Елеонора Топчиева е на 11 години. Тя е с тежки

...
Елеонора Топчиева е на 11 години. Тя е с тежки
Коментари Харесай

"За да може да живее, трябва да прави рехабилитация всеки ден" - битката за Елеонора

Елеонора Топчиева е на 11 години. Тя е с тежки увреждания – с детска церебрална парализа, с дълбока умствена назадничавост, хидроцефалия и с двустранно повреден очен нерв. Детето се нуждае от ежедневна рехабилитация и извършения, които са витално значими. 
Елеонора се ражда прибързано в 34-та седмица заради отлепена плацента и е с голям брой увреждания от самото си раждане, споделя нейната майка Румяна Топчиева:  

" Като след това се отключи епилепсията. Тази година правихме интервенция на тазобедрените стави, тъй като тя с течение на времето получава деформиране на гръбначния дирек и на костите, поради това, че не се движи . "  

За Елеонора всекидневно се поставят доста огромни грижи. Всеки ден детето прави рехабилитация и комплекс от извършения и стимулации

" Посещаваме един медицински център, в който плащаме таксата за рехабилитация. Понякога идва и рехабилитатор у дома, с цел да се занимава с детето. За нея грижите би трябвало да бъдат самостоятелни , не може да работи с други деца в група заради характера на нейните увреждания . Някой би трябвало да я хване, да я раздвижи, да ѝ направи гимнастика, да ѝ направи масаж, да работи с нея върху топка, на шведска стена… Няма друга опция с изключение на ние да поемем заплащането на всички рехабилитационни процедури. "  

Цената на едно посещаване в центъра за рехабилитация коства 40 лв., което включва разнообразни процедури: 

" Масаж на лицето, стимулация с разнообразни предмети – за светлина, за тон, сензорни извършения . "  

Финансиране от Здравната каса за рехабилитацията няма. Семейството поема цялата рехабилитация на Елеонора .

Ежедневната рехабилитация и то по няколко пъти дневно е витално значима за Елеонора, показва нейната майка: 

" Ако тя не прави рехабилитация, това ще утежни нейното положение още повече и то в доста къси периоди . За един месец тя ще утежни още повече, ще се наруши дишането, ще стартира да образува тайни и ще стигнем до пневмония и рани по гърба. За да може да живее, тя би трябвало да прави рехабилитация всеки ден . "  

На помощ на фамилията в този момента идва " Българската Коледа ": 

" Българската Коледа ни оказва помощ финансово и ние сме извънредно признателни за тази финансова помощ, тъй като сумите за нейното лекуване, които ние даваме, не са по никакъв начин малко. Вече 10 години аплайваме по програмата, утвърждават ни и получаваме нужното финансиране ,  благодарение на всички тези българи, които подаряват средства към " Българската Коледа ", с цел да могат деца като Елеонора и други деца, да се възползват и да поддържат своята терапия . "  
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР