Есенният театрален салон в Сливен се завръща след двегодишно отсъствие

...
Есенният театрален салон в Сливен се завръща след двегодишно отсъствие
Коментари Харесай

Есенният театрален салон в Сливен се завръща

Есенният сценичен салон в Сливен се завръща след двегодишно неявяване поради Ковид пандемията. Организатор на театралния маратон е Сливенският трагичен спектакъл, с поддръжката на община Сливен. В интервала от 13 до 30 октомври, на огромната сцена на Сливенския трагичен спектакъл, ще бъдат показани едни от най-награждаваните български постановки, както и премиерния за новия сезон на театъра театър – „ Самотният Запад “ от Мартин Макдона. Гостуващите представления са на Народния спектакъл „ Иван Вазов “, на Пловдивския трагичен спектакъл „ Н.О. Масалитинов “ и на Театър 199 „ Васил Стойчев “. В представлениятаучастват звездни български артисти като Деян Донков, Радина Кърджилова, Албена Ставрева,Любомир Нейков и както и сливенските театрални звезди Ивайло Гандев и Димитър Марков.

Завесата на Есенният сценичен салон ще се вдигне на 13 октомврисъс спектакълана Драматичен спектакъл – Пловдив " СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ " от Георги Данаилов, който е притежател на няколко тазгодишни театрални оценки, отпред с премията на Пловдив за спектакъл.Режисьор на постановката е един от най-награждаваните млади театрални режисьори – Стайко Мурджев. Постановката е отличена снаграда „ Икар “ за поддържаща женска роля, има целипет номинации за „ Икар “ и една за „ Аскеер “ – за режисьор, сценограф, актьори и майсторско техническо осъществяване.

Класическата пиеса на Георги Данаилов„ Солунските съзаклятници “поставя пред публиката метафизичен въпроси за свободата и истината, възкресявайки загатна за осъществените преди 120 години солунски атентати. Спектакълът на Стайко Мурджев напомня невероятния темперамент на българското време взората на 20 век, когато,през април 1903 година в Солун, групата на Гемиджиите взривява Отоманската банка, френският транспортен съд „ Гвадалкивир “ и оставя града без осветяване. Атентаторите желаят да провокират европейските страни да се намесят за възстановяване ситуацията на към момента поробените българи в Македония и Одринско.

И тъй като, със промяната на епохите, статусът на историческотосъбитие се мени,„ Спектакълът е хвърлена ръкавица към персоналния морал. Нека, когато човек излезе от салона, самичък да реши дали събитието в пиесата е закононарушение или мъжество. “, споделя режисьорът. Той показва, че текстът е самобитен книжовен и драматургичен монумент, който не би трябвало да бъде забравян, " тъй като е блестящо българско достижение ".„ Солунските съзаклятници “ на Пловдивския спектакъл споделя за „ младите сърца на българскатанационална гражданска война, която изяжда своите деца, преди да е почнала изатрагичното им опиянениеот гибелта като единствен излаз към свободата “.

Сливенската театрална сцена помни осъществената тук през 1985 година режисура на пиесата на Георги Данаилов „ Солунските съзаклетници “ от режисьора Пламен Марков, която получи доста награди на Седмия народен обзор на българската драма и спектакъл. Новият прочит на пиесата от ученика на Пламен Марков – Стайко Мурджев, ще забележим на 13 октомври.

На 18 октомври сливенската аудитория ще види премиерата на най-новото заглавие в репертоара на театъра – „ Самотният Запад “ от Мартин Макдона. Режисьор на пиесата на известния ирландски драматург е Венцислав Асенов. Главните функции в представлението са поверени на сливенските артисти Ивайло Гандев и Димитър Марков. Звездата посетител в спектакъла е известният комедиант и продуцент Любомир Нейков, чиято роля на сливенска сцена не е напълно комична. В „ Самотният Запад “ прави своя дебют и най-младото попълнение на сливенската театрална натрупа – актрисата Наталия Георгиева.

За първи път на сливенска сцена ще бъде показана по едно и също време най-смешната и най-мрачна пиеса на Мартин Макдона – една черна комедия, която и през днешния ден не слиза от международните подиуми.Двадесет и пет години преди Оскарите за кино лентата му „ Баншите от Инишерин “ излиза „ Самотният запад “ – последната част от трилогията за Конемара, която стъписва света с дръзката си искреност. Тя споделя историята на двама братя, които обичат да се ненавиждат. Близо четири десетилетияВалийн и Коулман Конър живеят, с цел да си отмъщават взаимно. Дните им са потънали в дребнави разногласия и евтина пиячка, доставяна от нахално флиртуващата тийнейджърка Гърлийн.Порокът в лицето на един духовник с рецесия във вярата става доста занимателен, провокативен и комичен, когато на сцената е завладяващият Любомир Нейков!Спектакълът на Сливенския трагичен спектакъл слага въпроса: Има ли късмет светът да оцелее, когато индивидът е прогонил Бог от сърцето си?

На 27 октомври, в програмата на Есенния Театрален Салон`23, в града под Сините камъни гостува Народният спектакъл " Иван Вазов ", с авторският моноспектакъл на Албена Ставрева – " Неведение "! Актрисата е и режисьор, и сценограф на представлението с консултантЯвор Гърдев. Спектакълът на Албена Ставрева „ Неведение “ тази година завоюва театралната премия „ Аскеер “,номинация заводеща женска роля на Албена Ставрева за ролята на Гичка Кукутои доста аплодисменти от публиката!

" И мислите, чи ви описвам за неща, дет съм ги видяла, амънье. Туй просту чудеса съ, туй сънивидения и акумоим дъ ги забележим, тьесъпривръщът във видения. " – ще чуете още първоначално от устата на актрисата.

Гичка Кукуто, намереница на селския духовник, е сама в камбанарията на църквата, придружена от буркан сладко и остарял куфар. Историите ѝ са безумно смешни, в тях се оглежда неуместният загубен свят на едно малко село. Историите, които тя споделя, са по едно и също време и тъжни, тъй като детинската наивност не подозира злото, даже когато се изправи лице в лице с него. „ Неведение “ е един прелестен сценичен роман за самотата на другия, за неистовото живеене на ръба на разсъдъка и лудостта и за безусловната любов. Ще видите един живот, цялостен с чудеса и мемоари, побрани в кибритена кутия…

Есенният сценичен салон`23 ще бъде закритна 30 октомврис постановката " НИРВАНА " от Константин Илиев на Театър 199 " Валентин Стойчев ". Постановката е на режисьора Стилиян Петров. Участват звездите на българския спектакъл Деян Донков и Радина Кърджилова!

Артистичната двойка Деян Донков и Радина Кърджилова се среща на сцената с текста на „ Нирвана “, в един прочувствено праволинеен театър. Светът в пиесата на Константин Илиев живее внационалната културна памет във всички времена. Искате ли да се срещнете с Яворов и Лора в последните два часа на последната им нощ – нощта, която се трансформира в част от най-страстната /и най-страшна/ история на човешкия дух – гледайте това зрелище! В него, през погледа на нашето време, един мъж и една жена застават един против различен, с цел да си кажат всичко, което имат да си споделят. Диалогът им приключва с два изстрела…

Постановката „ Нирвана “ на Театър 199 получава половината от премиите от Националния фестивал на дребните театрални форми във Враца – четири от осемте раздадени награди на 32-то издание на фестивала през 2022 година – за постановка, за сценография на Никола Тороманов, за женска и мъжка роля!„ Постановката на Стилиян Петров си обезпечава място в националната театрална памет... “, написа проф. доктор Людмил Димитров във в. „ Култура “.

Всички спектакли от програмата на тазгодишния Есенен сценичен салон гостуват в Сливен за първи път. Всички представления ще се играят в огромния салон на Драматичния спектакъл. Билети ще намерите на касата на театъра. Приятно гледане!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР