Енергийният експерт Иван Хиновски има над 40-годишен опит в управлението

...
Енергийният експерт Иван Хиновски има над 40-годишен опит в управлението
Коментари Харесай

Иван Хиновски пред novini.bg: Иде тежка енергийна зима, мнозина няма да могат си плащат битовите сметки

Енергийният специалист Иван Хиновски има над 40-годишен опит в ръководството на енергетиката. Бил е Изпълнителен шеф на НЕК, шеф в Енергопроект и член на Съвета на шефовете на АЕЦ "Козлодуй ". В момента е ръководител на Българския енергиен и Минен Форум /БЕМФ/ и шеф „ Маркетинг “ в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия. Пред novini.bg той разяснява какви енергийни есен и зима ще има за българските консуматори, какви ще са сметките ни за топлото и въобще каква е енергийната картина у нас все още.

Засега прогнозите са, че няма да преживеем тежка зима като битови сметки за електрическа енергия и парно.

Но динамичността на цените на газовите тържища е огромна, сега цените на природния газ по всички фючърсни покупко-продажби порастват стремглаво и това няма да ни подмине. В резултат на това чакаме съществено повишение на цените на природния газ по контракта с "Газпром износ " в края на годината, а това при повишение на цените с над 15% от сегашните значи преразглеждане на досегашните цени на парно, само че и на електрическата енергия. „ Ликувахме “ напролет, когато цената бе поправена фрапантно надолу, макар че аз неколкократно съм предупреждавал, че това е лъжлива, мимолетна радост…

Нереалистично е да се мисли, че в енергетиката в миналото ще настъпят справедливи стопански условия, че цените на силата ще се намалят.

Защото инфлационните процеси, свързани с разноските, оказват напън единствено в посока на повишение на крайните цени. Но би трябвало да се има поради и нещо още по-лошо. При цялостната либерализация на пазарите няма да има контролирани цени и всички битови консуматори ще бъдат изложени на огромна несигурност и риска да купуват сила на по-високи цени. Най-важното противопоставяне на този развой, е основаване на регламентирания от Европейския съюз предпазен механизъм за енергийно бедните семейства. Но в България той незаконно се неглижира. Съществува механизъм, с който уязвимите в енергийно отношение семейства ще получават избрани обезщетения за по-високите цени. Но явно, че нашите политици имат други по-интересни „ занимания “ от това.

Да се вършат ежемесечни цени на парното, топлата вода и тока, е доста мъчно постижимо и не се прави на никое място в Европа,

тъй като в допълнение ще оскъпи сметките ни. А и какъв е смисълът? Има смисъл, и към този момент се ползват освен в Европа, само че и у нас т.н.интернет основани системи, тъй наречените “Internet-of-things”, в превод на български "Интернет-приложения ", с които всеки консуматор може да следи онлайн разноските си за всичко – ток, вода, газ, парно, и каквото пожелаеш през приложение на мобилния си телефон. В по-развитите системи той даже може да си ръководи потреблението – да включва или изключва уреди, да понижава степента на климатика или радиатора. Но това минава през основаването на тъй наречените „ интелигентни електрически мрежи “, което за днешните ръководещи е като кацане на непозната планета….

Електроенергията от нашите въглищни централи към момента не е най-скъпата в нашата енергийна система,

само че напълно скоро ще стане такава. Причината по тази причина са растящите цени на наказателните санкции за излъчвания на нездравословни газове в атмосферата, чиято платформа Европейския съюз, в това число и България, единомислещо са приели. До 2025 година българските ТЕЦ-ове биха могли да работят с цената на държавна помощ и по-скъпата сила, които всички ние с вас ще заплащаме. Но по-късно е невероятно, тъй като няма да има позволена държавна помощ и те ще се окажат в неплатежоспособност.
И вижте го парадокса – страната вместо да мисли по какъв начин да трансформира бизнеса във въглищните региони от замърсяващ околната среда в нов, високо-технологичен, редом със опазване на работните места, тя заблуждава хората и работещите в тези региони, че тези централи ще работят до 2035-2040 година. Но за мен още по-учудващ е обстоятелството, че в тези сдружения работят доста интелигентни хора, които се оставят да бъдат заблудени. А други страни като Полша, Гърция, Румъния и други приготвят „ завоя “ на тяхната въглищна промишленост и ще получат обилни средства от помощите по наличните към този момент европейски стратегии.

Какво е развиването на газовите планове в България и какво е бъдещето на „ Турски поток?

Проектът „ Турски поток “ навлиза в доста сериозна фаза – закъснения по графика за строително-монтажните действия, става известно, че е и в преразход над планувания бюджет. Това са аргументите "Булгартрансгаз " интензивно да търси нови заеми, които, както може да се чака, са най-вече от съветски източници. Това слага плана и в сериозно положение във връзка с графика за постъпленията-приходите от директни такси, с които би трябвало да стартира изплащането на заемите. Проектът има огромна възможност да навлезе в „ алената “ зона на наказания за необслужване на заемите.
Предчувствайки неуспеха на стопанската система на този план, разрешавам си за първи път да го квалифицирам като образец за актуален „ неоколониализъм “ – оферират ти привлекателен план, който заради разнообразни аргументи си приел, оферират ти и подизпълнение и финансиране за част от него. Но заради непросветеност, неверен финансов модел и неспособност да управляваш рисковете, в избран миг изпадаш в положение да не можеш да обслужваш заемите и ставаш напълно подвластен от кредиторите……. И в един недалечен миг всички активи на плана отиват в непознати ръце. Дано съм неприятен оракул!.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР