Електронната билетна система на София за 100 млн. лв. и

...
Електронната билетна система на София за 100 млн. лв. и
Коментари Харесай

Билети като научна фантастика

Електронната билетна система на София за 100 млн. лева и новата тарифна политика трябваше да предложат елементарно и комфортно пътешестване. Случи се противоположното: новите карти объркват хората, други се оплакват от скритото повишаване, трети - от валидациите. Всички доходи ще отиват в Центъра за градска подвижност, като въпросът с отчетността към момента не е решен.
" Вече всеки има телефонче, не можем без тях. Сега през тях може да отвориш да видиш по кое време ще ти пристигна тролеят, с цел да не висиш десет-петнайсет минути, а да си работиш на компютъра и като видиш, че остават две минути, отиваш на спирката. Купуваш си билет от телефона. Това желая от вас, това чакат от вас софиянци - съвременен град, цифров град, всичко това би трябвало да го извършите вие. "

С тези думи през април 2021 година водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към фрагментите на партията в общината, откакто ги събра в резиденция " Бояна ". Двадесет месеца и 100 млн. лева по-късно " задачата " не наподобява изобщо изпълнена - за написания в действително време да не приказваме, а новите билети за градски превоз мъчно могат да се нарекат комфортни. Освен в случай че съвременен и цифров билет не значи разкарване по гишетата, две разнообразни карти, които се зареждат по друг метод и не могат да се цифровизират в телефона, редене на опашки пред валидаторите и още куп безумици, които се случиха в първите дни на годината.

Те са плод на признатата от общинския съвет това лято тарифна политика, която връхлетя жителите с по-високи цени тъкмо след празниците. В резултат доста от тях запитаха дали общинските съветници изобщо употребяват градски превоз. Зад объркващите транспортни документи, премахването на картите за една линия и метро, както и други минуси за хората действително стои желанието в Центъра за градска подвижност (ЦГМ) да влизат повече доходи.
Касите на ЦГМ не са задоволително, някои не работят, а в някои квартали изобщо няма Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Това се вижда ясно и от устрема на общината да подтиква продажбите на годишни карти, орязвайки други по-изгодни транспортни документи, което действително съставлява прикрито повишаване. Дружеството обаче е надалеч от образец за положително ръководство и върху него към момента стоят петна от кавги и мрачно минало . А в тази ситуация става дума за доходи от най-малко 200 - 250 млн. лева годишно.
Чудната тактика на София
Резултатът от нововъведенията е безпорядък, комплициране, доста въпроси, отрицателни мнения, като някои хора даже декларират, че измененията биха ги отказали да употребяват градски превоз. Представете си, че живеете в " Манастирски ливади " и желаете да пътувате до работа на 3 януари - наоколо няма нито каса на ЦГМ, откъдето да си купите новата карта, върху която да заредите билет, нито каса на метрото, откъдето може да си купите различен тип карта и отново да заредите билет.

Плетеницата с двата билета е объркваща за всички, тъй като изисква да се отиде физически на гише - нещо, което в една " цифрова София " може би нямаше да е нужно. Въвеждането на двата билета даже беше несъмнено като " непрепоръчително " от изпълнителя на поръчката за билет системата в отчет, само че съветниците взеха решение все пак такива да има.
Ако за пръв път желаете да се сдобиете с билет за време, би трябвало наложително да отидете на гише на Центъра за градска подвижност и да си купите една от двете карти - ultralight (хартиена) за 80 стотинки или пластика за 3 лева Фотограф: Надежда Чипева
Вероятно политиците се пробваха да избягат от директното повдигане на познатия билет от 1.60 лева и вкараха различен, по-скъп, като оставиха избор. Другият спор сред съветниците беше за какъв брой минути да важи опцията за прехвърляне, като двата билета за друго време ненапълно изгладиха и този въпрос. Имаше и мотив, че " малко хора си купуват билет ".
Реклама
За месечната карта за една линия и месечната карта единствено за метро обаче не може да се каже същото. Това са едни от най-продаваните документи на ЦГМ дружно с пенсионерските карти (виж графиките), само че макар недоволството и десетките мнения на хората общинските съветници не се съобразиха с тях. С две думи, заложи се на тактика, при която за " клиентите " на ЦГМ се сътвориха повече неудобства и се отстраниха " обичаните " им артикули, с цел да се пренасочат в огромна степен наложително към други, по-скъпи такива.

Очевидно е, че всичко се прави, с цел да може ЦГМ да печели повече. Но в това време идва въпросът дали ще предлага по-добра услуга (по-удобен, усъвършенстван градски транспорт), дали ще увеличи контрола на пасажерите против това? И не на последно място, дали ще продължи да се слави с неяснота.

" За страдание стартирам да си мисля, че ГЕРБ поставят старания да смъкват още хора от градския превоз в София и да ги качат на колите, вместо да разтоварят трафика, като създадат градския превоз по-бърз, наличен и комфортен ", разяснява общинският консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев, който разкритикува новите билети.
При всяка валидация валидаторът демонстрира до какъв брой часа (например до 12:01:20 ч.) може да се прекачвате. Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР