Електрическите SUV стават все по-популярни, като това се отнася и

...
Електрическите SUV стават все по-популярни, като това се отнася и
Коментари Харесай

Mercedes-Benz пуска голям луксозен кросоувър на ток

Електрическите SUV стават все по-популярни, като това се отнася и за тези от най-голям клас, при които облагата е най-сериозна. В този сегмент главен състезател е Tesla Model X, чийто главен съперник е BMW iX. Естествено, Mercedes-Benz нямаше по какъв начин да не се намеси в борбата за клиенти и към този момент е в нея със своя EQS SUV.

Ако името ви звучи познато, не се изненадвайте - през предходната година компанията от Щутгарт показа лифтбека EQS. Сега към него се причислява и кросоувърът EQS SUV, чиято премиера трябваше да се състои на автосалона в Пекин (Китай) при започване на месеца. Изложението обаче беше анулирано поради новата вълна от ковид, като това забави и формалното показване на първокласния модел.

Mercedes-Benz EQS SUV е построен върху нова платформа, макар че като дизайн той значително повтаря лифтбека EQS. От немската компания са безапелационни, че новият модел е по-практичен и е ориентиран към по-голям кръг клиенти - фамилии, авантюристи и почитатели на музиката, които са обединени от концепцията за деен метод на живот. Съответно кросоувърът ще предлага и повече технологии.

Размерите на електрическия автомобил са дължина от 5130 мм, ширина - 1960 мм, и височина - 1720 мм. Така той е с 90 мм по-къс, само че с 30 мм по-широк и с 20 мм по-висок от лифтбека. Разстоянието сред двете оси е еднообразно - 3210 мм. При версията на SUV-модела с 5 места багажникът побира от 645 до 2100 л, до момента в който във разновидността със 7 седалки - сред 565 и 2200 л. За съпоставяне лифтбекът побира от 610 до 1770 л.

Интериорът на всъдехода Mercedes-Benz EQS залага главно на така наречен хиперекран, който се простира през съвсем цялата ширина на предния панел. Предлага се и опция - без екран за пасажерите, само че с обособени екрани за приборния панел и мултимедията.

Седалките на втория ред към този момент са с електрическо контролиране още в базовия вид. Клиентите получават общоприетоо (в взаимозависимост от пазара) още: панорамен покрив, 4- или 5-зонов климатик, прожекционен екран, усъвършенствана система за пречистване на въздуха, комфортен заден ред седалки, както и набор от синтезирани звуци като лифтбека - така наречен звукови пейзажи Silver Waves и Vivid Flux, а също по този начин и доста асистенти, в това число полуавтономна система за шофиране Drive Pilot.

Всъдеходът е оборудван и с въздушно окачване Airmatic, което разрешава на автомобила да трансформира пътния си луфт, както и шаси със завиващи колела на задната ос под ъгъл от 4,5 или 10 градуса. Към режимите на шофиране Eco, Comfort, Sport и Individual е прибавен още един - Offroad, като неговите настройки може да се употребяват със или без ESP.

Задвижващите системи също са познати от лифтбека EQS. Базовата версия на кросоувъра EQS 450+ е със задно предаване, като разполага с един електродвигател с мощ 360 к. с. и 568 Nm въртящ миг. Това е и модификацията с максимален пробег с едно зареждане - 660 км по цикъла WLTP.

Вариантът със задвижване на всички колела EQS 450 4Matic има същите 360 к.с., само че от двата мотора, като въртящият миг е повишен до 800 Nm, а пробегът е понижен до 613 км. На върха на гамата (поне засега) е Mercedes-Benz EQS 580 4Matic, който развива 523 к.с. и 858 Nm и изминава също 613 км. И трите разновидността поддържат 200-киловатово зареждане, което разрешава единствено за 15 минути да се добави пробег от 250 км.

Производството на SUV EQS ще стартира през идващите месеци в Тускалуза (Алабама, САЩ), като продажбите ще започват през втората половина на годината. От Mercedes-Benz оповестиха и директните съперници на кросоувъра - Tesla Model X и BMW iX xDrive50i.

На по-късен стадий към гамата на модела би трябвало да се причислят най-малко още две версии - спортна от Mercedes-AMG и суперлуксозна от Mercedes-Maybach, като последната към този момент беше показана като концептуален модел.

Всички бъдещи модели на марката ще са на електрическа основа

Всички бъдещи модели на Mercedes-Benz, включително и компактните коли, ще бъдат построени на платформа за електрически транспортни средства. Някои от тях - като A-Class и B-Class да вземем за пример, ще се оферират с стандартни мотори, само че в основата им ще бъде архитектурата MMA. Тя ще бъде проектирана за електрически автомобили, след което ще бъде приспособена за мотори с вътрешно горене, оповестява Automedia.bg.

Плановете на компанията плануват MMA да бъде показана през 2024 година, когато ще дебютира и новото потомство на най-малкия модел на марката - A-Class. Същата архитектура ще бъде употребена за фастбека CLA, дребните SUV-модели - GLA и GLB, както и за компактния MPV миниван - B-Class.

Заедно с платформата MMA би трябвало да дебютира и новото потомство на информационно-развлекателна система, наречена MB.OS. Тя ще бъде изцяло лична разработка, макар че производителят от Щутгарт си сътрудничи с компании като NVIDIA и Bosch. Нейното потребление ще разреши на Mercedes освен да спести пари, само че и да управлява крайния резултат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР