Енергийният преход е рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода от

...
Енергийният преход е рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода от
Коментари Харесай

Енергийният преход: Каква е съдбата на въглищните централи?

Енергийният преход е графа на ДЕБАТИ.БГ, отдадена на прехода от силата на 19. век – въглищните централи, и силата на 20. век – петролна и газова сила, към модерната сила на нашата епоха – зелените възобновими източници. Зелена договорка е дълготрайна политика на Европейски Съюз, която цели да се понижат нездравословните излъчванията с най-малко 55% до 2030 година, спрямо равнищата от 1990 година В дълготраен проект задачата е Европа да бъде първия континент с безпристрастен климат до 2050 година Всички 27 държави-членки на Европейски Съюз са се заели в нея. България също има своите задължения, заложени и в Плана за възобновяване и резистентност. Декарбонизацията на енергийния бранш у нас цели въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия да намалеят с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 година
Последната версия на българския План за възобновяване и резистентност е от 6 април 2022 година. Ден по-късно – на 7 април, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети България. Тя се срещна с тогавашния министър-председател Кирил Петков, като двамата дадоха обща конференция. 

Фон дер Лайен тогава българския проект. Причината – политиките точно по повод зеления преход.
„ Това е извънреден проект. Почти 60% от проекта поддържа зеления преход. Това е значимо и добре пристигнало, тъй като имаме потребност България да бъде дружно с нас по пътя към климатична индиферентност “, съобщи сподели тя.
В Плана се споделя, че „ декарбонизацията на енергийния бранш ще е с акцент върху намаляването на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% вземайки изходните равнища от 2019 година “. Самата декарбонизация на енергийния бранш е заложена като промяна, с която България се ангажира по пътя си към зелена сила и нисковъглеродна стопанска система.

Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 година (измерено и доказано с данните за 2026 г.), се споделя в Плана. „ Ще се затвърди с актуализиране на националното законодателството в Закона за ограничение изменение на климата, с който ще се сътвори и явен проект за последователно унищожаване на централите на въглища до 2038 година “, се споделя още в документа.

„ Ще има регулаторен таван за техните излъчвания (б.р. на централите на въглища) на въглероден диоксид, използван от 1 януари 2026 година Законът също ще планува ограничения във връзка със социалноикономическите последици, което ще се финансират и ще са в сходство с ограниченията планувани под Фонда за обективен преход “, споделя още Планът.

Намаляването на излъчванията на въглероден диоксид ще обгръща централите работещи на въглища. Това са Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ ЕАД, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ЕАД, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ЕАД, AES3C „ Марица Изток 1 “, Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “, Топлоелектрическа централа „ БРИКЕЛ “ ЕАД, Топлоелектрическа централа „ Република “, Топлоелектрическа централа „ Русе Изток “ и Топлофикация „ Сливен “, се показва в него.
Съдбата на въглищните централи
Да, България възнамерява да затваря въглищни централи – нещо, което надалеч не е нужно да бъде одобряваме с негативен знак, а даже противоположното. Като краен период обаче е записана чак 2038 година.

Планира се още да има регулаторен таван за излъчванията на въглищните централи, който да бъде използван от 1 януари 2026 година Посочва се, че това идва със съответните ограничения за социалноикономическите последици.

Затваряне на централите се планува, само че до 2038 година – надалеч не от на следващия ден и надалеч не за сметка на служащите, защото в документа се приказва още за финансиране на „ социалноикономическите последици “.

Самото понижаване на излъчванията с 40% по отношение на 2019 година пък би трябвало да бъде реализирано през 2025 година. То обаче не значи затваряне на централи, а понижаване на нездравословните излъчвания, които централите изхвърлят във въздуха.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР