Емблематичната Боянска църква тази година има знаменателни юбилеи. Тя е

...
Емблематичната Боянска църква тази година има знаменателни юбилеи. Тя е
Коментари Харесай

Боянската църква отбелязва 8-вековен юбилей

Емблематичната Боянска черква тази година има знаменателни юбилеи. Тя е строена първо в края на Х-началото на ХI в., а през ХIII в. при севастократор Калоян е пристроена главната част, чиито фрески са най-ранен пример на европейския подем. Изящните фрески от 1259 година са приети за един от върховете на средновековното българско изкуство.

През 2019 година се навършват 760 години от обновяването на Боянската черква и 40 години от включването на паметника в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Националният исторически музей и неговият филиал " Боянска черква " ще отбележат годишните с интернационална научна конференция в НИМ на 30 октомври и 1 ноември. Темата на форума е " Боянската черква сред Изтока и Запада в културно-историческия подтекст на XIII век ". Във възрожденската част на параклиса на 1 ноември в 13 ч. ще бъде открита изложбата " Боянската черква: знаци на паметта ".

Двудневната конференция ще бъде отворена за необятната аудитория. Участват учени - историци и литератори, от НИМ, Българска академия на науките, СУ, НХА, от Парижкия университет (Франция), Истанбулския университет " Коч " (Турция), от Атина и Солунския университет (Гърция), Московския университет (Русия).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР