуваност при ръководството на средствата от Европейски съюз по отношение на прекачване на функционалности, свързани с ръководството и осъществяването на средствата от Европейски Съюз, сред министерствата и съществуването на новосъздадени такива, както и прецизиране на наименованията на министерствата в съответните нормативни актове.

Министерският съвет одобри разпореждане за осъществяването на Бюджет 2022

Министерският съвет одобри Постановление за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2022 година в периода, избран в Закона за обществените финанси - до един месец след обнародването на годишния закон за държавния бюджет.
С постановлението се дефинират съответни отговорности и отговорности на разпоредителите с бюджет при осъществяването на съответните им бюджети. Конкретизират се и индикаторите по обособените бюджетни стратегии по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които ползват програмен формат на бюджет в границите на одобрените с годишния закон за държавния бюджет разноски по области на политики/функционални области и бюджетни стратегии.
С постановлението се регламентира идентифицирането на икономии на разноски и/или прехвърляния по съответните бюджети от страна на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет и резервирането на средства за финансиране на действия, свързани с предварителната защита на разпространяването на COVID-19, лекуването на инфектираните лица или ограничение на следствията от COVID-19, както и с оказването на незабавна филантропична помощ на живеещите в Украйна български жители и българи с украинско поданство, в това число при нужда от евакуация, за даване на филантропична помощ за Украйна, както и за осъществяване на разноски за справяне с следствията от военните дейности против Украйна.
Процедурите за разпределяне и разходване на плануваните средства в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, които се регламентират в постановлението, подкрепят основаването на добра организация и обезпечаването на условия за бистрота на осъществяването на държавния бюджет.
Постановлението за осъществяването на държавния бюджет спомага за дейно и ефикасно систематизиране и ръководство на държавните финансови запаси, както и за опазване на устойчивостта при осъществяването на държавните функционалности и реализиране на главните действия, финансирани от държавния бюджет.

Правителството утвърди промени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година

Правителството утвърди промени в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година, утвърдена с Решение № 42 на Министерския съвет от 2022 година. С измененията се обезпечава координация на параметрите в Актуализираната средносрочна прогноза за интервала 2022-2024 година с признатите от Народното събрание бюджетни закони за 2022 година (Закон за държавния бюджет на Република България, Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване и Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса), както и с измененията в данъчните закони.
Промените в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2022- 2024 година са направени въз основа на условията на Закона за обществените финанси като значим детайл на положителното ръководство на обществените финанси. С приемането на тези промени се цели повишение на прозрачността на бюджетния развой и на качеството на информацията, съдържаща се в бюджетните документи, и реализиране на предсказуема средносрочна рамка, осигуряваща предвидима капиталова и стопанска среда, която да благоприятства генерирането на резистентен стопански напредък, както и по-ефективно систематизиране и ръководство на ресурсите при осъществяване на поставените фискални цели.
Привеждането на бюджетните индикатори на първостепенните разпоредители с бюджет за интервала 2022-2024 година в сходство с параметрите на признатите от Народното събрание бюджетни закони за 2022 година ще обезпечи обновена база, която е нужна на първостепенните разпоредители е бюджет за реалистично обмисляне на средносрочните им бюджетни прогнози за идващия интервал 2023-2025 година.

НЕК възвръща предварително предоставената й през 2016 година финансова помощ

Министерският съвет одобри разпореждане, с което се променя Постановление на Министерски съвет № 328 от 30 ноември 2016 година за одобрение на промени по бюджета на Министерството на енергетиката за 2016 година за погашение на отговорностите на „ Национална електрическа компания “ - ЕАД (НЕК ЕАД), според решение по арбитражно дело ICC CASE 18086/GZ/MHM и решение, с което се променя РМС № 1024 от 30 ноември 2016 година за установяване на изискванията за даване и възобновяване на възмездна финансова помощ на „ Национална електрическа компания “ ЕАД, и за одобрение на план за съглашение сред министъра на енергетиката и НЕК ЕАД, за даване на помощта.
С признатите актове и поради регистрираните положителни финансови резултати на НЕК ЕАД, се обезпечава опцията за ускорено възобновяване, в период до 31 март 2022 година вместо декември 2023 година, на предоставените 1 176 660 837 лева (601 617 133 евро) възмездна финансова помощ на сдружението, за погашение на присъдените суми по Арбитражно дело № ICC Case 18086/GZ/MHM сред „ Национална електрическа компания “ - ЕАД, и „ Атомстройекспорт “ АД. Така посочената сума ще бъде възобновена по бюджета на Министерството на енергетиката в границите на настоящата бюджетна татковина.

Правителството одобри решение по отношение на даването на краткотрайна протекция на разселените лица от Украйна

Министерският съвет одобри решение, с което дава краткотрайна протекция на разселените лица от Украйна в сходство с Решение за осъществяване на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2022/382 от 4 март 2022 година за определяне на съществуването на всеобщо нахлуване на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на краткотрайна протекция.
Временната протекция се дава от 24 февруари 2022 година за период от една година.
Лицата с непознато поданство или без поданство, напуснали Украйна вследствие на военните дейности и влезнали и останали на територията на Република България, получават краткотрайна протекция считано от 24 февруари 2022 година до експлицитното им волеизявление за прилагане на краткотрайна протекция, само че не по-късно от 31 март 2022 година

Правителството утвърди стратегия за прилагане на филантропична помощ за търсещите краткотрайна протекция в България в резултат на войната в Украйна

Министерският съвет утвърди стратегия за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Република Украйна.
Предвижда се лицата, получили краткотрайна протекция в Република България по Закона за убежището и бежанците имат право на помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически указател, в общ размер на 40 лева без Данък добавена стойност на едно лице за нощувка и храноден /закуска, обяд и вечеря/, в това число туристически налог. Помощта ще се дава за период до 3 месеца. Същите права ще имат и лицата декларирали предпочитание за достъп до пазара на труда в страната като тази помощ ще се дава за период до 1 месец от датата на заявяването.
Периода на деяние на програмата се планува да е от 24.02.2022 година до 31.05.2022 година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР