Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода

...
Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода
Коментари Харесай

Енергийният преход: Еврокомисията предлага нови правила за въглеродните емисии от тежкотоварните автомобили

Енергийният преход е седмична графа на ДЕБАТИ.БГ, отдадена на прехода от силата на 19. век – въглищните централи, и силата на 20. век – петролна и газова сила, към модерната сила на нашата епоха – зелените възобновими източници. Зелената дълготрайна политика на Европейски Съюз цели да се понижат нездравословните излъчванията с най-малко 55% до 2030 година, спрямо равнищата от 1990 година В дълготраен проект задачата е Европа да бъде първия континент с безпристрастен климат до 2050 година Всички 27 държави-членки на Европейски Съюз са се заели в нея. България също има своите задължения, заложени и в Плана за възобновяване и резистентност. Декарбонизацията на енергийния бранш у нас цели въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия да намалеят с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 г. 
Във вторник – 14 февруари, Европейската комисия предложи нови цели за излъчванията на въглероден диоксид за новите тежкотоварни коли (heavy-duty vehicles (HDVs), бел. ред) от 2030 година нататък. Самата Еврокомисията дефинира новите цели като амбициозни.

„ Тези цели ще спомогнат за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид в транспортния бранш – камионите, градските рейсове и рейсовете за дълги дистанции са виновни за над 6% от общите излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз и за над 25% от излъчванията на парникови газове от автомобилния превоз “, се споделя в на Европейска комисия по тематиката.

„ Тези засилени стандарти за излъчванията ще подсигуряват, че този сегмент от бранша на автомобилния превоз способства за прекосяването към подвижност с нулеви излъчвания и за постигането на задачите на Европейски Съюз в региона на климата и нулевото замърсяване “, показаха още от Европейска комисия.

Комисията предлага поетапно въвеждане на по-строги стандарти за излъчванията на въглероден диоксид за съвсем всички нови високопроходими транспортни средства спрямо равнищата от 2019 година

Предлага се:
45% понижение на излъчванията от 2030 година нататък;65% понижение на излъчванията от 2035 година нататък;90 % понижение на излъчванията от 2040 година
За да се подтиква по-бързото внедряване на рейсове с нулеви излъчвания в градовете, Комисията предлага също по този начин всички нови градски рейсове да бъдат с нулеви излъчвания от 2030 година нататък.

„ В сходство с задачите на Европейската зелена договорка и REPowerEU това предложение ще има позитивно влияние и върху енергийния преход, като понижи търсенето на вносни изкопаеми горива и усили икономиите на сила и успеваемостта в транспортния бранш на Европейски Съюз. То ще донесе изгоди за европейските транспортни оператори и консуматори посредством понижаване на разноските за гориво и общите разноски за владеене и ще обезпечи по-широко разпространяване на по-енергийно ефикасни транспортни средства. Освен това ще се усъвършенства качеството на въздуха, изключително в градовете, и здравето на европейците„, споделят от Европейска комисия.

Еврокомисията показва още, че предлагането се явява и поддръжка на европейската промишленост за чисти технологии и за повишение на интернационалната конкурентоспособност.

„ Европейски Съюз е пазарен водач в производството на камиони и рейсове и общата правна рамка оказва помощ да се подсигурява тази позиция за в бъдеще. По-специално, модифицираните стандарти дават явен и дълготраен сигнал за ориентиране на вложенията на индустрията на Европейски Съюз в новаторски технологии с нулеви излъчвания и подтикват въвеждането на инфраструктура за презареждане и зареждане “, споделят от Европейска комисия.

От 2014 година насам излъчванията в бранша на високопроходимите транспортни средства се усилват всяка година, като се изключи 2020 година заради пандемията COVID-19, напомня Комисията. Особено в бранша на товарните транспорти излъчванията се усилват бързо. Това се дължи основно на възходящото търсене на авто превоз, което се чака да продължи да се усилва и в бъдеще. През 2019 година излъчванията от товарния превоз са с 44% по-високи от излъчванията от бранша на въздухоплаването и с 37% по-високи от излъчванията от морския превоз.

Огромното болшинство от тежкотоварните транспортни средства в автопарка на Европейски Съюз (99%) понастоящем се движат с мотори с вътрешно горене, захранвани най-вече с вносни изкопаеми горива, като да вземем за пример дизелово гориво. Това ускорява енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз и актуалната неустойчивост на енергийния пазар, показва Европейска комисия.

„ Настоящите стандарти за излъчванията на тежкотоварните коли са от 2019 година, само че към този момент не подхождат на задачите на Европейски Съюз в региона на климата. Съществуващото законодателство не дава задоволително явен и дълготраен сигнал на вложителите и не отразява новата действителност в енергийния бранш и бързото развиване на промишлеността в международен мащаб. Предложените нови стандарти за въглероден диоксид са в сходство с нарасналите упоритости на Европейски Съюз в региона на климата, пакета „ Подходящ за 55″ и Парижкото съглашение “, показва се в известието на Еврокомисията.

В поддръжка на това предложение е належащо да се насочат вложения към транспортни средства с нулеви излъчвания и към инфраструктурата за презареждане и зареждане.

Комисията напомня още, че към този момент е предложила правилник за нужната инфраструктура за зареждане в поддръжка на екологичния преход в бранша на тежкотоварните транспортни средства. Конкретното предложение беше да се конфигурират пунктове за зареждане на равни шпации по главните автомагистрали: на всеки 60 километра за зареждане с електричество и на всеки 150 километра за зареждане с водород.

Оттук несетне следва предлагането да бъде прегледано от Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз. Двете институции ще предложат свои лични промени и откакто всички те се съгласят с промените, те ще бъдат записани в правилник. Целият този развой нормално лишава към една година, а предлагането евентуално ще претърпи някои промени в процеса.

Според Международният съвет за чист превоз (International Council on Clean Transportation, ICCT) с препоръчаното Европейската комисия основава отлична рамка за правилник, който ще направи доста за подкрепяне на прехода на Европа към декарбонизация до 2050 г.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР