ЕС трябва да похарчи почти 200 милиарда евро през следващите

...
ЕС трябва да похарчи почти 200 милиарда евро през следващите
Коментари Харесай

ЕС трябва да похарчи 195 милиарда евро за енергийна независимост от Русия



Европейски Съюз би трябвало да похарчи съвсем 200 милиарда евро през идващите пет години в устрема си за енергийна самостоятелност от Русия, демонстрират проектопланове, които дефинират нападателни цели в някои области, в това число чиста сила и понижаване на потреблението, оповестява " Файненшъл таймс ".

Проект на идните оферти RepowerEU от Европейската комисия, забелязан от финансово издание, демонстрира, че Брюксел чака спомагателни вложения от 195 милиарда евро от в този момент до 2027 година, в допълнение към проектите за увеличение на разноските за понижаване на въглеродните излъчвания.

Освен това Европейски Съюз ще би трябвало да понижи потреблението на сила повече, в сравнение с се смяташе преди, с цел да реализира амбициозните цели за чисти нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година

" Файненшъл таймс " оповестява, че предложенията ще бъдат оповестени идната седмица, защото водачите на Европейски Съюз бързат да откажат стопанските системи си от съветския петрол и газ след военно навлизане на Русия в Украйна.

Комисията към този момент съобщи, че счита, че Европейски Съюз може да понижи вноса на съветски газ с две трети тази година, и прикани страните членки да попълнят своите газови складове преди началото на идната зима.

Европейска комисия също по този начин търси утвърждението на страните членки за шести пакет от наказания, в това число поетапно ембарго върху съветския нефт до края на тази година.

Предложенията в плана RepowerEU са за " бързо понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветските изкопаеми горива посредством бързо пренасочване към чистия преход и сливане на силите за реализиране на по-устойчива енергийна система и същински енергиен съюз ".

В плана на Европейска комисия се приканва за понижаване с 13% на потреблението на сила до 2030 година, в съпоставяне със заложеното в предходната инструкция за енергийна успеваемост понижение с 9%.

Европейските управляващи в Брюксел също по този начин се стремят да се форсира внедряването на възобновима сила, като задачата е възобновимите енергийни източници да покрият 45% от цялото енергийно търсене в Европейски Съюз до 2030 година, спрямо задачата досега от 40 на 100. Това изисква повече от удвояване на настоящия потенциал от 511 гигавата, с цел да бъдат достигнати 1236 GWh.

Документът на Европейска комисия излага и тактика за ускорение на инсталирането на слънчева фотоволтаична мощ до 2028 година, която да е двукратно повече от актуалното равнище. Той също по този начин приканва за по-широко потребление на термопомпи, геотермална и слънчева топлинна сила, показва " Файненшъл таймс ".

Строителството на вятърни паркове, постоянно възпрепятствано от възражения на локално равнище, би трябвало да бъде " фрапантно ускорено ", се споделя още в документа на Европейска комисия.

Комисията също по този начин желае да види подтик при потреблението на водород - покачване с 20 милиона тона водород, който да бъде създаден от възобновими източници до 2030 година, а половината от него да се внася.

Разликата сред индустриалните разноски и продажните цени на възобновимия водород, генериран в Европейски Съюз и в чужбина, ще се субсидират.

Проектът на интернационална енергийна тактика, забелязан от " Файненшъл таймс ", предлага съшо по този начин и " три коридора за импорт на водород " - през Средиземно море, Северно море и вероятно Украйна. Стратегията също по този начин разчита на увеличеното потребление на биометан на стойност 36 милиарда евро.

Наред с това Европейски Съюз ще би трябвало да откри способи за понижаване на зависимостта на европейската промишленост от природния газ. Мерките за повишение на енергийната успеваемост, проучване на заместването на горивата, усилване на електрификацията и потребление на повече възобновим водород и биометан биха могли да спестят до 35 милиарда кубически метра природен газ до 2030 година, се споделя още в документа.

Инфраструктурата за импортни терминали и тръбопроводи за полутечен природен газ ще би трябвало да бъде усъвършенствана. Енергийната мрежа на Европейски Съюз може също по този начин да изисква спомагателни вложения от 29 милиарда евро, се споделя в проектодокумента на Комисията.

Проектодокументът, който ще изисква промени в няколко наставления на Европейски Съюз, може да бъде ревизиран преди 18 май, когато бъде оповестено дружно с оферти за увеличение на водорода и възобновимата сила. Тези наставления включват облекчение на екологичните разпореждания, като разрешават на компании в Европейски Съюз да построяват вятърни и слънчеви планове, без да е нужна оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР