Елитът на Китайската комунистическа партия започна ключов пленум в Пекин

...
Елитът на Китайската комунистическа партия започна ключов пленум в Пекин
Коментари Харесай

Елитът на Китайската комунистическа партия провежда ключов закрит пленум

Елитът на Китайската комунистическа партия стартира основен пленум в Пекин през днешния ден, откакто държавното управление на страната е изправено пред Хонконг, продължителна комерсиална война и закъснение на стопанската система.

Четвъртият пленум на Централния комитет на партията е среща на затворени порти на високопоставени властници, на която се разисква пътната карта и бъдещата посока на страната.

Една от главните тематики през тази седмица ще бъде " поддържане и възстановяване " на системата за ръководство на Китай и ускорение на нейната " рационализация ", прецизира държавната китайска осведомителна организация " Синхуа ".

Терминът ръководство се отнася до " усилване на контрола на партията над всички ръководещи органи ", изяснява Джуд Бланшет, която специалист по китайска политика в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания в Съединени американски щати.

Вероятният резултат от срещите тази седмица " ще бъде, че Китайската комунистическа партия е стегнала хватката върху политическата и ръководещата власт ", написа Бланшет.

Хуа По, основан в Пекин политически анализатор, сподели за " Франс прес ", че Четвъртият пленум може също да докара до документ, който подлага на критика минали политики на някогашния държавен и партиен началник Дън Сяопин, който е прочут с пазарно насочените си стопански промени, с цел да издигне личния статут на сегашния президент Си Цзинпин.

Практика е китайските държавни ръководители, в това число създателят на страната Мао Цзедун, да го вършат, тъй че предишните политики да подхождат на техните лични правила, добави той.

Ключовото закрито съвещание ще се организира от понеделник до четвъртък в Пекин, и ще бъде първото от февруари 2018 година насам.

Много от най-важните политики на страната се афишират след съвещания на пленума на партията, като последното беше концентрирано върху проект за промени на държавните институции, давайки още повече власт на партията.

На съвещанието преди него пък беше утвърдена анулацията на рестриктивните мерки на президентския мандат, което разреши на Си Цзинпин да остане на власт до живот.

Стремежът за " модернизиране " на ръководството на Китай и на партийните и държавните институции идва, до момента в който Пекин се бори с интернационалните и вътрешни проблеми на голям брой фронтове.

В полуавтономния Хонконг, китайското централно държавно управление беше разтърсено от месеци на безредици срещу Пекин от антиправителствени митинги.

Забавящата се стопанска система, влошаваща се от продължителната комерсиална война със Съединени американски щати, също тревожи китайските водачи, като растежът на Брутният вътрешен продукт на страната доближава най-бавния си ритъм от близо три десетилетия през третото тримесечие на тази година.

Други вътрешни проблеми, като утежняване на околната среда и икономическо неравноправие сред селските и градските региони, също водят до нуждата от институционална " промяна ", написа печатният официоз China Daily.

Дългоочакваното закрито съвещание на управлението на Китайската комунистическа партия тази седмица също по този начин ще постави завършек на забележителната пауза сред сесиите - най-дългият интервал от 1977 година, защото уставът на ККП постановява провеждането на най-малко един пленум годишно.

Но анализаторите настояват, че е малко евентуално забавянето да се дължи на опълчване на Си Цзинпин в границите на партията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР