Ескалирането на търговската война между САЩ и Китай представлява значителен

...
Ескалирането на търговската война между САЩ и Китай представлява значителен
Коментари Харесай

Как ще се отрази търговската война на световната икономика?

Ескалирането на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай съставлява забележителен риск, както за двете страни, по този начин и за международната стопанска система, настояват анализатори, представени от MarketWatch.

" Никой не печели комерсиалните войни, даже и наблюдаващите ", разяснява Грегъри Дако, основен икономист в изследователската компания Oxford Economics.

При сюжет, при който Вашингтон вкарва цени от 25% за целия импорт от Китай, Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати ще изгуби към 0.5%, оставяйки стопанската система с към 45 милиарда $ по-слаба до 2020 година, в сравнение с при сюжет без цени. Това ще докара до напредък на действителния Брутният вътрешен продукт (растеж на Брутният вътрешен продукт - минус инфлация) рисково покрай 1% до края на 2020 година

Ръстът на Брутният вътрешен продукт на Китай ще бъде намален с към 1.3% през 2020 година, забавяйки се до невижданите 5% на годишна база, до момента в който международният Брутният вътрешен продукт ще понесе забележителна загуба от 0.5%.

При " рисков сюжет " на многостранна комерсиална война, Oxford Economics моделира въздействието на Съединени американски щати, въвеждайки цени от 35% за целия китайски импорт, 25% автомобилни цени в международен мащаб, плюс 10% общи цени за всички други артикули, внасяни от Европейски Съюз.

Според Oxford Economics, при този " рисков сюжет ", комерсиалната война би довела до спад от 2.1% на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2020 година, което ще докара до криза по-късно през тази година. Китайската стопанска система ще се свие с 2.5%, до момента в който стопанските системи на Европа и Япония ще отчетат междинни загуби от по 1.5%, а международният Брутният вътрешен продукт ще бъде намален с 1.7%.

Припомняме, че през вчерашния ден влязоха в действие увеличените от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп мита за китайски импорт за 200 милиарда $.

Новите мита са вследствие на обвиняванията на Белия дом, че Пекин се отказал от контрактуваните при предходните договаряния задължения в комерсиалното проектоспоразумение със Съединени американски щати. Особено тежко наранени ще бъдат потребителските артикули, като мобилни телефони, компютри, облекла и играчки.

Китай съобщи, че надълбоко съжалява за решението на Съединени американски щати да усилят митата за китайски импорт от 10 на 25% и добави, че ще отвърне с контрамерки.

Преди договарянията Тръмп разгласи, че двете страни са били покрай договорка, само че китайците са се пробвали да я предоговорят. Той добави, че е подготвен да усили размера на в допълнение облаганите китайски артикули с още 325 милиарда $.

Преговорите в американската столица бяха обновени като китайските участници, водени от вицепрезидента Лиу Хе, бяха признати от финансовия министър Стив Мнучин и непрекъснатия търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Китайският вицепремиер Лю Хъ, който е лидер на делегацията за комерсиалните договаряния със Съединени американски щати съобщи, че е дошъл във Вашингтон с " откровени планове " и че повдигането на митнически цени " не е решение на казуса ".

Говорейки пред китайската държавна телевизия, Лю Хъ уточни, че договарянията, целящи преустановяване на тарифната война със Съединени американски щати, " се сблъскаха с някои проблеми ".

" Пристигнах в Съединени американски щати с откровеност и се надявам да вземам участие в рационален и прям продан на оферти с американските договарящи ", съобщи Лю Хъ.

" Китай, несъмнено, счита, че повишението на цените в сегашната обстановка не е решение на казуса, а нездравословно за Китай, за Съединени американски щати и за целия свят. Не бива да нараняваме почтени хора. Така че се надяваме да намерим най-благоприятен метод за решение на този въпрос ", добави Лю Хъ.

Увеличените от 10% на 25% цени няма да обиден доставките, които са напуснали Китай преди този период, което дава на двете водещи международни стопански системи още няколко дни до седмици, за възможното разработване на дефинитивно комерсиално съглашение, преди да се почувства цялостното отрицателно влияние от новите високи митнически цени. Това значи, че стоките, които към този момент са напуснали китайските пристанища и летища преди петък в среднощ източно-американско време ще бъдат обложени на американска земя с досегашните мита от 10 на 100. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР