България последна изпрати в Брюксел своите планове за регионите, които

...
България последна изпрати в Брюксел своите планове за регионите, които
Коментари Харесай

Зеленият преход: Защо Германия и Полша вероятно ще получат най-много европейски пари

България последна изпрати в Брюксел своите проекти за районите, които ще понесат най-големи вреди от прехода към климатична индиферентност.

Още предходната година Европейската комисия утвърди проектите на всички останали страни членки.

И какви са те – Германия и Полша са страните, които се чака да получат най-вече европейски средства, демонстрира репортаж на Българска национална телевизия.

Причината е, че там затварянето на производствата в секторите на изкопаемите горива има тежки социално-икономически последици.

Над 90 са областите в Европейския съюз, в които се чакат следствията от зеления преход и загубата на работни места да бъдат най-сериозни.

Най-голямата стопанска система в Европа Германия се ангажира да затвори въглищните си централи най-късно до 2038 година. Решението провокира митинги на работещите в бранша през последните години.

Провинциите, които ще бъдат наранени най-силно, са Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург, Саксония и Саксония Анхалт.

В края на предходната година Европейската комисия утвърди немските
районни проекти на стойност 2,5 милиарда евро.
Северен Рейн-Весфалия ще получи 680 милиона евро европейско финансиране, които ще отидат за реформирането на Рурската област – един от най-големите въгледобивни райони в Европа.

През 70-те години в мините на област Рур работят повече от 350 000 души, след 2018 – броят им е към 7000 и продължава да понижава.

Европейските вложения в региона ще се насочат към възобновяване на земите на лигнитните мини, рехабилитация на земята, образование, преквалификация на служащите и основаването на нови дребни и междинни предприятия в екологични браншове.

Бившите източногермански провинции Бранденбург, Санкония и Саксония Анхалт, също с преобладаващо въглищното произвеждане, ще получат повече от милиард и половина от Брюксел.

Част от плановете са свързани с построяването на нови фабрики за водород като опция на лигнитните въглища, преквалификация на служащите и в допълнение образование за младежи с благоприятни условия за работа в зелени браншове, с цел да могат те да остават да живеят в някогашните въглищни региони.

В края на предходната година Европейска комисия утвърди и полските териториални проекти за обективен преход на стойност повече от 3,85 милиарда евро за няколко основни района на въглищната индустрия като Силезия, Малополска, Великополска и Лодзкие.

Ситуацията в Полша е извънредно комплицирана, тъй като към 70% от енергийния микс на страната идва от въглища.

Работещите в бранша също посрещнаха решението за промени с митинги. Въпреки това
Полша дава обещание да трансформира въглищните си централи преди 2049 година.
Силезия има най-големия рандеман на черни въглища в Европейски Съюз. Регионът ще получи над 2,4 милиарда евро за диверсификацията на локалната стопанска система посредством вложение в дребни и междинни предприятия, работещи с възобновима сила, чиста подвижност и други зелени браншове.

Част от парите ще отиват за образованието на над 100 000 служащи от бранша на изкопаемите горива.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР