Естонските власти обявиха началото на икономическа криза в страната. Министерството

...
Естонските власти обявиха началото на икономическа криза в страната. Министерството
Коментари Харесай

Естония обяви начало на икономическа криза в страната

Естонските управляващи оповестиха началото на икономическа рецесия в страната. Министерството на финансите на страната оцени степента на загубите в размер, сравним с тези по време на световната рецесия през 2008 година

Естония влезе в зона на нова икономическа рецесия, съобщи министърът на финансите на Естония Мартин Хелме. Единственият въпрос е по какъв начин да оцелеем на рецесията и да сведем до най-малко загубите, сподели министърът.
 Подводният тунел за €20 милиарда: Един от най-желаните, само че и най-критикувани планове в Европа
Подводният тунел за €20 милиарда: Един от най-желаните, само че и най-критикувани планове в Европа

Кои са неговите плюсове и защо се тормозят критиците му?

Страната не би могла да оцелее от коронавирусната зараза и срутва в цените на петрола: износът на страната падна, финансирането е понижено.

" Числата демонстрират, че не е имало подобен внезапен спад от 2008 година насам. Това ще има последствия в действителния живот. Балансовите доклади на предприятията внезапно ще намалеят, а банките ще стартират да отхвърлят заеми или да изискват в допълнение поръчителство ", сподели естонският финансов министър Мартин Хелме пред държавния тв канал ETV във вторник вечерта.

Според него финансовият пазар на страната е изправен пред опасността от срив - пазарът на облигации ще пострада първи: " предприятията, които се финансират посредством издаване на облигации, към този момент няма да могат да вършат това ".
 Как Естония стана най-успешната източноевропейска стопанска система?
Тайните на дребната източноевропейска страна, която усили 6 пъти стопанската система си

Промяната за последните 2 десетилетия е впечатляваща

" И международната, и европейската стопанска система имат по-голяма дългова тежест, в сравнение с преди 10 години. Безработицата е по-голяма, а конкурентоспособността е по-лоша, в сравнение с преди рецесията от 2008 година Говореше се, че ще има равномерен спад. Сега вместо това балонът се спука оглушително ", сподели още министърът на финансите на Естония,

Правителството няма желание да отговори на рецесията посредством понижаване на бюджетните разноски. " Ако стартираме да понижаваме държавните разноски, ще увеличим рецесията. Определено не можем да създадем това ", съобщи министърът.

Според Хелме, спадът на цените на петрола ще бъде краткотраен и цените ще се върнат на равнището от 60-65 $ за барел за най-много шест месеца. Междувременно, в изискванията на внезапно поевтиняване на петрола, държавното управление има намерение да поддържа шистовия бранш на стопанската система. Важно е да се помогне на и други предприятия, както и да се предотврати повишаването на безработицата и замразяването на заемите от банките, добави Хелме.

Отрицателни фактори за естонската стопанска система

Според анализатори на Swedbank от трите балтийски страни естонската стопанска система е най-уязвима в подтекста на разпространяването на ковид, защото е по-зависима от вноса. В същото време 7,3% от стоките, импортирани в Естония, са от Китай, което също е повече от прилежащите Латвия и Литва, написа interfax.ru.
 Германските вложители имат нова обичана дестинация в Централна и Източна Европа
Германските вложители имат нова обичана дестинация в Централна и Източна Европа

Чехия към този момент не е най-атрактивната за тях страна в района

Туристическият бранш също е значим за стопанската система на Естония. Въпреки че гостите от Китай съставляват към 1% от всички задгранични туристи, посещаващи балтийските страни, с разпространяването на ковид от ден на ден и повече хора и от други сържави ще си останат вкъщи, отлагайки пътуванията си, споделя Swedbank.

Друг негативен фактор за естонската стопанска система съгласно Swedbank е вътрешното търсене, което ще стартира да отслабва на фона на намаляващата външна търговия и туризма, което ще се отрази негативно както върху растежа на заплатите, по този начин и на заетостта. Страхувайки се от ковид, семействата ще стартират да икономисват от ден на ден и повече разноски, да отсрочват огромни придобивания за по-късно, предпочитайки да купуват единствено артикули от първа нужда.

Ситуацията с COVID-19 съгласно Swedbank също се отразява на цените на стоките и услугите. Тъй като търсенето евентуално ще падне повече от предлагането, общото равнище на цените, изключително за услугите, евентуално ще намалее.
 Как една дребна някогашна руска република се трансформира в софтуерния водач в света
Как една дребна някогашна руска република се трансформира в софтуерния водач в света

Там налозите се заплащат онлайн, а една трета от жителите гласоподават през компютъра си

Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Естония през 2019 година беше 4% против 3,9% през 2018 година Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) чака закъснение на икономическия напредък в страната през 2020 година до 2,2%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР