Естер Хауланд не е нарицателно за повечето американци. Но тези,

...
Естер Хауланд не е нарицателно за повечето американци. Но тези,
Коментари Харесай

Коя е майката на американската валентинка“?

Естер Хауланд не е нарицателно за множеството американци. Но тези, които са изучавали историята зад комплицираните, ръчно направени карти, които тя стартира да прави преди към 175 години, настояват, че би трябвало да бъде.

„ Тя била Марта Стюарт на своето време. Тя би била супер успе[на в Etsy “, сподели Ванеса Бъмпус, координатор на изложбата в Историческия музей на Уорчестър в Масачузетс.

Quién es Esther Howland, la mujer detrás del éxito de San Valentín
— iProfesional (@iProfesional)
Хауланд живяла в Уорчестър и построила бизнеса си в центъра на Масачузетс, който ѝ донесъл популярност и благосъстояние през живота ѝ, както и прякор, който останал дълго след гибелта ѝ през 1904 година: „ Майката на американската валентинка “.

Хауланд не е измислила валентинките, нито ги е занесла в Съединените щати. Но на нея се приписва искрата за разпространяването на богато украсените картички, които се трансформирали в главен детайл от празненствата за Свети Валентин в страната и в последна сметка прераснали в промишленост за милиарди долари.

„ Тя била идеалист. Много от това, което имаме като визия за валентинките, са неща, които е направила тя “, споделя Нанси Росин, президент на Националната асоциация на колекционерите на валентинки. „ Тя разпространявала Свети Валентин в Америка. “

И го направила със жанр.

„ Имало доста, доста пластове дантела и доста комплицирани украшения “, споделя Росин.

Happy from Esther Howland's Valentine card, " Sincerely Yours " circa 1870s.
— Talk of the Commonwealth (@CommonTalkPod)
Малки части хартия били сгъвани като акордеони, с цел да изскачат пластовете на картичката. Ярко оцветени хартиени вафли, украсени с дантела, подчертавали комплицираните дизайни. По-сложните картички включвали „ украшения от панделки, страници с художествени илюстрации, скрити отделения и позлатени дантели “, съгласно обява, описваща работата на Хауланд на уеб страницата на Библиотеката на Конгреса.

Много от дизайните на Хауланд били етикетирани с комерсиална марка в алено „ Х “. Розин споделя, че може да разпознае други, които евентуално са работа на Хауланд, само че нямат маркировките.

„ Не мисля, че тя ги е подписвала, до момента в който не почнала да има конкуренция “, сподели Росин.

И посланието постоянно било прикрито вътре.

Розин показа, че освен артистичността на валентинките на Хауланд притегля вниманието на колекционерите, само че и историята зад тях.

„ Тя в действителност е била страховит бизнесмен “, споделя Розин във видео, описващо работата на Хауланд за библиотеката Хънтингтън в предградието на Лос Анджелис, която е дом на хиляди валентинки и ефимери, дарени от Розин, в това число стотици картички на Хауланд.

Поточната линия на Свети Валентин

Meet Esther Howland, the 'mother of the American valentine' who 'would have killed it on Etsy'
— Catherine Shoichet (@CatherineCNN)

Хауланд приключила Маунт Холиок през 1847 година Както се споделя, тя била въодушевена от валентинка, която получила от Англия същата година.

„ Тя си помислила, „ Мога да върша това “, сподели Бъмпус. И по този начин Хауланд, чийто татко имал магазин за писалищен материали, се заела да прави свои лични валентинки. Тя убедила татко си да поръча материали и привлякла помощта на други дами, като се събирали на третия етаж в дома на фамилията й.

„ Те седели в редици от двете страни на масите и просто си предавали валентинките, тъй че всяка една от тях да може да добави своето нещо… Тя го направила преди Хенри Форд - имали поточна линия “, сподели Бъмпус.

Процесът бил по-ефективен, само че към момента се правил на ръка, което довело до някои несъответствия. Нямало две идентични картички.

„ Тя одеве е била приключила учебно заведение и стартирала личен бизнес. В началото хората разбирали за нея от уста на уста “, споделя Бъмпус.

In 1849, Worcester native and Mt Holyoke grad Esther Howland sold America's first, creating what would be a booming business!
— Commonwealth Museum (@MassMuseum)
Но откакто Хауланд почнала да популяризира, известността на нейните валентинки повишена. Не след дълго те почнали да се продават в цялата страна, съгласно Розин, която показа историята на Хауланд на уеб страницата си.

Постижението е още по-забележително, като се има поради по кое време всичко това се е случило. Както се отбелязва в биография на уеб страницата на Маунт Холиок, Хауланд е пионер в промишлеността „ във време, когато множеството дами не са били даже наемани, камо ли да заемат управителна позиция, тя основала бизнес “.

В последна сметка Хауланд си партнирала с Едуард Тафт, чието семейство също правело валентинки, с цел да сътвори New England Valentine Company.

Компанията George C. Whitney — също със седалище в Уорчестър — купила тази компания към 1880 година и Хауланд напуснала бизнеса с валентинките, с цел да се грижи за болния си татко.

Тя умряла през 1904 година на 75 години.

„ Тя по този начин и не се оженила, което е някак иронично “, споделя Бъмпус. „ Но нейният бизнес имал огромен триумф. “

А градът, в който Хауланд стартирала своята компания, станал прочут като столицата на Свети Валентин на Съединените щати, до момента в който дефицитът на хартия през Втората международна война не прекъснал бизнеса.

Наследството на „ Кралицата на Свети Валентин “ остава

Wie Esther Howland den Valentinstag, wie wir ihn kennen, erfand
— Dollar Denny (@dollar_denny)

Докато доста американци евентуално не са осведомени с Хауланд през днешния ден, това не е по този начин в Уорчестър.

„ Дори залата, в която заседава градският съвет е кръстена на Хауланд “, сподели Бъмпус.

Тя не е единствената известна персона, която произлиза от Уорчестър. Градът в миналото също е бил дом на бащата на актуалната ракетна техника и изобретателя на усмихнатото лицчице. „ Но през февруари, Хауланд е звездата. Историческият музей на града предлага безвъзмезден вход в нейна чест. “

„ Естер в действителност е нещо като нашата кралица на Свети Валентин тук. Издигнахме я на фундамент “, показа още Бъмпус.

Възрастните се срещат в локална пивоварна и в музея, където си провеждат работилници за правене на картички. А децата от локалните учебни заведения основават лични валентинки, до момента в който им описват историята на Хауланд. Тази година те изпратиха стотици дизайни на 45-ия годишен конкурс за дизайн на Свети Валентин, спонсориран от музея и библиотеката.

Happy Valentine's Day from Massachusetts, the home of the first American Valentine's Day cards! Esther Howland was the first to manufacture American-made valentines in Worcester as early as 1849.
— MA State Library (@mastatelibrary)
Някои подражават на стила на Хауланд. Други възприеха по-модерен метод.

„ Имаме няколко покемона, няколко New England Patriots. Тази година имаме доста Minecraft “, сподели Бъмпус. „ Хубаво е да се вижда по какъв начин всяка година трендовете се трансформират. “

Но едно нещо остава непрекъснато: Гордостта от наследството на Хауланд.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР