Електромобилите Tesla може да имат спорна репутация, но едно нещо

...
Електромобилите Tesla може да имат спорна репутация, но едно нещо
Коментари Харесай

Tesla Model S Plaid и заявката за най-бърз сериен автомобил

Електромобилите Tesla може да имат противоречива известност, само че едно нещо сигурно не може да им се отхвърли - че са много, много бързи. А последното попълнение в гамата на марката идва със поръчката за най-бърз сериен автомобил, създаван в миналото .
 Tesla и за какво порастват цените на колите на марката
Защо цените на Tesla не стопират да порастват

Високо търсене или пазарна тактика

В края на предходната седмица, на събитие онлайн с аудитория, първото от много време насам, Илон Мъск показа Tesla Model S Plaid - усъвършенстван модел на седана, който наложи компанията на пазара.

На външен тип разликите може да не са изключително забележими, само че те се крият под красивата обвивка на електрическия автомобил. И няма по какъв начин да стартираме с изказванието на очевидно доволния от крайния индустриален резултат Мъск - че новата Tesla форсира от 0 до 100 км/ч за 1.99 секунди . А това е най-хубавото достижение на сериен автомобил.

Best Car in the world was launched today. Tesla Model S Plaid.

Tri Motor Powertrain. ~400 mile range. 1020hp. 187miles charging in just 15min.

0-60mph in ~2sec. Fastest production car. Lowest drag coefficient of any Prod Car - 0.208.

PS5 level Performance.
— Tesla Club India® (@TeslaClubIN)
Досега за най-бърз се смяташе Porsche 911 Spyder, който през 2015 година доближава резултат от 2.5 секунди от 0 до 100 км. измерен от самия производител. На самостоятелни проби пък форсира за впечатляващите 2.1 секунди. Затова и с неспокойствие чакаме тези проби и с новата Tesla.

Максималната мощ на Model S Plaid е 1020 конски сили, а най-високата скорост, която може да развие - 321.87 км/ч (200 мили). Подчертано е обаче, че това е допустимо единствено с верните гуми и джанти. Максималният пробег с едно зареждане на батерията е 627 км. Това са най-дългият пробег и най-бързото ускоряване в света на електрическите автомобили, хвалят се от Tesla.

Tesla Model S Plaid

The Quickest Production Car Ever
-0-60mph in 1.99s
-200mph Top Speed
-9.23s 1/4 Mile
-390mi Range
-187mi Charge in 15 Min
-1,020hp Peak Power
-All-New Interior
-Yoke Steering
-Three Displays

From $129,990
— Vaishnav RS (@ZoneForTech)
Разбира се, тези впечатляващи резултати са вероятни с тройния електромотор , както и с усъвършенствания в батериите и задвижването на автомобила. Новата модулна архитектура подсигурява и по-бързо зареждане, а Мъск даде обещание и доста повече fast charge станции по целия свят.

Друго, което подкрепя бързината на новата Tesla, е най-ниският коефициент на противодействие , постиган в миналото. Той се дължи както на по-широкото шаси, по този начин и на някои аеродинамични детайли. Разбира се, обърнато е особено внимание и на гумите и джантите, с цел да може да останем крепко стъпили на земята, а не да полетим с впечатляващото ускоряване.

2021 Tesla Model S: Range up to 412 miles, Plaid claimed quickest production car ever
— EVnews.ro (@EVnews_ro)
Мъск обърна особено внимание и на сигурността , която новата Tesla ни подсигурява. Електромобилите на марката се славят със своите пет звезди на сигурност. Батериите са ситуирани на пода, с цел да минимизират риска от катурване, структурата е подсилена, а спомагателните системи за сигурност са каот бонус, без в допълнение възнаграждение. Те разчитат на 12 ултразвукови датчика и 360-градусова камера , с цел да не изтърван даже най-малкия подробност в протичащото се към нас.

The Morning After: Showing off the power of the Tesla Model S Plaid
— Engadget (@engadget)
Няма по какъв начин да пропуснем и футуристичния интериор на електрическия автомобил, който още веднъж не ни нашепва, а напряко крещи, че това е кола от друго потомство . Воланът е какъвто не сме виждали до момента в сериен автомобил, а мултимедията е с в действителност впечатляващи размери. Виждаме и усъвършенстван дизайн на втория ред седалки за оптимален комфорт.
 Tesla Roadster ще форсира от 0 до 100км/ч за 1.1 секунди
Tesla Roadster ще е с ракетен мотор от SpaceX

Направо ще лети на пътя

Теглото на Model S Plaid е 2161 кг., а цената й ще бъде към 130 хиляди $ . По-интересното е, че дни след представянето на модела Илон мъск съобщи в Twitter, че компанията му стопира индустриалния развой на Model S Plaid Plus , който трябваше да е най-бързият седан с 1100 к.с . А решението за тази стъпка предприемачът изяснява сбито с това, че Plaid моделът е задоволително добър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР