Есенно-зимният период е времето, през което се сблъскваме най-много с

...
Есенно-зимният период е времето, през което се сблъскваме най-много с
Коментари Харесай

Как да използваме етеричните масла, когато настинем

Есенно-зимният интервал е времето, през което се сблъскваме най-вече с разнообразни грипове и настинки. Тогава имаме най-голяма потребност от поддържането на здрав имунитет. Добре е при появяването на първите признаци да се консултираме с доктор и да стартираме навреме лекуване, само че наедно с него можем да включим и по този начин нашумелите етерични масла, които ще спомогнат за по-бързото ни излекуване.

Нека забележим по какъв метод служат и какви са изгодите от тях за организма ни.  Важно е да споменем обаче, че преди използването на каквото и да било етерично масло, е наложителна консултацията със експерт.

Масаж на гърлото и гърдите

Етеричните масла работят за облекчение на тези области и то с допълнение приятният мирис. Важно е обаче при потреблението на такива масла върху кожата те да бъдат разредени с различен тип – зехтин, бадемово, кокосово, какаово масло. По този метод ще намалите риска от появяването на раздразнения, причиняващи дискомфорт. Ако желаете да сте сигурни, че кожата ви няма да реагира остро на етеричното масло, тествайте го посредством една капка върху китката ви и изчакайте действието да отмине. Ако не наблюдавате смяна, то значи няма да имате проблем при директния контакт с кожата. 

За тази цел може да употребявате няколко капки кокосово масло с 2-3 капки масло от кедрово дърво и тамян. Нанесете тази композиция върху гърлото и гърдите с масажни придвижвания и ще облекчите кашлицата и болките в гърлото. Други подобаващи масла са от кипарис, мента и хелихризум и други, които спомагат за по-доброто отваряне на дихателните пътища.

За масаж на синусите

Тук най-подходящо е етеричното масло от мента, само че предлагаме и евкалиптово и лавандулово. Те ще облекчат възпалените синуси и ще отпушат носа. Достатъчни са ви 2 капки от маслото, които да масажирате върху челото и синусите. Отново може да ги ползвате в композиция с кокосово масло да вземем за пример. При инхалации също може да добавите 1 капка към водата, има и успокояващо деяние. 

Инхалации

Може би ви е направило усещане, че когато сте настинали и носът ви е запушен, при вземането на топъл душ, той се отпушва. Може да действате на същия принцип и с инхалациите, а етеричните масла ще прибавят прелестен мирис и успокояващо деяние, като ще засилят и резултата на инхалацията.
При хрема, възпалено гърло и синусово главоболие

Този тип инхалация работи отлично при изброените признаци. Набавете си 3-12 капки етерично масло от лимон, лавандула или лайм и ги прибавете към съд с вода, която е авансово кипната. Може да комбинирате разнообразни масла или да употребявате единствено едно. Покрийте главата си с забрадка и вдишвайте надълбоко.
Ако имате и мощна кашлица, към определеното масло прибавете и такова от майорана, лавандула, кедър или мента. Отново 3-12 капки.

Релакс вана

И несъмнено, най-приятната част за край. За облекчение на умората, настинката и други прибавете във ваната си 8-10 капки от едно или няколко масла – лимон, здраец, лайка, чаено дърво, лавандула, мащерка и други Разбъркайте добре, дружно със сапуните и душ гела, които по принцип употребявате за ваната си и по-късно се потопете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР