epicenter.bgЦърковното богосложение трае цял ден, завършва с вестта за ВъзкресениеНа

...
epicenter.bgЦърковното богосложение трае цял ден, завършва с вестта за ВъзкресениеНа
Коментари Харесай

Велика събота е! Благодатният огън тръгва по света

epicenter.bg

Църковното богосложение трае през целия ден, приключва с вестта за Възкресение

На този ден се отбелязва престоя на тялото на Исус Христос в неговия гроб и обвързваното с него Съшествие в пъкъла

Страстната събота или Великата събота е денят от Страстната седмица, директно след Разпети петък и преди Великден. На този ден се отбелязва престоя на тялото на Исус Христос в неговия гроб и обвързваното с него Съшествие в пъкъла.

Според българските бит това е вторият ден, в който е позволено боядисването на яйца и разточването на козунаци.

Църквата разрешава и ходенето на гробища, където дамите поливат и прекадяват. Раздават се боядисани яйца и обредни хлябове. Традицията идва от Библията, където майката на Иисус Христос Св. Богородица оплаква тялото на Сина си точно на този ден. Тленните остатъци са свалени от кръста и пренесени надалеч от Голгота в Йосифовата градина, където са положени в каменна пещера, пред която е сложена стража. Фарасеите се страхували от предсказанието на Иисус, съгласно което Той ще възкръсне на третия ден.

Църковното свещенодействие на Велика събота стартира рано денем и продължава до самия му край. Така съботните песнопения се сливат с тези за Възкресение.

Малко преди среднощ свещенникът отслужва песнопение, което приключва с думите: „ Христос Възкресе! ” и възвестяването на светлия празник. Миряните дават отговор на поздрава: „ Воистина Воскресе! ”. По традиция Възкресението се афишира три пъти и е последвано от трикратно циркулиране на храма със запалена свещ в ръка. Следва разменяне на боядисани яйца и козунаци.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР