Електронното здравеопазване, за което говорим повече от 20 години, закъсня

...
Електронното здравеопазване, за което говорим повече от 20 години, закъсня
Коментари Харесай

До няколко дни цялата система ще бъде затлачена заради е-рецептите

" Електронното опазване на здравето, за което приказваме повече от 20 години, закъсня много. Вероятно взехме решение с ускорени темпове да вкарваме всичко вкупом, от което се получават такива къси съединения. Това са толкоз революционни промени за системата, без да бъдат пробирани и да се даде гратисен интервал, в който да се работи и в двете форми, с цел да не се случва това, което се случва сега, а да се видят дефектите. Не би трябвало да се приема, че е връщане обратно. Трябва да се види има ли системата проблеми. Лекарят не знае това лекарство има ли го, няма ли го, за какво пациентът би трябвало да отиде до аптеката, с цел да разбере, че лекарството го няма ". Това попита някогашният здравен министър Мими Виткова.

Според някогашния шеф на " Пирогов " доцент Спас Спасков електронното опазване на здравето би трябвало да се прави, с цел да улесни нашия живот.

" В случая се получи тъкмо противоположното. Една от аргументите е, че участниците в цялата " игра ", нито бяха авансово уведомявани, нито инструктирани, нито обучавани, не бяха и привлечени да станат съучастници в една такава промяна. Когато правиш опит за промяна " против ", ще се сблъскваш, не се получава ", разясни Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите му софтуерът би трябвало да бъде безукорен.

" Какво ще вършат хората, които не могат да си купят антибиотик, не могат да си купят противодиабетните медикаменти. Чудя се какъв е казусът да вървят и електронната, и хартиената рецепта, до момента в който се откри решение? Лекарите упрекват фармацевтите, фармацевтите упрекват лекарите ", разясни някогашният здравен министър.

Спасков напомни, че сега има усложнение с доставката на медикаменти, които се употребяват непозволено: " И внезапно вкарваме едни рестриктивни ограничения, които са единствено с негативен знак. За да можеш да изпишеш някакъв медикамент, ти би трябвало да работиш в лечебно заведение. Какво вършим с лекарите, които са пенсионери? Какво става в население места, в които е усложнен интернетът? Там ще бъдат ли лишени от здравна помощ? "

Мими Виткова е безапелационна, че в случай че не се направи по този начин, че да работят и двете предписания по едно и също време, до няколко дни цялата система ще бъде затлачена.

" Може ли да си визиите какъв брой хора ще останат без лекуване? Всичко това е на гърба на пациента. Те задават ли си въпроса какво ще стане за 2 седмици. Лекарите не са обиграни, огромна част от лекарите са възрастни, те не са на " ти " с технологиите. А никой не си задава въпроса за какво има толкоз огромен недостиг на медикаменти. Има производители, които се изтеглят от нашия пазар, тъй като цените, които ние им постановяваме, тук са ниски, само че реекспортът е огромен ", добави тя.

И напомни, че тези дни излезе статистика, че използването на антибиотици в последните дни бележи спад.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР