Електронен идентификатор, който осигурява достъп до база данни в интернет,

...
Електронен идентификатор, който осигурява достъп до база данни в интернет,
Коментари Харесай

Големи промени в новите лични карти! Слагат чип с второ ЕГН

Електронен идентификатор, който обезпечава достъп до база данни в интернет, ще се инсталира в новите ни персонални карти. Това е една от концепциите, които ще се гледат във вторник в Министерския съвет при разискването на плановете за отбрана на персоналните данни, написа “Труд ”. Най-късно до няколко месеца Министерство на вътрешните работи би трябвало да разгласи търг за нова система за документи за идентичност. В бъдещите персонални карти би трябвало да има чип, какъвто се поставя от близо 10 година в интернационалните паспорти. Предвижда се чипът да съдържа три съставния елемент. Първият са биометричните данни – фотография и пръстов отпечатък. Вторият е електронният идентификатор – именуван от спецовете е-ЕГН, а третият – електронен автограф. При подаване на заявката човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния автограф би трябвало съобщи категорично, че желае.

Предвижда се с електронния автограф отсега нататък да може да се гласоподава по интернет. Към момента не е изяснено за какъв период и на каква цена ще се получава е-подписът. Самият чип ще коства 1 евро или 2 лв.. Електронният идентификатор няма да размени в този момент съществуващото ЕГН, нито системата ЕСГРАОН. Той ще дава единствено достъп до данните за здравните или обществените служби, Национална агенция за приходите, КАТ или регионални и общински администрации, като последователно кръгът ще се уголемява. В същото време ще останат справките и услугите на гише с хартиени документи,защото се счита, че най-малко няколко години ще бъдат нужни на жителите, с цел да свикнат с новия метод за контакт с служителите. Бъдещото е-ЕГН ще се вкарва по безконтактен път, само че ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и в този момент работят банковите карти.

Целта е да се ограничи опцията кодът да се чете или вкарва от разстояние. При загуба на персоналната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата. Според специалистите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко значими решения – ще може ли то да се употребява и от всички компании, които имат права като админи на персонални данни, по какъв начин то ще се съчетае с плановете за електронна здравна карта, със в този момент съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и така нататък Засега единствено е несъмнено, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира извънредно мъчно и ще затрудни оптимално потреблението на непозната идентичност при достъп през интернет до разнообразни бази данни.

Чипът може да е и на различен притежател

Освен на персонална карта чипът за електронната идентификация може да бъде и на различен притежател – смарт карта (карта с чип) или USB dongle (флашка). И двете могат да вземат участие в електронни административни услуги, а и в електронно гласоподаване, когато бъде въведено. За да се употребява персонална карта с електронен идентификатор с компютър – в множеството случаи са нужни и специфични четци, които жителите ще би трябвало да си закупят. Някои преносими компютри имат вградени четци.

Другият метод за потребление на картата ще бъде със смарт телефон посредством NFC четеца, какъвто имат и част от преносимите компютри.

След въвеждането на новия правилник GDPR от 25 май един експерт ще пази данните на 1000 души

Един експерт ще пази данните на 1000 души, това планува новият правилник за отбрана на персоналните данни GDPR, който ще влезе в действие за българските компании от 25 май тази година. Той ще промени метода, по който компаниите ще съхраняват и употребяват потребителските данни. Регламентът ще задължи фирмите да назначат длъжностно лице по отбрана на персоналните данни при няколко условия, в случай че правят редовно наблюдаване на хората, или имат в предприятието над 250 чиновници, обработват данни в огромни размери или обработват чувствителни данни.

Специалистът ще би трябвало да премине образование за задачата, като на всеки 1000 души ще назначават по един чиновник във компанията, който ще дава отговор за съхранението и опазването на данните на клиентите. С въвеждането на регламента, компаниите към този момент би трябвало да документират всички персонални данни, да съхраняват доказателство за единодушие, да покажат защо са употребени тези данни, по какъв начин са предпазени и какъв брой дълго се пазят. Най-засегнатите сфери ще са опазването на здравето, банковото дело, застраховането, доставчиците на комунални услуги, мобилните оператори. Регламентът ще обхване по-специално лечебните заведения и фармацевтични компании, които обработват чувствителни персонални данни, както и ИТ компаниите и мобилните оператори, които работят с огромни размери данни.

Ако не съблюдават закона, надлежно ще получат глоба от 20 млн. евро или 4% от оборота на компанията

След оповестяването на регламента в края на 2017 година до момента просветителните центрове и компании доста интензивно оферират в интернет образования в областта на отбраната на персоналните данни. Цените варират от 150 до 500 лв. според от продължителността на семинара и лекторите в него. Комисията за отбрана на персоналните данни също възнамерява да построи народен обучителен център. От Българската стопанска камара (БСК) преди дни оповестиха, че са разтревожени, тъй като към момента не се работи по план за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни.

Европейският съюз планува по-строги правила за обществените мрежи и е-пощи

Европейският съюз възнамерява да ползва по-строго законодателство за отбрана на потребителите във връзка с обществените медии и имейл доставчиците като Фейсбук и Gmail.

Властите ще получат право да постановат санкции от минимум 4% от оборота на компанията. В момента органите за отбрана на потребителите в Европейски Съюз могат да постановат само дребни санкции, а някои изобщо нямат пълномощия да глобяват сходни компании. Мерките се постановат след абсурда с компания “Кеймбридж Аналитика ” за корист с данните на 50 милиона консуматори за президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година “Необходимо е обществените мрежи и цифровите платформи да подсигуряват транспарантни практики и цялостна отбрана на персоналния живот и персоналните данни на жителите ”, обявиха водачите от Европейски Съюз след съвещание в Брюксел.

ЕГН-то остава елементарно за продупчване

Единният цивилен номер и системата ЕСГРАОН ще работят най-малко още от 10 години у нас, предвиждат специалистите. В този интервал ЕГН-то ще остане все по този начин елементарно пробиваемо от фалшификатори.

Миналата седмица следствие на Би Ти Ви сподели образно по какъв начин за 10 минути могат да се генерират 4-те числа след рождените дати на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и Министерство на вътрешните работи шефа Валентин Радев. Начинът за отбрана е все по-малко ЕГН-то да се употребява независимо за идентификация или достъп до база данни. Тоест – ще се създават системи, в които то постоянно да е в композиция с други данни – номер на персонална карта, адрес…. По-екзотичните оферти са измежду тях да попадат и цвят на очите, година на дипломиране, размер на обувките и така нататък

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР