Електромобили, водородни превозни средства, синтентични горива - коя технология окончателно

...
Електромобили, водородни превозни средства, синтентични горива - коя технология окончателно
Коментари Харесай

Автомобилите на бъдещето: с батерии или синтетични горива?


Електромобили, водородни транспортни средства, синтентични горива - коя технология дефинитивно ще измести мотора с вътрешно горене?

Eлектромобилите не се разграничават доста от тези с, само че са по-безшумни, форсират по-бързо и нямат скоростни кутии. Голямата разлика е при зареждането: електрическите черпят ток от мрежата и по този начин могат да спестят ходенето до най-близката бензиностанция.
Редакцията предлага
Скоро цените на електрическите автомобили и стандартните коли ще се изравнят

Днес електрическите коли са доста по-скъпи от тези с мотори с вътрешно горене. Директното съпоставяне демонстрира, че през 2020 година те са коствали съвсем два пъти повече, в сравнение с стандартните коли на бензин или дизел, в случай че не се броят държавните награди, давани при покупка на електрически автомобил. Това демонстрира проучване на BloombergNEF.

Цените на електрическите автомобили обаче се чака да спаднат доста през идващите години: до 2026 година ще се изравнят с тези на стандартните коли, а до 2030 година се чака да бъдат с 10 до 30 % по-евтини от тях.

Дотогава и пътуването с кола с батерия ще стане по-евтино от това с автомобил на бензин или дизел. Причината са огромните загуби, присъщи за моторите с вътрешно горене: към две трети от силата се отделя във въздуха под формата на отпадъчна топлота. За разлика от тях при електромоторите 95 % от освобождаваната сила се предава на колелата за тяхното задвижване. На процедура те се нуждаят от три пъти по-малко сила, в сравнение с моторите с вътрешно горене.

Освен това електрическите автомобили са по-икономични: една дизелова кола харчи приблизително към 7 литра гориво на 100 километра пробег. При цена от 1 евро за литър (без данъците) изминаването на 100 километра излиза 7 евро. За същото разстояние електрическите коли харчат към 15 киловатчаса сила. При цена на тока от 20 евроцента за киловатчас разходът се свежда единствено до 3 евро за 100 километра пробег и даже до 1,20 евро - в случай че зареждате батерията от лична слънчева апаратура на покрива, която излиза към 8 евроцента за киловатчас.

Именно поради по-ниските разноски. Според проучването на BloombergNEF до 2032 година или даже още през 2030-а 70 на 100 от продаваните в Европейски Съюз нови коли ще бъдат точно с батерия.

Водородните транспортни средства са по-скъпи и по-неефективни

Но също и при товарните транспорти учените и производителите залагат на задвижването с електричество. Благодарение на техническия прогрес и всеобщото им произвеждане батериите стават все по-изгодни..

Задвижване с електромотор, който черпи ток, създаден в горивна клетка с водород, отпада от сметките, защото този прийом излиза доста скъпо. Това демонстрира настоящо проучване на института " Фраунхофер ". " Един от най-големите дефекти на водородните транспортни средства е това, че единствено една четвърт от силата стига до колелата, а останалата част се губи. При електрическите коли това е тъкмо противоположното ", споделя основната техноложка на Traton Group Катарина Модал-Нилсон.

Още по малко ефикасни от водорода са синтетичните горива - така наречените електрогорива. За тяхното произвеждане се употребява водород, добиван от вода и " зелен " ток, към който се прибавя въглероден двуокис и по този начин се получава синтетично гориво като дизел, бензин или керосин. Синтетичните горива са климатично неутрални и могат безпроблемно да се употребяват в моторите с вътрешно горене. Но поради многото загуби в процеса на превръщане на силата синтетичните горива са доста по-неефикасни от зарядните акумулатори и са доста по–скъпи: транспортни средства с електрогорива изразходват 5 пъти повече сила, в сравнение с тези с батерия и електромотор.

Синтетични горива за корабите и самолетите

Някои по-малки витлови самолети, туристически корабчета за излети, както и фериботи също към този момент се задвижват с акумулатори. За влаковете обаче те не са подобаващи, защото използват доста сила и зареждането от контактна мрежа при тях е без конкуренция. Същото важи и за рейсове и тирове на ток.

За пътническите самолети и презокеанските кораби зарядните акумулатори също не са подобаваща технология, тъй като тези транспортни средства са доста енергоемки, а за огромните самолети батериите са прекомерно тежки. Затова за контейнеровозите и пътническите самолети синтетичните горива се оказват вероятната екологична опция. Първата комерсиална апаратура за произвеждане на електрогорива сега се построява в южната част на Чили.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР