Епидемичната ситуация се усложнява още. Вървим към пика на грипната

...
Епидемичната ситуация се усложнява още. Вървим към пика на грипната
Коментари Харесай

Здравните власти: Грипната вълна обхваща половин България до седмица


Епидемичната обстановка се усложнява още. Вървим към пика на грипната вълна. От на следващия ден нови 3 области, Ловеч, Пазарджик и Габрово, афишират зараза. От петък тя е в действие и за Пловдив.

Така общият брой става шест. От на следващия ден обаче епидемията се анулира в Бургас, които първи вкараха ограничения против вируса.

Здравните управляващи предвиждат, че вълната ще обхване половин България идната седмица. У нас бяха регистрирани и първите случаи на пациенти, инфектирани по едно и също време с грип и COVID-19.

Грипът към този момент господства на фона на COVID-19 и другите респираторни вируси у нас. Това оповестиха за bTV от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В момента доминира грипен вирус A (H1N1) или това е причинителят на грипната пандемия през 2009 година Доказани са и единични случаи на вид Б.

Медиците твърдят, че няма разлика в клиничната картина сред грипните вируси.

Болните от грип най-често се оплакват от болки в тялото, изнемощялост и ненадейно начало. В някои случаи признаците не престават повече от седмица.

Пациентка на доктор Миндов към момента не си е правила тест. По думите на лекаря за съответно лекуване той е наложителен.

„ Ако е грип, ще използван противовирусен препарат и ще има добър резултат първите часове. Ако е COVID-19, там са към този момент имуностимолатори, хранителни добавки. Беше хубаво измислено по време на пандемията да пускаме отдалечено проби “, счита доктор Георги Миндов, ръководител на Софийското съдружие на общопрактикуващите лекари.

Продължава циркулацията и на COVID-19, само че няма напън в здравната система акцентира основният държавен здравен контрольор.

„ Класичска картина, бързо развиване, другата седмица евентуално съвсем половината от областите в България ще бъдат в зараза и ще стартират една по една, както Бургас да излизат от тази обстановка “, сподели доцент Ангел Кунчев.

Възходяща наклонност в заболеваемостта от грип регистрират и от Центъра по заразни и паразитни заболявания.

„ През първата седмица на януари процентът на позитивните проби е 26%, до момента в който през втората седмица е 32%. Предполагам, че до края на януари ще се доближат пиковите стойности в заболеваемостта “, съобщи проф. доктор Нели Корсун, завеждащ на НРЛ " ГРИП И ОРЗ " към НЦЗПБ.

За да не се стигнат епидемиологични стойности в столицата, лекарите поучават да съблюдаваме отдалеченост и да ограничим контактите.

Установиха три случая на „ флурона “ у нас, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Това ознчава, че са били инфектирани по едно и също време с грип и COVID-19. Лекарите споделят, че клиниката не се разграничава изключително, лекуването е по отношение на симтомите, като за грипа е добре да се включи и противовирусен препарат.

Продължават ли образователните занятия?

След вчерашното съвещание на регионалния щаб Габрово институциите са се обединили към мнението, че предпоставките за оповестяване на грипна зараза са налице, само че разформироване на учениците в насилствена почивка не се постанова.

В грипна почивка от през днешния ден са учениците в областите Ловеч и Пазарджик. В Бургас пък се връщат в класните стаи.

В Габрово 10% от пациентите на общопрактикуващите лекари през последната седмица са с грипоподобни признаци.

„ Успоредно с грипната вълна имаме един респираторен вирус, който също поразява много хора, а в това време ковид продължава да съществува и продължава да има заболели. Така че първичната диагноза е малко комплицирана, защото са мъчно различаеми признаците “, споделя доктор Пламен Панов, общопрактикуващ доктор от Габрово.

Ръст на заболеваемостта регистрира и здравната ревизия.

„ Най- засегнатата възрастова група е групата от 0 до 4-годишна възраст, най - ниската е във възрастта 65+ “, изясни доктор Ирина Моровякова, зам.-директор на РЗИ – Габрово.

По преценка на регионалния щаб учениците остават в класните стаи.

Натиск върху регионалната болница към този момент няма. А в Бургас щабът взе решение да приключи грипната зараза и да върне учениците в клас, защото ограниченията са овладели разпространяването на вируса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР