ЕС наложи санкции на руския държавен диамантен гигант Алроса и

...
ЕС наложи санкции на руския държавен диамантен гигант Алроса и
Коментари Харесай

ЕС наложи санкции на най-големия руски производител на диаманти

ЕС наложи наказания на съветския държавен диамантен колос " Алроса " и на неговия основен изпълнителен шеф като част от възбраната за импорт на скъпоценни камъни, поради войната в Украйна. През декември Съюзът се съгласи да забрани износа на диаманти от Русия, защото стяга глобите, с цел да понижи още повече хазната на Кремъл.

Блокът добави " Алроса ", най-голямата компания за рандеман на диаманти в света, и нейния основен изпълнителен шеф Павел Мариничев към черния лист, който предстои на възбрана за издаване на визи и заледяване на активите в Европейски Съюз.

Европейски Съюз съобщи, че компанията, на която се пада 90% от съветското произвеждане на диаманти, съставлява значима част от стопански бранш, който обезпечава обилни доходи на държавното управление. През 2022 година износът на диаманти от Русия възлиза на към 4 милиарда $.

Забраната на Европейски Съюз влезе в действие на 1 януари за естествените и синтетичните диаманти, изнасяни от Русия. Ветото за съветски диаманти, обработени в трети страни, ще бъде въведено постепенно до септември.

Този ход на Европейски Съюз пристигна след месеци на мъчителни договаряния със страните от Г-7 за основаване на система за мониторинг на съветските диаманти. Белгия, в която се намира най-големият център за търговия с диаманти в света, настояваше, че системата би трябвало да бъде въведена, с цел да бъде дейно ембаргото.

Досега блокът е наложил 12 пакета от невиждани наказания на Москва, откогато съветският президент Владимир Путин стартира тотална инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР