Ето и цялата статия. Заглавието е на ФрогНюз.В началото на

...
Ето и цялата статия. Заглавието е на ФрогНюз.В началото на
Коментари Харесай

Милиарди продължават да текат към Русия, благодарение на България

Ето и цялата публикация. Заглавието е на ФрогНюз.

В началото на август в България виждат нещо, чиято правда е противоречива. Барели съветски нефт идват в страната на цена над лимита от 60 $, който бе признат, с цел да лиши Москва от сериозни доходи за войната на Русия в Украйна. 

България се употребява с изключително отношение - бе обещано право на дерогация от петролното ембарго, наложено от Европейски Съюз, сякаш с цел да се подсигурява, че страната няма да се сблъска с изострен дефицит. Но можеше ли този импорт да продължи, в случай че е над горната цена? Властите в София се обърнаха към Европейския съюз с молба за " обяснение ".

" Не е належащо суровият нефт, импортиран въз основа на тези дерогации, да бъде на или под 60 $ за барел ", дават отговор от Европейски Съюз в преписка, с която разполагат от " Politico ".

България получава зелена светлина и по този начин продължава да внася съветски недопечен нефт на сензитивно по-висока цена от август до октомври, демонстрират поверителни документи, предоставени на брюкселското издание. Доставките са на стойност към 640 милиона евро, пресмята Центъра за проучване на силата и чистия въздух - пари, които са отишли непосредствено в джоба на съветските компании и военната каса на Кремъл. 

Всичко това на процедура демонстрира какъв брой неприятен е европейският санкционен механизъм. Приблизително година след приемането на първичните наказания против Русия малките врати в закона, неприятното правоприлагане и паралелната търговия помогнаха да продължи потока от доходи към Москва. Руският нефт евентуално се трансформира в гориво в Европа по нови направления. 

С други думи - наказания няма, тъй като не работят. Печалбите на Русия от експорт на нефт са спаднали единствено с 14 % след налагането на рестриктивните мерки. През октомври приходите на Русия от изкопаеми горива доближиха 18-месечен връх. Нещо повече - опциите на Европейски Съюз да направи нещо по въпроса наподобяват изчерпани. Последният пакет от наказания на Европейски Съюз, който би трябвало да бъде финализиран на срещата на върха на водачите тази седмица, е концентриран най-много върху административни промени, които съгласно специалисти няма да създадат доста.

Но да се върнем към България... 

Чиновнически пропуск евентуално е повода зад ценовата разлика при вноса на нефт. Когато Европейски Съюз вписа горната граница на цените за страните от Г-7 в закон, бе категорично неразрешено корабните компании и застрахователните компании в Европейски Съюз да трафикират съветски нефт над прага от 60 $ към страни отвън Европейски Съюз. Целта беше да се понижат приходите на Кремъл, като в същото време се поддържат постоянни международните петролни потоци. Но въпросът дали би трябвало да се наложат сходни правила и за доставките до страните от Европейски Съюз не е бил повдиган от елементи тъй като поради петролното ембарго, наложено за всички. Освен за България. 

Задната малка врата значи милиони спомагателни доходи за Москва. 

Според Центъра за проучване на силата и чистия въздух облагите от експорт на съветски нефт от продажби в България сред август и октомври – една трета от които идват от продажби над тавана на цените – събраха към 430 милиона евро директни налози за Кремъл. Всички доставки с съветски генезис в този интервал - на цени сред $69 и $89 за барел са се случили благодарение на гръцки корабни оператори и английски и норвежки застрахователи.

И всичко това е механически законно. 

Казано просто - дерогацията е напълнила джобовете както на на най-голямата съветска частна петролна компания " Лукойл ", която реализира монопол върху производството на горива в България, по този начин и на Кремъл. В числа това е донесло над 2 милиарда евро доходи от експорт за Русия. 

Министерството на финансите на България и Лукойл не дадоха отговор на претенции за коментар.

Поради тази причина в този момент е налице напън тези пукнатини да бъдат запълнени. България се зарече да редуцира с шест месеца отхвърли си от възбраната за съветски нефт, като краткотрайно измести крайния период до март. И Кирил Петков, някогашният министър-председател, който управлява една от двете партии, контролиращи сегашната ръководеща коалиция в България, сподели пред POLITICO, че заобиколното решение за ограничение на цените също би трябвало да бъде отстранено. 

Българският случай " акцентира една от многото малки врати, които вършат глобите по-малко ефикасни за понижаване на съветските доходи от експорт, употребявани за финансиране на военната каса на Кремъл “, съгласно Исак Леви, който управлява екипа Русия-Европа Центъра за проучване на силата и чистия въздух.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР