Ендокринологът д-р Димитър Георгиев е началник на Отделението по ендокринология

...
Ендокринологът д-р Димитър Георгиев е началник на Отделението по ендокринология
Коментари Харесай

Д-р Димитър Георгиев: Щитовидната жлеза боли, когато е възпалена

Ендокринологът доктор Димитър Георгиев е шеф на Отделението по ендокринология в МБАЛ -Медлайн, Пловдив. Диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, болести на щитовидната жлеза, тиреоидитна патология, остеопороза, нарушавания в калциево-фосфорната обмяна, репродуктивни нарушавания, хипофизни и надбъбречни болести. Изкарал е курс по ехография на щитовидна и паращитовидна жлеза. Има ползи в региона на репродуктивната медицина.

 

Д-р Георгиев е член на Българския лекарски съюз, на Българското сдружение по ендокринология и на Европейската асоциация за проучване на диабета. Взема присъединяване в национални и интернационалните конгреси и семинари по специалността.   

- Д-р Георгиев, кои ендокринни болести се обострят в студеното време?

- През есенно-зимния сезон се обострят най-често така наречен подостри възпалителни положения на щитовидната жлеза., познати още като подостър тиреоидит, или тиреоидит на Де Кервен. Подострият тиреоидит се среща постоянно, въпреки че се мисли по-рядко за него. Това е характерно инфектиране на щитовидната жлеза, най-често, в над 80% от случаите, провокирано от вирусни болести. 

Възможно е от време на време да се предизвика от някои бактерии и инфраклетъчни микроорганизми. Но главно приказваме за обостряне. Още първоначално държа да отбележа, че доста постоянно такива пациенти попадат при УНГ експерти, тъй като клиничната картина е типична с болки в шийната област.

Т.е., както се демонстрират с болки в гърлото фарингити, ларингити. Но след обзор при сътрудниците се оказва, че няма инфектиране на лигавици. Което значи, че всички таблетки за смучене, противовъзпалителни препарати, витамини, местни средства са без резултат. И тогава насочват такива пациенти към нас -ендокринолозите.

- А насочват ли ги в действителност?

- Ако се досетят, да, насочват ги към нас. Ако до 3-4-5 дни болковата симптоматика не минава от типичните симптоматични средства, би трябвало да се промени методът. Както експертите, по този начин и пациентите би трябвало да знаят, че в шийната област има една конструкция, като щитовидната жлеза.

И когато тя се възпали, дава мъчителен признак. Но доста постоянно се неглижират и спомагателните признаци, които подсказват действителната клинична картина. Такива са сърцетуптене, изпотяване, динамичност в кръвното налягане, бодърствуване, влажна кожа, смяна в килограмите за малко време. В смисъл, за седмица-две пациентът може да загуби 3-4 кг от деструкцията на щитовидната жлеза.

- И в последна сметка вярната диагноза се открива от вас. Какво следва?

- Когато се мисли за такова заболяване и пациентът е ориентиран към експерт ендокринолог, лесно откриваме диагнозата 

На първо място, несъмнено, е осъществяването на клиничен обзор, както и лабораторни проучвания на възпалителните маркери. Но ехографията на щитовидната жлеза е това проучване, което е с голяма диагностична стойност, т.е., извънредно доста оказва помощ за слагане на диагнозата. 

Най-често започваме лечението с ниски дози кортикостероиди за малко време. И незабавно, още първите дни, даже още първия ден се усеща резултатът на понижаване на болевата симптоматика; ограничение на сърцебиенето; повлияване на изпотяването, на безсънието. Терапията трае самостоятелно при другите хора. Когато се води вярна лечебна тактика за балансиране на положението, за 4 до 6 седмици съумяваме да овладеем цялостната симптоматика – както мъчителната, по този начин и възпалителната. 

Внимание! В никакъв случай да не се прибягва до самолечение. Подострият тиреоидит не е обикновено заболяване на някоя лигавица. Акцентирам на този миг, с цел да се предотвратят затруднения, в случай че не се избере вярната терапия. Защото при хормоналния разбор на щитовидната жлеза тя е с прояви на тиреотоксикоза. Т.е., има доста хормони в кръвната плазма, само че тук експертът е задължен да отграничи тиреотоксикозата от деструктивен вид от тази от инфекциозен вид или от тиреотоксикозата от вид на свръхстимулация на щитовидната жлеза. Защото лечението при тези положения е напълно друга. 

Ние приказваме за възпалителния вид и незабавно ще посочи, че при подострия тиреоидит да вземем за пример в никакъв случай не трябва да се употребяват лекарства, които потискат щитовидната жеза. Напротив, би трябвало да се употребяват лекарства, които я стабилизират. Иначе може да се изпадне в доста тежък хипотиреоидизъм – това е положение на понижена функционалност на щитовидната жлеза. Затова в есенно-зимния интервал постоянно би трябвало да се има едно на разум, че когато клиничната картина не е типична и състоянието не се усъвършенства с нормалните лекарства, в шийната област има и щитовидна жлеза, която доста постоянно се възпалява.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР