ЕС ще инвестира 300 млн. eвро през 2021 г. в

...
ЕС ще инвестира 300 млн. eвро през 2021 г. в
Коментари Харесай

ЕК ще инвестира 300 млн. евро в ядрени изследвания

ЕС ще влага 300 млн. eвро през 2021 година в научни проучвания в региона на атомната сила. Средствата са част от 5-годишната стратегия на Euratom на стойност 1,38 милиарда евро, заяви.

Една трета от финансирането тази година - 102 млн. евро, ще бъде ориентирано към региона на нуклеарния синтез. 532 милиона евро ще бъдат предоставени за изследвания в Съвместния проучвателен център на Европейската комисия Joint Research Centre.

Еврокомисарят по научните проучвания Мария Габриел съобщи, че е удовлетворена от обстоятелството, че Euratom „ минава оттатък обичайните енергийни въпроси от огромно значение, като нуклеарната сигурност, с цел да се оправи и със обществените проблеми като опазването на здравето и образованието “.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Индия и Европейският съюз реализираха съглашение за пътна к...

Финансирането на научните проучвания за нуклеарен синтез на Euratom ще бъде ориентирано най-много към интернационалния план ITER - пробен реактор, който има за цел да покаже, че термоядреният синтез може да бъде безвреден източник на сила на Земята.

Работейки в партньорство с проучвателен и енергийни организации от държави-членки на Европейски Съюз, Швейцария и Обединеното кралство, финансираните от Euratom проучвания ще оказват помощ за генериране на познания и ще обезпечат образование за учени и инженери по термоядрен синтез, като подготовка за въвеждане в употреба на ITER до 2025 година.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР