Ето една от най-ефективните диети за отслабване! Когато чуем думата

...
Ето една от най-ефективните диети за отслабване! Когато чуем думата
Коментари Харесай

Разликите между добър и лош холестерол

Ето една от най-ефективните диети за намаляване!

Когато чуем думата холестерол, мигновено си мислим за нещо неприятно, само че истината е, че има добър холестерол и неприятен холестерол. Единият е потребен за нашето здраве, а другият може да бъде нездравословен, в случай че не направляваме равнищата му.

Холестеролът е липопротеин , който се намира в кръвта. Опасността от неприятния холестерол е, че когато той е в кръвта ни в несъразмерни количества, при прекосяването му през кръвоносните съдове, може да заседне в стените на артериите и да образува плаки, които да се трансфорат в съсирек и да блокират притока на кръв.

Тази обстановка постоянно е рискова, само че още по-голям проблем е, когато блокираните артерии са в сърцето или в мозъка, което може да провокира церебрален или сърдечен инфаркт.

Добрият холестерол обаче има своя задача и тя е да въздейства на неприятния холестерол , като му оказва помощ да минава безпрепятствено през кръвоносната система и го транспортира до черния дроб, където бива обработен и отстранен. Така се понижава опцията неприятният холестерол да се задържа в артериите и да ги запушва.

Добрият холестерол

Този холестерол се назовава HDL или липопротеин с висока компактност . Проучванията заключват, че хората с ниски равнища на добър холестерол, по-малко от 50 мг/дл при дамите и 40 мг/дл при мъжете , е по-вероятно да страдат инсулти и инфаркти.

 Снимка 380519

Източник: iStock

Освен това положителният холестерол играе основна роля в поддържането на артериите, като един от приносите му е да бъде антиоксидант , който предотвратява взаимоотношението на неприятния холестерол с О2, водещо до сгъстяване и втвърдяване на артериите, а оттова и до коронарна артериална болест.

Добрият холестерол работи и противовъзпалително , което е жизненоважно, защото възпалението на сърцето може да провокира атеросклероза и в последна сметка да се образуват съсиреци, които блокират артериите и провокират инфаркт и инсулт.

Добрият холестерол се усъвършенства от физическите извършения , само че можем да си набавим и посредством консумация на зехтин, плодове, зеленчуци, бобови растения и риба .

Лошият холестерол

LDL или липопротеин с ниска компактност е холестерол, от който зависи здравето ни, написа lifestyle.bg. Лошият холестерол участва в пържените храни, аленото месо, маслото, саламите и млечните артикули с повече мазнини.

 Снимка 364831

Източник: iStock

Триглицеридите са различен вид мазнини, създадени от организма, които се свързват с холестерола, защото високият брой на триглицеридите води до повишаване на холестерола в международен мащаб - добър и неприятен. И това нормално е разследване от ниската физическа интензивност и диетата с прекалено много въглехидрати и алкохол.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР