Есенната вълна на коронавируса изправи на нокти здравната система в

...
Есенната вълна на коронавируса изправи на нокти здравната система в
Коментари Харесай

Болниците трескаво отварят отделения и търсят лекари

Есенната вълна на ковид изправи на нокти здравната система в България. Новините, че се търси незабавно личен състав, или че трескаво се отварят нови отделения, валят една след друга. 

Днес апел за обезпечаване на доброволци насочи ВМА. Болницата се обърна към към всички студенти от последните курсове по медицина, здравни грижи, специализанти и жители с немедицинско обучение да се включат в битката против COVID-19. " Приятели, поради развоя на обстановката, още веднъж имаме потребност от вашата поддръжка ", моли здравното заведение, благодарейки за помощта, оказана напролет. Положението в София е рисково, откакто в няколко лечебни заведения свършиха леглата за лекуване на вируса. Вчера шефът на " Пирогов " Асен Балтов заяви, че реанимационните кревати ще бъдат увеличени, а и цялостен етаж ще бъде обособен за лечение на COVID-19, като там ще обитава и болничен личен състав. Днес говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска описа в детайли пред БНР какво е ситуацията в София - до момента в който колата за спешна помощ дойде в съответната болница, леглото към този момент е заето.     " Всяко вървене от болница на болница с пациента вътре е време… И през вчерашния ден се случи с наш екип - от 9.00 часа сутринта съумя да хоспитализира пациента едвам в 13.30 часа. Този екип и тази кола за спешна помощ бяха отвън опцията да се отзовават на сигнали “, изясни тя. Отделно от това се заразяват и незабавните медици - информацията от последните часове и за петима души в София. 

Нови кревати се разкриват и във Варненска област - в частна болница в града и в здравното заведение в Провадия. Провадийската болница до момента не лекуваше ковид поради липса на инфекционист, само че в новата обстановка приемът ще става по пътека, за която подобен експерт не е необходим. Там ще се обслужват леки случаи. РЗИ - Варна пък пусна публикация, че се търсят лекари за работа с пациенти в неусложнено положение. Те евентуално са нужни поради новите отделения.

Критично е ситуацията във Велики Преслав. " В COVID-сектора от през вчерашния ден работим единствено аз и една здравна сестра. В момента пиша докладна, в която осведомявам за сериозната обстановка шефа на РЗИ  и кмета “, съобщи през днешния ден пред БНР шефът на общинската болница Йошенка Ненчева. Над 70 години е междинната възраст на лекарите там. Малко по-късно стана ясно, че урологичното поделение в шуменската болница ще лекува ковид. Именно в него бяха настанени двама пациенти, върнати от МБАЛ - Велики Преслав. Положението в самата шуменска болница също е сериозно.

В Стара Загора заболеваемостта към момента върви с темпове под междинните за страната, само че и там стартира обзор на опциите за отваряне на нови отделения. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР