Емблематичен бизнесмен от Пловдив и почетен консул на Русия придоби

...
Емблематичен бизнесмен от Пловдив и почетен консул на Русия придоби
Коментари Харесай

ГЕРБ дадоха панаира в Пловдив на почетния консул на Русия Георги Гергов

Емблематичен предприемач от Пловдив и почетен консул на Русия закупи панаира в града.

Общинският съвет в Пловдив поддържа предложенията, с които Георги Гергов ще може да взима еднолични решения в сдружението " Пълдин туринвест ", което ръководи Пловдивския панаир, съобщава  " Медиапул ". В сдружението Гергов и общината са съакционери. Ключовото решение бе за увеличаването на капитала на сдружението. През това изменение ще се промени и разпределението на силите в интерес на Гергов в сдружението " Международен панаир Пловдив ".

За решението гласоподаваха главно от ГЕРБ и отцепниците от Българска социалистическа партия (групата на левицата се отдели, след отлъчването на Гергов от БСП).

БНР заяви, че Гергов е предложил да подари на Община Пловдив 2% от акциите и 6 декара от площта на ревюто " Международен панаир - Пловдив " за създаване на опера в града. Условието е било да се гласоподава нарастването на капитала. Мотивът на Гергов е, че с дарението на 3 885 985 броя акции общината няма да понижи каузи си в смесеното сдружение. Съветниците от " Демократична България " обаче предизвестиха, че в случай че общината одобри предложенията, Пловдив ще загуби 350 дка, както и панаира.

След гласуването недоволни жители огласиха залата на общинския съвет с крясъци " Оставка ". Преди месец общинските съветници гласоподаваха по противоположния метод по същата тематика. Тогава договорката на Гергов беше блокирана на косъм - с 25 на 24 гласа.

Схемата включва приемане на община Варна като съучастник в " Пълдин туринвест " против апорт на акциите на локалната власт в " Международен панаир Пловдив ". Акциите общината трябваше да върне на страната още преди година, но не го направи, а пък страната не си потърси. На 15 ноември т.г. Върховният административен съд даде зелена светлина за прекачване, при което Варна получи опция да удовлетвори настояването на Гергов да апортира своите 29% от акциите на компанията " Международен панаир Пловдив " в следеното от него сдружение " Пълдин туринвест ". Тъй като то също е акционер в панаира, договорката ще разреши на Гергов да усили каузи си в Пловдивския панаир и по този начин да взема решения за ръководството му,без да се преценява със съдружниците си - страната и Община Варна. В момента Георги Гергов има 50.3% от капитала на панаира. След завършването на договорката с Варна делът му ще стане близо 80% от акциите на панаира.

Следващата стъпка от реализирането на този проект е приемането на новия акционер на съвещание на общото заседание на " Пълдин туринвест ", планувано за 9 януари.

Гергов се опита да реализира този проект със привикване на общо заседание за приемането на Варна в " Пълдин туринвест " на 24 ноември. Общинският съвет в Пловдив обаче реши да блокира договорката. Общинарите задължиха представителя на общината да гласоподава срещу приемането на нов акционер (община Варна), както и срещу увеличението на капитала с каузи от 29% от акциите на " Международен панаир Пловдив ", притежавани от Варна.

Беше задействана и блокиращата квота на локалната власт за увеличение на капитала. Въпреки решението на общинарите, на провелото су съвещание на общото заседание Гергов наложи смяната в капитала. Решението беше обжалвано от община Пловдив, а делото спря вписването в Търговския указател.

Сега на новото общо заседание ще се гласоподават същите тези решения и този път общината няма да има съображение да апелира, а заведеното към този момент дело ще стане безпредметно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР