Електронните рецепти у нас доведоха до проблеми както за пациенти,

...
Електронните рецепти у нас доведоха до проблеми както за пациенти,
Коментари Харесай

Какви са най-често срещаните затруднения с е-рецептите и как да бъдат разрешени

Електронните предписания у нас доведоха до проблеми както за пациенти, по този начин и за лекари и фармацевти. До институциите и медиите доближават голям брой сигнали за компликации. Какви са най-често срещаните усложнения? Тематакоментираха пред общопрактикуващият доктор и член на Българския лекарски съюз доктор Гергана Николова и Маргарита Грозданова, която е член на Комисията по нравственос в Българския фармацевтичен съюз.

„ Много хубаво нещо е тази електронна рецепта, само че от 40000 е-рецепти през миналата година изпълнени са едвам 800. Това трябваше да приказва на министерството, че има някакъв проблем. Вместо в 100 практики на общопрактикуващи лекари да ги пуснат пилотно, с цел да проиграят системата, те споделиха, че ги вкарват от през днешния ден за на следващия ден ”, сподели доктор Николова.

По думите ѝ главните проблеми са в приложението, което употребяват медиците.Личната лекарка изясни, че първото изискване за регистрация в приложението е да си регистриран като лечебно заведение.

Ключов се оказва и казусът с другите кодове на едно и също лекарство според от вносителя. „ При нас идват предписания с неща, които ги няма месеци наред в системата. Тук би трябвало номенклатурата да се почисти от несъществуващи позиции ”, акцентира Маргарита Грозданова.

Както към този момент писа, лекари и фармацевти си трансферират топката в кого е грешката при изписването на медикаменти и за какво се постанова пациентите да се връщат по няколко пъти до лекарските кабинети, с цел да могат да получат медикамент, който да е разполагаем в аптечната мрежа.

Според фармацевтите проблеми няма да има, в случай че медиците изписват в рецептите интернационално приетото название на медикаментите, а не комерсиалното такова, и разрешават генеричната подмяна. Лекарите пък настояват, че не е редно фармацевтите да подменят изписаните медикаменти без тяхната глоба.Потърпевши от обстановката са пациентите, които не съумяват да получат предписаните си медикаменти, обикалят аптеките в търсене на съответни лекарства или се връщат наново до лекарските кабинети за нови предписания.

Данните демонстрират, че през миналите три дни всяка втора рецепта не е изпълнена, изясни преди дни пред Дарик ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Лекарите регистрират като проблем и това, че нямат свободен достъп до информация за наличните в аптечната мрежа лекарства и съответните им разновидности. Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев разяснява, че това не е нужно, тъй като проблеми няма да има, в случай че лекарите не изписват медикаментите с комерсиалните им наименования и позволяват промяна с генерични артикули.Той добави, че генеричното изписване е най-гъвкавото, тъй като не лимитира в нито една съответна комерсиална опаковка и тип. Според доктор Маджаров обаче това не е добра процедура.

На напред във времето излиза и още един проблем, а точно, че звената за незабавна помощ и болничните отделения не могат да издават електронни предписания. Пред Дарик от Асоциацията на работещите в незабавна помощ обясниха, че лекарите в спешна помощ нямат електронни подписи, нямат и запас да издават електронни предписания при визити на адрес, като в някои случаи няма и интернет. Това значи закъснение на лекуването, и то в условия на неотложност. Медиците упорстват от Министерството на здравеопазването да премислят позицията си и да разрешат най-малко в Спешна помощ да се работи и с хартиени предписания.

Припомняме, че от 16 октомври 2023 година медикаментите за диабет и антибиотиците се изписват от лекарите единствено по електронен път.

Причините за измененията са за попречване на дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост, както и реализиране на рационална приложимост на лекарства, се показва в претекстовете на министъра на опазването на здравето към оферти план за промени.

Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно опазване на здравето, чиято стратегическа цел е подобряването на публичното здраве, обезпечаване на достъп до медикаменти, повишение на успеваемостта и понижаване на разноските на здравните услуги.

С смяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до дефицит или неналичия на лекарствени артикули, което би заплашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР