Емил Радев е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. През 2009 г. е

...
Емил Радев е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. През 2009 г. е
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ! Емил Радев пред медията ни: Долу ръцете от КОНПИ! Атаката на Прокопиев е недопустима

Емил Радев е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. През 2009 година е определен за народен представител в 41-то Народно заседание от ГЕРБ във Варна, а през 2013 година и в 42-то Народно заседание. Участва в комисиите по правни въпроси, надзор на европейските фондове, битка с корупцията, и спор на ползи и парламентарна нравственос. Вносител на редица законопроекти в отбрана на неплатежоспособните българи, затруднени да заплащат отговорностите си. Вносител на ограничения против имотната мафия, както и на оферти, които регламентират работата на частните правосъдни реализатори и ограничавания върху банковите запори.

Евродепутат е от 2014. Избран от листата на ГЕРБ и член на Европейската национална партия .

Потърсихме мнението на господин Радев по горещата тематика със запорираните парцели от КОНПИ на стойност близо 200 милиона на скандалния обвинен предприемач Иво Прокопиев. Пред медията ни той изясни по какъв начин европейските институции правят оценка комисията и неприемливи ли са обвиняванията му към Борисов и Цацаров.

- Г-н Радев, по какъв начин си обяснявате дейностите на обвинения предприемач Иво Прокопиев по отношение на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ)?
- Недопустима е такава офанзива против държавна институция, още повече, че тя има изключително значими функционалности по изземване на нелегално добито имущество. Комисията е една от институциите, която е основана с тясно съдействие с Европейската комисия и нашите европартньори.

България има едно от най-прогресивните законодателства за лишаване на нелегално добито имущество в целия Европейски Съюз. Миналата година проведох в Брюксел в Европейския парламент кръгла маса на тематиката за лишаване на нелегално добито имущество и там бяха представители на сходните органи от Англия, Ирландия, Италия и представители на Европейската комисия, които следят тези процеси и мога с цялостна убеденост да кажа, че ние сме една от петте страни в Европейски Съюз, които имат такова законодателство, което разрешава без влезнала в действие наказателна присъда да се лишава нелегално добито имущество, наред със страни като Англия, Ирландия, Испания и Италия.

- Как европейските институции правят оценка КОНПИ?
- Както виждаме и в мониторинговите отчети постоянно активността на КОНПИ е била приветствана, била е оценена чудесно. В един подобен миг, когато и в последния отчет също работата на комисията следва да се резервира като активност и да не се попречва по никакъв метод активността на тази комисия, беше оценено в отчета на Европейска комисия. Този орган постоянно е имал цялостното утвърждение в Брюксел, долу ръцете от него!

Имаме признанието на европейските институции, на Европейска комисия, в мониторинговите отчети постоянно е била безусловно позитивна оценена работата й и междувпрочем всички от опозицията, които сега нападат КОНПИ да не не помнят, че те желаеха да има такова разширено следствие, когато се приемаше законодателството в 41-вото Народно събрание за пълномощията на тази комисия.

Нека да не разделяме на наши и ваши следствията от комисията, тъй като законът е един и би трябвало да се ползва без значение кой е цел, дали е предприемач, дали е наркотрафикант. Щом има случай на нелегално добито имущество, то би трябвало да бъде отнето в интерес на страната и това е принцип в целия Европейски Съюз.

Престъпниците най-ги боли като им отнемеш парите, които са спечелили с незаконна активност.

В един миг такава офанзива против комисията, против нейния ръководител, е неприемлива. Законът наложително повелява, когато има следствие против обещано лице, информацията автоматизирано отива от прокуратурата в КОНПИ и тя е длъжна да ревизира приходите на това лице и дали те не са добити от противозаконна активност.

- Как ще коментирате офанзивите на Иво Прокопиев против министър-председателя Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров?
- Явно това е защитната теза. Все отново има способен съд, който може само да се произнесе кой е отговорен и кой е почтен. Разбира се и всички дейности на КОНПИ подлежат на правосъден надзор.

Ако някой счита, че понякакъв метод са накърнени правата му, има всички правни благоприятни условия да се отбрани. В отбранителната си теза да се включва нахлуване против всички български институции от министър-председателя, през магистрати и КОНПИ, е неприемливо да атакуваш цялата държавност, единствено и единствено да докажеш, че си прав в един развой.

Защитени са правата на всеки, който му е повдигнато обвиняване, на който по някакъв метод е запорирано имуществото. Щом съдът е решил, че има задоволително данни да наложи запор върху имуществото на разследван от комисията, значи има задоволително доказателства.

Нека да оставим комисията да си свърши работата. Много е обезпокоително, че е изтекла информация по този проблем и са подхванати дейности, които да предотвратят следствието и налагането на наказания и това би трябвало доста добре да се ревизира от способените служби, тъй като по този начин е направено производството, че до налагане на запорите по никакъв метод да не изтича информация, с цел да не може да се трансферира имущество и да се попречва активността по лишаване на нелегално добитото имущество.

-Както виждаме, господин Прокопиев е бързал да закрие 4 сдружения в Кипър дни след старта на инспекцията.
- Виждаме, че има закрити компании в Кипър, поради което може да се подозира теч на информация от комисията и тук в действителност би трябвало да се вземат ограничения, тъй като е доста евентуално активността и да не бъде изключително ефикасна в първичната фаза, когато се постановат обезпеченията за да не може да се покрие имуществото, което е добито от противозаконна активност.

Интервю на Ивайло ИЛИЕВ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР