Елица Станева-Бритън е част от авторския екип на научнопопулярната платформа

...
Елица Станева-Бритън е част от авторския екип на научнопопулярната платформа
Коментари Харесай

Как екоконспирациите спъват битката с климатичните промени на глобално ниво

Елица Станева-Бритън е част от авторския екип на научнопопулярната платформа " Климатека ". Тя е психолог по обучение, а научните ѝ ползи са в областта на екологията и са свързани с резултата на климатичните промени върху логиката на психиката на хората и концепцията за климатична правдивост. " Капитал " разгласява публикацията й, излязла първо в " Климатека ", с дребни съкращения.
Климатичните промени са една огромна неистина, употребена с политически цели, с цел да управлява популацията, тъкмо както 5G мрежата и имунизациите против Covid-19, счита близо 22% от популацията на Земята. Конспирациите за климата са част от дългия лист с тайни теории на XXI век - да вземем за пример и изказванията, че ХИВ вирусът е основан в лаборатория, Елвис Пресли е жив, илюминатите управляват света, а Земята е плоска и така нататък

Въпреки научния консенсус по въпроса и забележимите последствия от климатичните промени - като покачващи се температури, рискови метеорологични условия, изменящи се екосистеми и огромен брой климатични бежанци - конспирациите по отношение на климата не престават да се популяризират. По този метод заради неналичието на справедлива информация в медиите и незадоволителното равнище на схващане на научни данни от популацията конспирациите за климата постоянно водят до политически и обществени спорове, което се явява спънка пред вземането на съответни стъпки на локално и световно равнище.

Личности, заемащи високи държавни постове, както и специалисти в региона на климатичните промени, в допълнение задълбочават казуса посредством изопачаването на научни обстоятелства за политически и финансови облаги. Като да вземем за пример Бил Грей - професор по метеорология, който назовава световното стопляне неистина, навлязла в живота в Америка.
Реклама Видове конспирации за климата
Конспиративните теории, съгласно които светът бива следен от влечуги, звучат налудничаво, само че погрешните изказвания по отношение на климатичните промени също доближават необясними крайности. Според една такава прекаленост, климатичните промени са неистина, употребена от учените за приемане на финансова помощ за техните планове, както и от вложителите в различни източници на сила, които целят висока възвръщаемост.

Според други тайни теории климатичните промени са неистина, употребена за промотиране на нуклеарна сила, както и за налагане на социалистически ред върху западното общество. В западния свят,САЩ е страната с най-голям % население (27%), вярващо, че климатичните промени са небивалица за политически надзор.
Източник: Shutterstock Какво в действителност съставляват конспирациите
Конспирациите за климата са постоянно срещани измежду човеци, подвластни на подмолно мислене.

Терминът " тайна доктрина " обгръща разнообразни отзиви, когнитивни изкривявания и илюзии, които не се базират на научни доказателства. За разлика от конспирациите, които се дефинират като целеустремен престъпен акт, проведен от дребен кръг човеци, тайните теории са импровизирано пояснение на действителни събития. Според Ушински, един от специалистите по тематиката, тайните теории се дефинират като " голословно изказване, в което се твърди по какъв начин дребна, само че овластена група работи тайно в своя полза против общото богатство, погазвайки общоприетите правила ".
Реклама
Конспиративните хрумвания като феномен са забавен обект на научни проучвания в логиката на психиката, социологията, философията и културологията. Климатичната логика на психиката, появила се още през 60-те години в Съединени американски щати, е също водеща научна сфера, занимаваща се с връзката сред индивида и природата.

Едно от основните пояснения за вярата в тайни теории е желанието на човек да разбере обещано събитие. Вярата в климатични конспирации е форма на когнитивен дисонанс или противоречие в системата ни на съждения - човек мъчно може да одобри, че едно световно събитие с голямо значение може да бъде повлияно от самостоятелни ежедневни дейности, смяната на които би довела до личностен дискомфорт.

В богатите елементи на Норвегия да вземем за пример, където стопанската система е обвързана с добива на нефт в Северно море, доста хора умишлено отхвърлят екопоследиците или ги дефинират като прекомерно далечни.

По-екзистенциален аспект се явява желанието на хората да управляват външни събития и правото си на самостоятелно битие. Това постоянно бива подбудено от феномени, предизвикващи боязън и тревога - като рискови метеорологични условия, бедствия, суша и покачващи се температури. При оправянето с сходни усеща, човек също по този начин става податлив към търсене на групова принадлежност в съпротива с " тях " (често " властващите " ).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Политика 2 Енергетика 3 Здравеопазване Реклама
И в случай че сходни процеси са научно обясними на самостоятелно равнище, то забавно е по какъв начин това съмнение към властващи и научни данни бива задълбочавано от водещи международни медии.
Източник: Shutterstock Ролята на медиите
Конспиративното мислене не е единствено самостоятелен проблем. Поляризацията се трансформира в политически инструмент и води до липса на действителни дейности и разколебаване на политики. Проблемът с недоверието в престижи в региона на климата се укрепва от дезинформацията по тематиката, климатичния алармизъм и засилената религия в обществени медии и нелогични данни.

Във времена, в които обществените медии са неизменима част от живота на хората, връзката сред тях и дезинформацията се трансформира във водещ проблем. Тук би трябвало да отбележим разликата сред мисинформация и дезинформация. Докато мисинформацията е по-скоро подвеждаща информация, дезинформацията е подвеждаща информация, основана за машинация и агитация. Интересно е, че един от главните механизми, свързани с когнитивния дисонанс, е склонността за потвърждаване: когато търсим информация, която удостоверява първичните ни убеждения и отхвърля нови възгледи.

Тъй като обществените мрежи като ТикТок и Facebook се базират на логаритми, това води хората до затворен кръг, в който даден субект вижда една и съща информация по отношение на ползите си и предходните си търсения - стигайки се до дезинформация и крайности в убежденията. По този метод доста хора се обвързват с тайни теории допълнително от една сфера. Например тези, които считат, че имунизациите предизвикват аутизъм, имат вяра също по този начин, че фармацевтичните компании крият от хората дейно лекуване на рак. Голяма част от хората, които имат вяра, че коронавирусът е основан за надзор на популацията, считат, че ограниченията против световното стопляне също целят налагане на надзор.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Появява се и тип рискова форма на убеждения в по този начин наречения ; или убеждението, че ковид пандемията е единствено началото, след което популацията ще бъде изправено против тип. Подобни изказвания биват употребявани от извънредно десни партии и рискови придвижвания като QAnon.
И в БългарияВ България високото равнище на съмнение към ръководещите води до характерни конспирации като убеждението, че Истанбулската спогодба цели да сътвори по този начин нареченото " джендър потомство ". Изследване на " " пък сочи, че 40% от популацията на България имат вяра, че коронавирусът е основан като биологично оръжие - като сходни тайни теории не се въздействат изключително от обучение и пол.
Наред с това и заради високото равнище на съмнение към престижи и научни данни в България равнището на незапознатост по отношение на климатичните промени също е висока - като 76% от жителите на България не са осведомени с климатичната политика на страната ни и с задачите на Зеления пакт. На фона на високото равнище на неинформираност алармиращ е и фактът, че 57% от жителите настояват, че няма потребност да се срещат изобщо с сходни научни обстоятелства (според за настройките към науката и технологиите в Европа).

Различни политически ползи от своя страна също биват забъркани, като крайни партии като " Възраждане " и " Атака " постоянно основават публично напрежение посредством изявленията и дейностите си. По отношение на климата да вземем за пример техни представители не престават да настояват, че различните източници на сила биха довели до по-високи разноски за семействата.
Източник: Shutterstock Последиците
Въпреки че консенсусът в научните страни по отношение на климатичните промени надвишава 99%, конспирациите за климата не престават да се разрастват на световно равнище. Много корпорации употребяват климатичните промени, с цел да замаскират същинските проблеми и трансферират отговорността към индивидите под формата на, при който екологични артикули се употребяват лъжливо за облага.

Промените на когнитивно равнище са комплицирани, само че не са невъзможни. Представянето на разбираеми научни данни и ограничението на разпространяването на лъжлива информация са двете неща, които биха засилили самосъзнанието на хората и биха им помогнали да оценят верността на личните си убеждения и дейности. Защото в последна сметка единствено действителни дейности биха довели до действителни промени.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР