Емил Ованесов Всичко започва по идея на Емил Ованесов. Когато

...
Емил Ованесов Всичко започва по идея на Емил Ованесов. Когато
Коментари Харесай

Червеният килим на Бургас

Емил Ованесов

Всичко стартира по концепция на Емил Ованесов. " Когато потегли да върша нещо, постоянно го доправям ", споделя Емил, който тези дни завърши селекцията на новото издание на Burgas International Film Festival (BIFF). Този конгрес ще се организира това лято за четвърта поредна година, с цел да потвърди, че събитие с този профил сполучливо може да съществува и отвън София. BIFF ще бъде проведен сред 19 и 25 юли, а всички прожекции ще бъдат навън на разнообразни местоположения из града.

Сред гостите тази година е турският режисьор Му Тунч, създател на известна поредност от късометражни филми с присъединяване на персони като Ройшийн Мърфи и Ейша Ардженто, който ще показа пълнометражния си " Арада ", филм за истанбулската пънк сцена. Сред предходните посетители на фестивала е режисьорът Андреа де Сика, внук на легендата на италианското кино Виторио де Сика и наследник на Кристиян де Сика, също значимо име.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Кадър от " Арада " на Му Тунч.

Емил постоянно дава отговор на въпросите с необятна усмивка и свива плещи, когато би трябвало да опише за компликациите, като че ли фестивалът е плод на възторг, който в никакъв случай не е бил под въпрос. Роден е през 1980 година в Бургас. Завършва история и туризъм във Велико Търново. Установява се в София, а през годините се занимава с организация на корпоративни събития, основава изложба Soleil, а по-късно е креативен шеф на ученическия сценичен фестивал " Театър в задатък ".

В момента живее сред Созопол, Бургас и София. Организира събитието с още трима души и отдадени млади доброволци. " Такива събития демонстрират, че има задоволително хора, които се интересуват от кино, също така всеки фестивал задава самичък по себе си друг акцент. Нашият взор, да вземем за пример, е насочен към по-независимата сцена. Стремим се да демонстрираме образно издържани филми, носещи лирика в себе си. Също по този начин се опитваме да подаваме ръка на режисьори, които вършат своя дебют в киното, да откриваме техния капацитет и се радваме, когато геният им по-късно получава интернационално самопризнание ", мисли Ованесов.

Ориентир и добър образец за него са фестивали като тези във Венеция, Ротердам, Истанбул, Карлови Вари. Burgas Film Festival страни от комерсиалните заглавия и е напълно фокусиран върху филми, които няма да видите на огромен екран другаде в страната. " Тази година сякаш се събират филми, в които става въпрос за невъзможната обич. " Надява се да направи и втора поредна гледка от филми на бургаски режисьори.

Лятото е уместно време за фестивала, защото притегля част от гостите на града. Според Емил няма по какъв начин сходен интерес да се реализира през другите сезони - динамичността на града е прекомерно обвързана с туризма и този фактор няма по какъв начин да бъде прескочен.

Мексиканският " Светулки " на Бани Кошнуди

Това, че фестивалът е млад, рядко е било спънка пред дистрибуторите, като съгласно Емил една от аргументите е, че те разпознават ентусиазма на екипа. " А и те въпреки всичко желаят филмите им да бъдат гледани. "

Докъде се чака да стигне Burgas Film Fest? Емил се радва, че има поддръжката на общината и това прави бъдещето по-ясно. " Оттук нататък една от най-важните ни задания е привличането на повече задгранични посетители за продан на хрумвания, опит и контакти. Те от своя страна задават друга атмосфера на събитието и предизвикат интереса на публиката. А и няма и никаква преграда сред хората и гостите. Тук няма по какъв начин да се правиш на звезда. Получава се доста същинско и доброволно. "

Емил желае с времето събитието да влезе в оптимален контакт с хората в Бургас, даже и филмите да не са за всеобщия усет. За него е значимо упованията на публиката да бъдат предизвиквани.

" Когато сходно събитие се случи в огромните градове по света, то постоянно е част от идентичността на мястото. Надявам се в бъдеще да се получи един фестивален дух, с който целият град да живее. " Може би по-дълго от лятото. Какво е включено

Фестивалът за без значение кино направи усещане още първоначално с ексцентричната си идея - в програмата му влизат филми от страните към Черно море. Миналата година огромната премия взе украинският " Стремглаво ".

През тази фестивалът ще разшири периметъра и ще влязат заглавия от разнообразни точки от света - резултат от все по-големия интерес на дистрибуторите към BIFF. Събитието няма да се ограничи до прожекциите. Програмата още веднъж планува задгранични посетители, както и работилници по постановка и сценаристика. Програмата планува редица задгранични посетители, мастър клас с номинирания за Оскар Теодор Ушев, галерия на младия фотограф Кирил Пейчев.

В рамките на платформата Burgas Film Lab запалянковци сред 14- и 18-годишна възраст вършат първите си стъпки в киното.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР