Ерусалим/Анкара. Президентът на Израел Исак Херцог ще посети Турция преди

...
Ерусалим/Анкара. Президентът на Израел Исак Херцог ще посети Турция преди
Коментари Харесай

The Jerusalem Post: Ердоган твърди, че президентът на Израел ще посети Турция до две седмици

Ерусалим/Анкара. Президентът на Израел Исак Херцог ще посети Турция преди средата на февруари и ще бъде отворена нова страница в обтегнатите двустранни връзки сред двете страни, заяви турският президент Тайип Ердоган в сряда, представен от The Jerusalem Post .

От кабинета на президента на еврейската страна към момента не са удостоверили или отхвърлили публично информацията.

Посещението на Херцог в Турция, който ще пътува до Абу Даби в неделя, ще бъде порвото посещаване на най-високо равнище в страната, откогато президентът Шимон Перес посети Анкара през 2007 година Тогава той беше посетител на Ердоган, по времето, когато той беше министър-председателят, а Абдула Гюл президент на Турция.

Връзките на Израел с Турция бързо се утежниха към година по-късно, след интервенция „ Излято олово “ в Ивицата Газа и изключително откакто турската флотилия, включваща кораба „ Мави Мармара “, се опита да пробие израелската военноморска обсада на палестинския анклав.

Тогава страните намалиха дипломатическите връзки и изтеглиха посланиците си.

Отношенията започнаха да се размразяват през последните месеци. Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обади на външния министър Яир Лапид, което означи първия сходен диалог сред висши дипломати на страните от 13 години.

Обаждането пристигна дни откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи с другарските си послания към Израел.

Ердоган загатна на конференция във вторник, че може да се срещне с президента Исак Херцог, и сподели, че министър председателят Нафтали Бенет „ изпраща известия на разнообразни равнища “.

През последните години Турция приютяваше терористи от Хамас и поддържаше действия на арабите в Източен Йерусалим, а Ердоган упрекна Израел в съзнателно ликвидиране на палестински деца.

Той направи първите опити да се сдобри с Израел през 2021 година, поврат, който може да е обвързван със западащата стопанска система на Турция и неприятните връзки със Съединени американски щати.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР