Електронизацията дава по-добър контрол, категорични са фармацевтитеОкончателно: лекарства ще се

...
Електронизацията дава по-добър контрол, категорични са фармацевтитеОкончателно: лекарства ще се
Коментари Харесай

Лекарите ще избират дали да изписват хартиена или електронна рецепта

Електронизацията дава по-добър надзор, безапелационни са фармацевтите

Окончателно: медикаменти ще се изписват и с хартиена, и с електронна рецепта. Решението на Министерството на здравеопазването към този момент е обнародвано. То значи, че режимът на разпределяне и определяне на медикаменти остава както до момента. Лекарят ще взема решение дали да даде рецептата на хартия или електронно - както желаеха от съсловната организация.

Фармацевти се притесняват, че това значи, че още веднъж електронизацията ще се отсрочи.

До момента издадените електронни предписания са над 22 милиона. От тях - под 1 % са на медикаменти, които не са по каса. До този миг Роси Русимова не е е употребила електронна рецепта, признава тя пред.

„ За по-възрастните, малко не виждам майка ми по какъв начин ще се оправи по електронна рецепта. За мен е без проблем - дали е на хартия, дали е електронно – отново би трябвало да отида при персоналната лекарка да ми изпише рецепта “, разяснява Роси Русимова.

Едва 1/4 от практиките, които издават електронни предписания по каса, вършат същото и за медикаменти по бяла рецепта. Проф. Мария Стоевска работи и с двете.

„ Така ми е по-удобно, мисля, че е по-прегледно - аз толкоз грозно пиша, че когато рецептата е в този тип, нещата са доста по-ясни за фармацевта “, сподели проф. Мария Стоевска.

Но не счита, че всички медикаменти би трябвало да се предписват напълно електронно.

„ Особено медикаменти, които са по-опасни - антобиотици, кортикостероиди съгласно мен би трябвало да останат електронни “, добави проф. Мария Стоевска.

Електронизацията дава по-добър надзор, безапелационни са фармацевтите.

„ Ако има наложителна електронна рецепта - няма по какъв начин аптеката да продаде антибиотик без рецепта “, сподели фармацевтът Маргарита Грозданова.

От Лекарския съюз пък считат че напълно електронно би трябвало да е предписването на медикаментите, към които има риск от пристрастяване, с жълта или с зелена рецепта.

От министерството не дадоха отговор дали възнамеряват сходна смяна. Но обявиха, че се работи по опция тези лекарства да се предписват и електронно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР