Епидемиологът професор д-р Тодор Кантарджиев сподели важни коментари по актуалните

...
Епидемиологът професор д-р Тодор Кантарджиев сподели важни коментари по актуалните
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте децата, морбили може да има тежки последствия

Епидемиологът професор доктор Тодор Кантарджиев показа значими мнения по настоящите вести за съществуването на коклюш във Англия и растящата заболеваемост от морбили в Румъния.

Той акцентира значимостта на информираността и имунизацията, като средство за предотвратяване на болесттите и отбрана на здравето на децата и обществото като цяло.

" Коклюшът, прочут още като магарешка кашлица, съставлява сериозна опасност за здравето на хората ", сподели проф. Кантарджиев по БНР и изясни, че би трябвало да сме обезпокоени, само че не и уплашени. Той акцентира, че страхът нормално е резултат от незнанието и непознаването на инфекциите и техните последици.

Коклюшът е извънредно инфектиран, като един кашлящ човек може да болести до 17 неимунизирани хора. Това извънредно високо предаване на болестта го прави сериозна опасност, изключително за незащитените и неимунизирани групи. По думите на проф. Кантарджиев, третият аспект, който би трябвало да се вземе поради, е, че коклюшът може да понижи отбраната против дифтерия, което може да докара до съществени последствия и детска смъртност.

Проф. Кантарджиев прегледа и случая с растящата заболеваемост от морбили в Румъния. По неговите думи през 2010 година България е била рекордьор по брой деца, които са записани като имунизирани, само че на процедура не са. Следващите години обаче Франция ни изпреварва по този индикатор. " Последните гърмежи на морбили в страната се случиха преди ковид и бяха свързани с туристите от Северна Македония, които заразиха български неимунизирани деца ", показва той.

Професорът акцентира и тежките последствия, които морбили могат да имат върху здравето на потърпевшите. Много рядко, само че се случва, след 10-15 години, откакто човек е претърпял морбили, да се появят съществени и увреждащи болести като слепота. Той даже показа историята за младо момиче, което изгубва напълно зрението си след прекарване на морбили.

Събитията в Румъния настоятелно изискват дейности. Проф. Кантарджиев акцентира значимостта на имунизацията за здравето на децата и прикани за имунизиране на личния състав в зимните курорти. Той приключи диалога с безапелационната теза, че имунизациите са ключът към предпазването на здравето и предотвратяването на съществени инфекции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР