Електронната платформа за обществени поръчки премахва изцяло хартиения обмен(снимка: CC0

...
Електронната платформа за обществени поръчки премахва изцяло хартиения обмен(снимка: CC0
Коментари Харесай

Е-системата за обществени поръчки се ползва все повече


Електронната платформа за публични поръчки отстранява напълно хартиения продан
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на оповестените публични поръчки през Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки ” (ЦАИС ЕОП) възлиза на 9376 за интервала януари-юли 2021 година, което е с 11% повече от поръчките през цялата 2020 година, оповестиха от „ Информационно обслужване ” АД.

Общият брой на поръчките, откогато системата проработи при започване на 2020 година, е 17 830. Подадените предложения до момента са общо 31 000. В платформата са регистрирани близо 8000 компании и 1245 физически лица, а броят на възложителите, които употребяват, е 4219, сочи статистиката досега.

„ Изградената от „ Информационно обслужване ” платформа, която отстрани напълно хартиения продан, подсигурява детайлна и цялостна проследимост на процеса по възлагане на публичните поръчки и приключва опцията за манипулиране на предложения ”, сподели изпълнителния шеф на компанията Ивайло Филипов.

По думите му, системата е построена по този начин, че участниците сами криптират своите предложения с несъразмерен криптографски ключ и единствено те могат да дават ключ за декриптиране, което подсигурява сигурност на данните и подадените предложения.
още по тематиката
Една от най-важните функционалности на платформата е опцията ѝ да работи в режим 24х7, като крайният период за подаване на предложения и заявки за присъединяване в публични поръчки е 23:59 ч. Това обезпечава опция на участниците да подават предложения в комфортно за тях време и място, без да се преценяват с работното време на администрацията.

От сходна опция се възползват от ден на ден участници в процеса. От старта на системата до в този момент подадените предложения в извънработно време са общо 9 560, което е 31% от всички предложения в портала за електронни поръчки. Част от офертите са изпратени след среднощ в интервала в 00.00-6.00 ч., от разнообразни точки на страната.

Чрез ЦАИС ЕОП автоматизирано се приключва опцията за подаване или манипулиране на предложения след приключване на периода. Всяко деяние в системата се записва и оставя диря, а всички подадени предложения се отварят автоматизирано при декриптиране на офертите, което обезпечава проследимост за възложителите и участници и подсигурява цялостна отбрана от замяна на предложения и елементи от предложения.

Платформата беше построена от „ Информационно обслужване ” АД в консорциум със „ Сирма Солюшънс ” АД, „ Негометрикс България ” ЕООД, „ Скейл Фокус ” АД и Адвокатско сдружение „ Събев и съдружници ” и влезе в употреба при започване на 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР