ЕС се бори да актуализира законите за убежището три години след мащабната реформа. И часовникът тиктака

...
Правителствата на Европейския съюз се борят да преодолеят препятствията, за
Коментари Харесай

Правителствата на Европейския съюз се борят да преодолеят препятствията, за да въведат нова система за убежище три години след разкриването на план за реформиране на остарелите правила на блока за убежище

От LORNE COOK Associated Press, 28 септември 2023 г., 11:17 ч.

БРЮКСЕЛ -- Три години след разкриването на план за мащабна реформа на остарелите правила на Европейския съюз за предоставяне на убежище, правителствените министри се бориха в четвъртък да преодолеят още една пречка пред въвеждането на новата система, подхранвайки съмнението дали тя някога ще види бял свят.

Новият пакт за миграцията и убежището беше рекламиран като отговор на миграционните неволи на ЕС, когато беше публикуван през септември 2020 г. Старите правила на 27-членния блок се сринаха през 2015 г., след като над 1 милион души пристигнаха в Европа без разрешение. Повечето бягаха от войната в Сирия или Ирак.

Но беше постигнат малък напредък по пакта, тъй като държавите-членки спореха коя страна да поеме отговорността за мигрантите, когато пристигнат и дали другите държави трябва да бъдат задължени да помогнат.

Тази загадка беше решена, поне временно, през юни. Планът сега се задържа заради „кризисен регламент“, определящ извънредни мерки, които могат да бъдат предприети в случай на масово, непредвидено движение на мигранти.

Това ще включва създаване на центрове за обработка на външните граници на ЕС, където хората ще бъдат проверявани, когато пристигнат, и ще включва опция за задържане на хора, докато молбите им за убежище бъдат оценени.

Но часовникът тиктака на цялата сделка. През юни ще се проведат избори в целия ЕС. За да бъде постигнат пактът, официални лица и законодатели казват, че споразумението по всичките 10 части на плана трябва да бъде подпечатано до февруари. Новата Европейска комисия и Европейският парламент ще започнат работа през следващата година и те може да искат да променят пакта, повишавайки риска той да се разпадне.

„Не е просто регулирането на кризата, става дума за целия пакт“, предупреди испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка своите колеги от ЕС, докато председателства срещата им в Брюксел. Европейският парламент трябва да одобри плана за предоставяне на убежище и законодателите блокират разговорите по части от него, докато не бъде постигнат напредък.

„Все още има много техническа и политическа работа трябва да се направи” в разговори със законодателите, каза Гранде-Марласка, чиято страна е ротационен председател на ЕС. „Преговорите по неуредени, чувствителни въпроси сега са задържани и това е от голяма загриженост за нас.“

Не само ще има нови институции. Унгария и Полша, които имат националистически и антимигрантски правителства, ще поемат председателството на блока за шест месеца, започвайки с Будапеща през юли, след това с Варшава през януари 2025 г. Председателствата помагат за определянето на работните приоритети на ЕС.

Унгария и Полша наложиха вето на изявление на срещата на върха на ЕС в края на юни, след като бяха надминати по други части от пакта. Те не показват никакви признаци, че ще отстъпят.

„Трябва да вземем решение въз основа на консенсус“, каза унгарският заместник-министър на вътрешните работи Бенце Ретвари. Унгария се противопоставя на използването на мажоритарен вот. „Това е нещо, което не можем да приемем, трябва да имаме консенсус по този въпрос, за да продължи напред, а тук нямаме консенсус“, каза той на министрите.

Групите за правата на човека и мигрантите са обезпокоени от фокуса на ЕС върху изнасянето на проблемите си с мигрантите към страни, които хората напускат или преминават транзитно, за да стигнат до Европа. Понякога използва принудителни мерки, за да постигне своето.

Последният пример: Европейската комисия обяви в четвъртък, че е затегнала визовите си правила за пътници от Етиопия, тъй като страната не успява да приеме обратно достатъчно хора, които се опитват да влязат в Европа без разрешение.

Новият кризисен регламент също тревожи неправителствените организации.

„Хората, които пристигат на границите на ЕС, трябва да могат да търсят убежище, молбата им да бъде разгледана справедливо и да бъдат посрещнати с достойнство“, каза Ив Геди, директор на офиса на Amnesty International в ЕС. „Това споразумение рискува да остави хората блокирани, задържани или лишени по границите на Европа и няма да направи нищо за подобряване на общия отговор на търсещите убежище в Европа.“

За Международен комитет за спасяване, или IRC, това е само част от пакет от мерки, които биха могли да насочат политиката на ЕС по грешен път за години напред, ако пактът наистина влезе в сила.

„Вместо да сключва споразумения със страни извън ЕС, предназначени да спрат хората да достигат до Европа без подходящи гаранции за спазване на правата на човека, ЕС трябва да създаде наистина независими органи, упълномощени да наблюдават и предотвратяват нарушенията на човешките права по границите“, старши заместник на IRC Каза президентът Харлем Дезир.

___

Следете отразяването на AP относно проблемите с миграцията на https:/ /apnews.com/hub/migration

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР