ЕС може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно.

...
ЕС може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно.
Коментари Харесай

ЕС може да наложи санкции на Полша заради украинското зърно

ЕС може да наложи наказания на Полша поради украинското зърно. Повечето членки на Европейски Съюз не поддържат удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно след 15 септември.
Ако Полша реши да разшири ембаргото едностранно, страната може да бъде изправена пред наказания. Европейската комисия счита, че едностранното разширение на ембаргото върху украинското зърно от Полша ще бъде нарушаване на европейското законодателство, съобщи украинската организация УНИАН, като се базира на полско радио. Източници на радиостанцията споделиха, че в Полша има опасения по отношение на комерсиалните контрамерки, които обособени страни от Европейски Съюз могат да вкарат. В частност става дума за Германия. Полша също признава, че други източноевропейски страни може да отдръпват поддръжката си за ембаргото върху вноса на зърно от Украйна след 15 септември. През пролетта на 2023 година няколко страни от Европейски Съюз взеха решение да забранят вноса на зърно от Украйна. Това решение беше взето по-специално от Полша, Словакия и Унгария, които се сблъскаха със свръхпредлагане на украински артикули на техния пазар, което докара до недоволството на локалните фермери. По-късно Европейската комисия съумя да реализира компромис с Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Беше контрактувано, че изброените нагоре страни могат да забранят продажбата на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на своя територия, само че няма да пречат на преноса на зърнени артикули от Украйна към други страни.
Според организация Блумбърг, износът на зърно и маслодайни култури от Украйна е намалял с една трета след прекъсването на зърнената договорка. Сега Украйна съвсем напълно е пренасочила износа на зърно през пристанищата на река Дунав, само че транспортните разноски при този маршрут са с 50% по-високи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР