ЕС работи по съвместен отговор на писмо, изискващо гаранции за

...
ЕС работи по съвместен отговор на писмо, изискващо гаранции за
Коментари Харесай

ЕС работи по съвместен отговор на писмото от Русия до редица страни-членки

ЕС работи по взаимен отговор на писмо, изискващо гаранции за сигурността, което доста от страните членки получиха от Русия по-рано тази седмица, съобщи Ройтерс, базирайки се на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Русия принуди НАТО и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) да договарят за районната сигурност, като струпа към 100 000 военни покрай Украйна, макар че отхвърля да има намерение да нахлуе в страната.

" Работим по координацията на отговора (...) Ние сме обединени в Европейски Съюз, затова е ясно, че отговорът ще отразява това единение ", сподели Фон дер Лайен пред кореспонденти в Хелзинки.

По-рано тази седмица Русия изпрати писма до НАТО и страните членки на ОССЕ, в това число Финландия, в което изиска правно обвързващи гаранции за сигурност.

" Преди всичко останало Русия би трябвало да деескалира ", сподели финландската министър-председателка Сана Марин, с която Фон дер Лайен се срещна във финландската столица.

Финландия, която е страната членка на Европейски Съюз с най-дълга граница с Русия и не членува в НАТО, следи с все по-голяма угриженост повишаващата се настъпателност на по-голямата си съседка.

Фон дер Лайен прикани Русия да се завърне на пътя на " мира и разговора ". " В случай на по-нататъшна военна експанзия против Украйна от наша страна ще има финансови и стопански наказания (...) Надяваме се това да не е належащо ", сподели тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР