Епохата на глобализация, която продължава от 1980 г., ще бъде

...
Епохата на глобализация, която продължава от 1980 г., ще бъде
Коментари Харесай

Идва ли епоха на глобален хаос?

Епохата на глобализация, която продължава от 1980 година, ще бъде сменена от " век на хаос ", предвижда изследване на Deutsche Bank, представено от РБК.

Отличителната линия на новата ера ще бъде икономическият растеж на Китай, който ще надвиши този на Съединени американски щати и ще провокира съпътстващо напрежение в връзките сред тях, увеличение растежа на световния дълг... и усилване наличието на така наречен потомство на " милениалите " и по-млади хора, в това число и като електорална тежест.

Безпорядъкът ще дефинира новата ера в продължение на 10 или повече години. " Не всеки хаос е неприятен. Трябва да подчертаем, че настъпването на новото време не би трябвало да се възприема като отвод от закупуване на финансови активи, защото новата ера ще донесе огромна интервенция на паричните управляващи и ликвидност ", написа в отчета, представен от БГНЕС.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Заради международната пандемия, световноизвестни икономисти прог...

Ето с какво ще се характеризира епохата на безпорядъка:

– Влошаване на връзките сред Съединени американски щати и Китай според от усилването на икономическата тежест на Пекин;

– Моментът на истината за Европа: пандемията от COVID-19 даде нов подтик на интеграционните процеси, само че има възможност Европа да остане в икономическа застоялост с вероятност за политическо фрагментиране;

– Продължаващо повишаване на задълженията и разпространяване на политиката на " вертолетните пари " (политика, при която има наливане на средства не във финансовия бранш, а в необятната стопанска система, да вземем за пример в домакинствата) като паричен мейнстрийм;

– Вероятен растеж на инфлацията в резултат на фискално-монетарна експанзия;

– Засилване на икономическото неравноправие при започване на пост-COVID епохата, а в вероятност се чака поврат в тази тенденция;



– Държавите ще стартират да удържат повече налози от богатите;

– Засилване на конкуренцията сред поколенията: до 2030 година " милениалите " и по-младите хора ще догонят по-старото потомство по бройка, което ще им разреши да дефинират резултатите от демократични избори;

– Нарастване на загрижеността за климатичните въпроси;

– Нова софтуерна гражданска война.

Още една Студена война

Към края на десетилетието Китай може да надмине Съединени американски щати по мярка на номиналния Брутният вътрешен продукт. Във връзка с намаляването на разликата сред стопанските системи ще се усилват страховете от така наречен Капан на Тукидид (риск от боен спор сред две съперничещи сили, когато едната догони другата в икономическо отношение).

Според разбора на Deutsche Bank, през последните 500 години са зародили 16 такива обстановки и в 12 случая това е довело до война. " Военният спор е малко евентуален в наши дни, само че вместо това съществува възможност от икономическа война ", пишат анализаторите.

Противопоставянето сред Вашингтон и Пекин, което ще се ускорява, без значение от изхода на идните президентски избори в Съединени американски щати, ще припомня интервала на Студената война сред Съединените щати и Съветския съюз.



Проява на стопански спор ще бъде въвеждането на спомагателни мита, наказания, блокиране на активи, възбрана за трансфер на технологии. Това ще докара неизбежно до основаването на блокове от последователи – един, ръководен от Китай и различен – от Съединени американски щати.

Държавите от Югоизточна Азия ще влязат в орбитата на Китай, до момента в който Япония, Южна Корея и Австралия евентуално ще се причислят към американския лагер.

Китай, Русия, Европейският съюз и Турция ще си съперничат за въздействие в Близкия Изток и Африка.

Противопоставяне на поколенията

В Европа нараства казусът с огромните задължения. На фона на увеличаващата се задлъжнялост световните лихвени проценти са на задоволително равнище единствено с помощта на намесата на централните банки, които изкривяват свободния пазар.

" В бъдеще ще станем очевидци на повече рецесии, повече вълнения и още по-засилено отпечатване на пари от страна на централните банки ", планува отчетът.

Преходът към политиката на " вертолетните пари " евентуално ще докара до ускорение на инфлацията.

Икономическото неравноправие сред хората в епохата след COVID-19 ще се усили, само че се чака държавните управления да усилят налозите на заможните жители и корпорациите.



С неравенството е обвързвана и тематиката за конкуренцията сред обособените генерации. Според оценката на Deutsche Bank, след 2030 година броят на гласоподавателите, принадлежащи към така наречен потомство на " милениалите " и по-младите от тях в страните от Г-7 ще бъдат повече от хората, родени преди 1980 година Новото съответствие ще докара до смяна на резултатите по време на избори и, надлежно, на политиката.

Тъй като младото потомство е по-загрижено за климатичните промени, се чака през идващото десетилетие да бъде въведен въглероден налог.

И най-после, високите оценки на софтуерните компании или ще се бъдат доказани, което ще докара до софтуерни пробиви, или повтаряне на балона " dot com ", който избухна през 2000 година При всички случаи софтуерната конкуренция на водещите сили наподобява неизбежна.

Съединени американски щати остават световен софтуерен водач, само че Китай се приближава до тях с увеличение на разноските за научноизследователска и развойна активност. Съединени американски щати и Китай евентуално ще продължат да ползват конкурентни софтуерни стандарти, считат специалистите на Deutsche Bank.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР