Ерозията на управляващата партия ГЕРБ в общинските съвети на големите

...
Ерозията на управляващата партия ГЕРБ в общинските съвети на големите
Коментари Харесай

В големите градове ГЕРБ губи 20-30% от местата за съветници

Ерозията на ръководещата партия ГЕРБ в общинските препоръки на огромните градове е забележима, само че трудно може да се приказва за внезапен отлив на гласоподаватели. Голяма част от локалните парламенти в регионалните центрове ще са мощно раздробени и през този мандат, като по места ГЕРБ губи 20-30% от местата за съветници. Обратно на наклонността за разрояване в София ще има уедряване на структурата на локалния парламент поради резултата от многото гласове на самостоятелния консултант Борис Бонев. Това демонстрира анализът на данните от резултатите за избор на общински съветници. ЦИК пусна подробните данни за действителните гласове на партиите, по които може да се създадат калкулации за разпределението на мандатите. Официална статистика за разпределението на местата в общинските съветници още няма.

Законовата възбрана цивилен сдружения да имат независими листи за общински съвет и мощният резултат на Борис Бонев докара до предстоящ резултат - преразпределение на мандати към партиите, които съумяват да минат квотата за вкарване на съветници. Сметките демонстрират, че в случай че Бонев имаше право на листа, с гласовете, дадени за него при този вот - 41 782 гласа, би получил общо 8 места в съвета. Вместо това той в този момент остава самичък, а 7-те мандата се преразпределят към останалите играчи. Така ГЕРБ получава 27 мандата, а при позволени цивилен листи щеше да има единствено 24, а Българска социалистическа партия ще имат 15 съветници (при право на цивилен листи щяха да останат с 13). От ограничаването печели и " Демократична България ", която вкарва 12 съветници вместо 11, както и " Атака ", която ще има две места вместо едно. Крайният резултат в София е уедряване на общинския съвет, в който ще бъдат показани 5 партии и Борис Бонев. В предходния общински съвет обединенията в СОС бяха 9. Сравнението сред двата мандата демонстрира, че в новия СОС групата на ГЕРБ ще е с трима съветници по-малка от досегашната. Без отнетите от Бонев гласове спадът щеше да е шест мандата, или към 20% от гласовете за тази листа. 

Във Варна ГЕРБ губи 4 мандата по отношение на досегашния общински съвет и ще разполага с група от 18 души. Местният парламент и през новия мандат ще е мощно накълцан - 11 партии, колкото бе броят им и до момента. В Бургас партиите в съвета нарастват с една и към този момент ще са 10, като ГЕРБ ще има 24 съветници вместо 29. Сериозно разрояване има в Пловдив - партиите в локалния парламент стават 10 вместо 7, само че тук ГЕРБ отстъпва единствено един мандат. 

Данните демонстрират, че Благоевград още веднъж се подрежда измежду рекордьорите с най-шарен локален парламент. В общинския съвет на югозападния град ще бъдат показани 14 обединения - до момента бяха 13, като групата на ГЕРБ към този момент ще се състои от 6 вместо от 9 съветници. Постигането на болшинство в този 41-местен парламент ще изисква огромна гимнастика, защото и в понижения си състав ГЕРБ остава най-голямата групировка.

Сериозен спад на ръководещите има в Русе, където за балотаж води кандидат-кмет на Българска социалистическа партия. Тук ГЕРБ губи 6 места в общинския съвет и ще разполага с 15 съветници. Групата на Българска социалистическа партия нараства над два пъти и ще се състои от 14 съветници вместо 6 в досегашния локален парламент.

МИНУС

Много любопитна е и картината в Ямбол, където най-голямата група ще има партия " Пряка Демокрация " на водещия по резултат за балотажа предприемач Валентин Ревански. Той ще разполага с 13 съветници, а Българска социалистическа партия и ГЕРБ са идващите по огромни групи с изравнени сили - по 9 места в съвета. В предходния мандат ГЕРБ разполагаше в Ямбол с 18 съветници.

ПЛЮС

В Сливен групата на ГЕРБ нараства с петима съветници и ще се състои от 17 души. Тук отвън съвета остават десните, които през Реформаторския блок са имали четири места в предходния парламент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР