Есента е тук, а след нея неизбежно ще нахълта и

...
Есента е тук, а след нея неизбежно ще нахълта и
Коментари Харесай

Топлина от природата

Есента е тук, а след нея неизбежно ще нахълта и зимата. И въпреки природата да ни нападна със мраз, тя ни е подготвила и метод да се сгреем.

От часовете по физика знаем, че топлината е сила - с цел да стоплим нещо, използваме отделената сила от нещо друго (гориво, електричество). За страдание топлината не стои мирна и супата ни скоро изстива, стаята към този момент не е толкоз уютна и студени тръпки пропълзяват по тялото ни.

Топлината нейните проявления

Всичко това се дължи на явлението топлообмен . Ако два предмета имат друга температура, топлината незабавно стартира да се придвижва към по-студения предмет, щом той се допре до топлия. Например, горещият чай предава топлинната си сила на хладния въздух към чашата.

 Снимка 318116

Когато двата обекта изравнят температурите си, топлообменът стопира. Преносът на топлинна сила посредством придвижването на течности и газове (въздух), се назовава конвекция . На този развой изискуем и зъзненето - тялото ни създава топлота, само че тя се разпилява из ледения въздух в близост.

Толкова за намесата на природата в изстудяването. Да забележим какво ни предлага тя, с цел да се стоплим.

Как да се стоплим

За да не губим цялата си топлота, ни е нужна изолираност, т.е. преграда сред топлия и студения обект , която намалява топлообмена или посредством отразяване на топлинното лъчение, или посредством намаление на конвекцията. За да бъде ефикасна бариерата, тя би трябвало да организира топлината едва.

 Снимка 318114

Един от методите да понижим конвекцията е посредством въздушни джобове към обекта, който би трябвало да бъде непокътнат топъл - по тази причина и вълната да вземем за пример задържа топлината на тялото ни толкоз добре, като основава голям брой въздушни джобчета. За по-добра изолираност е нужно джобчетата да бъдат разграничени едно от друго и по този начин преносът на топлота от едно към друго джобче се забавя.

За пуха и хората

Тук идва ролята и на гъшия пух, само че с цел да я разберем, би трябвало да го погледнем от близко. Ако го следим под лупа, ще открием, че всяко пухче има три равнища на отклонение, като най-фините " клонки " са построени от нежни членчета, свързани посредством малко уголемение. Това уголемение кара перцата да наподобяват пухкави, като основава микроскопично напрежение, което не им разрешава да слепнат и провиснат под тежестта си.

 Снимка 318115

Именно на тези дребни разширения дължите топлината, която якетата с пух ви обезпечават в студените и мрачни зимни дни. Пухкавостта на перцата основава милиарди въздушни джобчета , задържа затопления от тялото ви въздух в размера на якето и студът остава осъден извън.

Нито един инженер или академик не е съумял да сътвори изкуствена материя, която да е по-добра от гъшия пух. Но той има един минус - не обича влага . Природата си е природа и би трябвало да се отнасяте с малко повече внимание към якето си - помислете единствено, то в миналото е било " живо ". За да си осигурите добре разпределени в размера на якета пухчета, както и пресен мирис след пране, е целесъобразно да настроите сушилнята на ниска температура и да я напълните добре, а в случай че второто не е допустимо - пуснете две топки за тенис дружно с якето (това може да се направи също и по време на прането).
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР