Емилия Луиза Фльоге била спътница, муза и приятелка на Густав

...
Емилия Луиза Фльоге била спътница, муза и приятелка на Густав
Коментари Харесай

Жената, която обичала Густав Климт

Емилия Луиза Фльоге била спътница, муза и другарка на Густав Климт в продължение на 27 години. Той не се оженил за нея, само че не се оженил и за никоя друга. Говорело се, че любовниците му са безброй и най-малко 10 нелегално родени деца претендирали, че той им е татко. Само че Климт завещал всичките си картини на единствената жена, която го обичала през целия си живот, и починал с думите: „ Емилия би трябвало да дойде… “

Емилия Луиза Фльоге се родила през 1874 година в заможно семейство и първата й среща с Климт била на 17-годишна възраст , когато майка й поръчала на художника портрети на трите си дъщери.



Емилия въобще не харесала портрета си , само че била по този начин омагьосана от гения на Климт, че убедила татко си да я запише на уроци по изобразяване при художника.

Скоро сестра й се омъжила за брата на Климт и двамата били свързани и посредством фамилиите си. Когато бащата и след това братът на Климт умряли директно един след различен, художникът изпаднал в продължителна меланхолия. Емилия била непрестанно до него – тя го извеждала да се разхожда, двамата дружно учели френски и най-важното, карала го да рисува и непрестанно се възхищавала на гения му. Излизането от рецесията било обвързвано с нови картини и доста нови клюки за връзките на Климт с други дами. Наричали картините му „ нецензурен “, а Емилия страдала и се опитвала да не има вяра на чутото. Емилия Фльоге осъзнавала, че зависимостта й от Климт пречи на персоналния й живот, и решила да се оправи с казуса по най-съвременния тогава метод – тръгнала на терапия при Зигмунд Фройд . Благодарение на диалозите си с него тя почнала да поставя съзнателни старания да прекъсне прочувствената си взаимозависимост от художника и да си построи собствен живот. Така почнала историята на фешън къща „ Фльоге “ .

Емилия и сестра й разкрили в центъра на Виена собствен салон за дамска мода, който бързо станал фамозен. Емилия имала нюх към цветовете и съвременно мислене – тя желала моделите й да са комфортни за дамите. Измисляла рокли с необятни ръкави, със свободен контур и необикновени кройки. Скоро модата още веднъж я сближила с Климт, само че към този момент като другари и сътрудници – той измислял десените на платовете, с които работела стилната къща, а по-късно на собствен ред рисувал моделите в картините си. Това било евентуално първото партньорство на дизайнер и художник в историята на модата.

След гибелта на Климт Емилия наследила картините му и траяла да работи в ателието си. Образът й останал нарисуван от Климт на някои от най-известните му картини, в това число „ Целувката “.



Моделите на Емилия Фльоге са ентусиазъм в модата и до през днешния ден – на нея е отдадена сбирката на Valentino през 2015 година Но макар триумфа си в модата и славата си на дизайнер Емилия Фльоге останала в историята като дамата, която обичала Климт.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР